De wolf is in opmars, en dreigt zich ook in Reimerswaal te vestigen - vrezen coalitiepartijen SGP en Leefbaar.
De wolf is in opmars, en dreigt zich ook in Reimerswaal te vestigen - vrezen coalitiepartijen SGP en Leefbaar. Pixabay

Reimerswaal houdt wolf buiten de deur: 'Hoort in dierentuin en niet in Zeeland'

19 december, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De coalitie in Reimerswaal wil voorkomen dat wolven zich vanuit Brabant in Zeeland vestigen. Daarom dienen SGP en Leefbaar Reimerswaal een motie om het dier buiten de gemeentegrens te houden. Daarvoor willen ze 'wolfwerende rasters' plaatsen bij dijken en weilanden.

Je moet er niet aan denken dat een wolf dichterbij komt", zegt SGP-raadslid Leonard Harthoorn. "We willen niet 's morgens wakker worden en een grote slachtpartij zien, zoals dat elders in het land het geval is." Hij noemt de wolf een roofdier "dat doodt om te doden en daarmee niet stopt."

Zeeland te klein

Harthoorn merkt op dat ook in Europa al wordt getornd aan de beschermde status van de wolf. "Ons land is te klein voor roedels", zegt hij. In uitgestrekte gebieden van Polen en andere Oost-Europese landen is dat anders. "Hier hoort hij in de dierentuin en nergens anders." De motie is opgesteld in overleg met landbouworganisatie ZLTO, die vreest voor slachtingen onder schapen en andere landbouwdieren.

Uitroeien

De PvdA heeft moeite met het plan van SGP en Leefbaar; raadslid Marjolein Sinke-Oele vindt dat het niet aan de politiek is om de dieren op afstand te houden. "De coalitie vind Zeeland geen geschikt leefgebied, maar dat maakt de wolf zelf wel uit." Ze vindt dat de gemeente het dier juist moet beschermen: "We spreken wel heel makkelijk over het uitroeien van een nest wolven", maar haar pleidooi kan op weinig steun rekenen. "We beschermen als mensen ons bezit", reageert Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal).

Provincie

Het CDA staat achter de motie en doet vooral een beroep op de provincie. Leefbaar-raadslid Marscha Boone, tevens Statenlid voor BBB, zegt dat Zeeland "daar al volop mee bezig is." Zij is geen voorstander van een elektrisch geladen anti-wolfraster. "Daardoor raken de dieren alleen maar in paniek wordt hun gedrag onvoorspelbaar", merkt ze op.

Uiteindelijk stemt vrijwel de gehele Reimerswaalse raad voor het anti-wolvenplan - uitgezonderd de twee raadsleden van de PvdA. SGP-raadslid Rien Sinke steunt het plan maar vindt, in tegenstelling tot zijn partijgenoot, dat wolven niet in een dierentuin thuishoren.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.

Reimerswaal wil voortaan zelf muziekonderwijs regelen voor de jeugd - als het aan de coalitie ligt.
Reimerswaal Zeeuwse Muziekschool

Reimerswaal wil af van Muziekschool, maar tilt besluit over vakantie heen

2 juli, 2024

Een raadsmeerderheid steunt een collegevoorstel om de samenwerking op te zeggen, zo blijkt dinsdagavond in de laatste raadsvergadering vóór het zomerreces. Maar CDA en ChristenUnie willen nog twee maanden bedenktijd, daarom is de besluitvorming pas in september.

Ter illustratie: mensen hand in hand.
Kamperland Noord-Beveland

Activisten Kamperland willen protesteren met 'menselijk lint'

2 juli, 2024

Donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een beslissing over het plan om het vakantiepark Beach Resort met 21 hectare uit te breiden. Eind mei heeft zich al een raadsmeerderheid vóór de uitbreiding afgetekend.