Vuurwerk op de straat tijdens de feestdagen.
Vuurwerk op de straat tijdens de feestdagen. Omroep Zeeland

Vuurwerkaanpak Krabbendijke 'kwestie van lange adem'

8 november, 2023

Van onze redactie


Audio: Reacties op straat, inwoners zijn de overlast meer dan beu.

KRABBENDIJKE - Er wordt weer volop geknald in Zeeland. In oktober alleen al kwamen er bij de politie bijna 150 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Hoewel dat er iets minder zijn dan vorig jaar - waarschijnlijk door het slechte weer van de laatste tijd - heeft de politie het er wel druk mee. Dat blijkt als je het politienummer 0900-8844 belt. De eerste optie in het keuzemenu? Juist ja, de mogelijkheid om vuurwerkoverlast te melden.

In de gemeente Terneuzen wordt het vaakst een melding gedaan. Daar werd de politie in oktober 25 keer gebeld over het illegaal afsteken van vuurwerk, gevolgd door Reimerswaal waar 21 meldingen zijn gedaan. Overigens kun je vuurwerkoverlast ook bij de gemeente melden.

Rotjes afsteken

In Reimerswaal komen de meldingen vooral uit Krabbendijke. Als we mensen daar op straat vragen of ze al last hebben van het geknal, wordt dat volop bevestigd. "Vanmorgen nog bij de spoorwegovergang hier. Er waren kinderen op weg naar school die achter lopende mensen nog wat rotjes knalden", vertelt een vrouw. "Het is schering en inslag", zegt een andere dame die naast haar fiets staat te wachten. "We horen het 's nachts en 's avonds. Ik woon in Hansweert. Daar is ook geknal, hoor. Elke week."


Audio: Burgemeester José van Egmond over vuurwerkoverlast.

Lange adem

"We proberen er van alles aan te doen om het afsteken van vuurwerk te voorkomen", vertelt burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal. "Maar het is een maatschappelijk probleem wat een lange adem vraagt. We zijn ook bezig met een plan van aanpak, met de inwoners erbij."

Gesprekken

Een van de punten uit dat plan is om ouders meer in gesprek te laten gaan met hun kinderen, legt de burgemeester uit. "Kijk eens in hun zakken, spreek met de kinderen. Daarnaast vragen we ook aan predikanten om het gesprek met de ouders aan te gaan. Maar we gaan ook naar verenigingen toe."

Ouders moeten met hun kinderen in gesprek

Op straat in Krabbendijke is niet iedereen even enthousiast over deze aanpak. "Of ouders het weten dat hun kinderen vuurwerk hebben, betwijfel ik", zegt een vrouw. "Je leest bijvoorbeeld dat er soms onder het bed van een jongere zwaar vuurwerk wordt gevonden. Ik vraag me af of het gesprek met een ouder dan gaat helpen."

"Mijn kleinzoon koopt potten en dergelijke", zegt een man met pet op op de fiets. "Ik spreek hem daarop aan, maar het komt niet aan. En laten we eerlijk wezen, wij vonden het vroeger zelf ook spannend."

Bommen

Toch hoopt burgemeester Van Egmond dat de gesprekken gevoerd gaan worden, want het vuurwerk van nu, vooral het illegale, is volgens haar niet meer te vergelijken met vroeger. "Het illegale vuurwerk is veel zwaarder geworden, dat zijn bijna bommen."

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
Waterzuivering Kapelle

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

Bij drie Zeeuwse zuiveringsinstallaties is het PFAS-gehalte extra hoog- waaronder bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.