De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden. Pixabay

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De Reimerswaalse wethouder Nico van der Hoest wil een rem op de zorguitgaven, die de komende jaren dermate uit de hand lopen dat de gemeente afstevent op forse jaartekorten, tussen de 3 en 4 miljoen euro. De financieel wethouder wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat. Dat laat ik nu onderzoeken." 

Ook Reimerswaal bereidt zich voor op financieel zware jaren. Voor het eerst biedt financieel wethouder Nico van der Hoest de gemeenteraad een kadernota aan met flinke gaten. Zo is voor komend boekjaar een tekort voorzien van een half miljoen euro. Dat tekort loopt op tot 3,5 miljoen in 2026 en 3,7 miljoen het jaar daarop. In 2027 komt Reimerswaal 4 miljoen tekort op de uitgaven. Oorzaak: minder geld van het Rijk én oplopende uitgaven voor Jeudzorg en Wmo. 

Tegen de plinten

Voor het huidige jaar is er nog geen vuiltje aan de lucht, integendeel. Door een forse dividenduitkering van de ZEH (voorheen PZEM) van 12,5 miljoen euro stevent Reimerswaal in 2024 af op een begrotingsoverschot van 16 tot 17 miljoen euro. Ook houdt de gemeente geld over aan de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Waar andere gemeenten ruimtes moeten huren, beschikt Reimerswaal over een eigen woonvoorziening. "Het geld klotst nog tegen de plinten", merkt de wethouder op.

Ravijnjaar

Maar het zijn éénmalige meevallers die de komende jaren opdrogen. In 2026 is een verandering op komst op de manier waarop het Rijk de gemeenten betaalt uit het Gemeentefonds. Ook Reimerswaal krijgt na dit 'ravijnjaar' flink minder geld.

Huishoudportemonee

Van der Hoest maakt de vergelijking met de huishoudportemonee van inwoner: "Als je per maand 1500 euro uitgeeft en je hebt maar 1000 euro te besteden... dan moet je iets aan je uitgavenpatroon gaan doen." Lastenverzwaring kan volgens de coalitie van SGP en Leefbaar Reimerswaal niet aan de orde zijn. Als het Rijk niet met extra geld over de brug komt is er maar één keuze "om aan de knoppen te draaien" en dat is: snijden in de uitgaven. Of... juist extra investeren in bijvoorbeeld preventie en het langer gezond houden van de inwoners, om te voorkomen dat ze gebruik maken van zeer dure zorgvoorzieningen. "Soms moet je geld uitgeven om méér te kunnen besparen."

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.