Minder restafval, maar wél een kwart meer gft voor de vuilophaal.
Minder restafval, maar wél een kwart meer gft voor de vuilophaal. pixabay

Reimerswaal tikt mijlpaal aan bij afvalscheiding: 104 kilo pp

30 januari, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Reimerswaal weet het afval goed te scheiden, blijkt uit de recente gemeentelijke gegevens. In 2023 leverden de huishoudens gemiddeld 104 kilo per persoon restafval aan. Dat is een forse daling ten opzichte van de 175 kilo in het voorgaande jaar. De grijze afvalbak stond gemiddeld tien keer per jaar aan de straat.

Het nieuwe inzamelsysteem Diftar werpt vruchten af, kan wethouder Maarten Both nu écht stellen. Daarmee betalen Reimerswalers geen vast bedrag meer, maar worden afgerekend op het aantal keren dat ze restafval aanbieden. De signalen gaven het al aan, maar de inwoners hebben volgens hem Diftar omarmd. "Afval scheiden werkt, daar is iedereen het over eens." En het scheelt in de portemonnees.

Spectaculair

Het is wel jammer van die vier kilo, moet Both toegeven, want daarmee heeft Reimerswaal de doelstelling van 100 kilo restafval per persoon nét niet gehaald. Toch zijn de resultaten spectaculair te noemen, merkt de wethouder op. Want in geen enkele Zeeuwse gemeente is de afvalstroom in één jaar tijd zó ver teruggedrongen.

Herbruikbaar

Minder restafval betekent in dit geval dat de inwoners meer herbruikbare grondstoffen aanbieden zoals glas, metaal en verpakkingsplastics. Enkele voorbeelden: het inleveren van gft-afval nam een kwart toe, van 100 naar 125 kilo per inwoner. Aan oud papier is gemiddeld 57 kilo per persoon opgebracht, een stijging van twee kilo. Het pmf-afval (plastics, metalen en drankkartons) stijgt van 14 naar 23 kilo per persoon.

Tips

Eerder had Both zich laten ontvallen dat de ambities wat hem betreft nóg een tandje verder mochten, door minder vaak het restafval op te halen. Maar dit jaar verandert er nog niets, ten opzichte van 2023 - benadrukt hij. "Maar we zijn er nog niet, want we kunnen nog bewuster omgaan met afval", stelt hij. Minder vaak dingen weggooien, kapotte spullen laten herstellen bij repaircafés en overbodige goederen indienen bij kringloopwinkels, in plaats van ze weg te gooien. "Deel de tips onderling", is zijn oproep aan de inwoners.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Ter illustratie: mensen hand in hand.
Kamperland Noord-Beveland

Activisten Kamperland willen protesteren met 'menselijk lint'

2 juli, 2024

Donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een beslissing over het plan om het vakantiepark Beach Resort met 21 hectare uit te breiden. Eind mei heeft zich al een raadsmeerderheid vóór de uitbreiding afgetekend.

Door de toename van duurzame opwek zit nu ook Reimerswaal op slot.
Reimerswaal duurzame energie

Ook stroomnet Reimerswaal vol: Stedin zet in op flexibele teruglevering en cable pooling

2 juli, 2024

De netbeheerder roept daarom grootverbruikers op, om flexibel om te gaan met de teruglevering van stroom. Daarvoor krijgen ze betaald. Verder onderzoekt Stedin moe met tijdelijke technische oplossingen meer ruimte op het overvolle net te vinden is.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Goes

Woningen Goes gesloten na drugsvondst

2 juli, 2024

Twee woningen in Goes-Zuid zijn maandag op last van burgemeester Cees van den Bos voor een periode van drie maanden gesloten. In mei werden in de woningen aan de Berkenstraat en Buys Ballotstraat bij controles professionele hennepkwekerijen ontdekt.

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024

1 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

brassband Excelsior in de tuin van het Jachthuis
Goes Kloetinge

Tuinconcert Brassband Excelsior populair

1 juli, 2024

Tientallen bezoekers genoten zondagmorgen van het traditionele tuinconcert van Brassband Excelsior. Met het tuinconcert werd het brassbandseizoen muzikaal afgesloten. Het tuinconcert vond zoals gebruikelijk plaats in de tuin van het Jachthuis.

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.