Minder restafval, maar wél een kwart meer gft voor de vuilophaal.
Minder restafval, maar wél een kwart meer gft voor de vuilophaal. pixabay

Reimerswaal tikt mijlpaal aan bij afvalscheiding: 104 kilo pp

30 januari, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Reimerswaal weet het afval goed te scheiden, blijkt uit de recente gemeentelijke gegevens. In 2023 leverden de huishoudens gemiddeld 104 kilo per persoon restafval aan. Dat is een forse daling ten opzichte van de 175 kilo in het voorgaande jaar. De grijze afvalbak stond gemiddeld tien keer per jaar aan de straat.

Het nieuwe inzamelsysteem Diftar werpt vruchten af, kan wethouder Maarten Both nu écht stellen. Daarmee betalen Reimerswalers geen vast bedrag meer, maar worden afgerekend op het aantal keren dat ze restafval aanbieden. De signalen gaven het al aan, maar de inwoners hebben volgens hem Diftar omarmd. "Afval scheiden werkt, daar is iedereen het over eens." En het scheelt in de portemonnees.

Spectaculair

Het is wel jammer van die vier kilo, moet Both toegeven, want daarmee heeft Reimerswaal de doelstelling van 100 kilo restafval per persoon nét niet gehaald. Toch zijn de resultaten spectaculair te noemen, merkt de wethouder op. Want in geen enkele Zeeuwse gemeente is de afvalstroom in één jaar tijd zó ver teruggedrongen.

Herbruikbaar

Minder restafval betekent in dit geval dat de inwoners meer herbruikbare grondstoffen aanbieden zoals glas, metaal en verpakkingsplastics. Enkele voorbeelden: het inleveren van gft-afval nam een kwart toe, van 100 naar 125 kilo per inwoner. Aan oud papier is gemiddeld 57 kilo per persoon opgebracht, een stijging van twee kilo. Het pmf-afval (plastics, metalen en drankkartons) stijgt van 14 naar 23 kilo per persoon.

Tips

Eerder had Both zich laten ontvallen dat de ambities wat hem betreft nóg een tandje verder mochten, door minder vaak het restafval op te halen. Maar dit jaar verandert er nog niets, ten opzichte van 2023 - benadrukt hij. "Maar we zijn er nog niet, want we kunnen nog bewuster omgaan met afval", stelt hij. Minder vaak dingen weggooien, kapotte spullen laten herstellen bij repaircafés en overbodige goederen indienen bij kringloopwinkels, in plaats van ze weg te gooien. "Deel de tips onderling", is zijn oproep aan de inwoners.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."