Reimerswaal zet plan afvlakking lastenstijging in ijskast

31 oktober, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Reimerswaal heeft de financiën goed op orde en daarom willen SGP, VVD en CDA volgend jaar de verhoging van de lokale lasten afzwakken: geen lastenstijging van 9,4 procent maar van 7,5 procent. Maar de partijen halen het wijzigingsvoorstel voorlopig van tafel, op dringend aanraden van wethouder Nico van der Hoest. Pas bij de vaststelling van de belastingtarieven voor 2024, in december, komt het plan weer aan de orde.

In een begrotingsvergadering die vooral over cijfers en bedragen gaat, vraagt raadslid Huib Bouwman (ChristenUnie) ook aandacht voor het menselijke leed, enkele duizenden, kilometers verderop. “Dat raakt ook onze christelijk-sociale samenleving”, aldus Bouwman.

Moties

Vervolgens komt een twaalftal moties, opdrachten aan het college, aan de orde. CDA en PvdA willen invoering van een gehandicaptenparkeerkaart en pleiten verder voor een pumptrackbaan en een OV-fietsenplan. Daarnaast komt de voltallige oppositie van ChristenUnie, CDA, VVD en PvdA met twee voorstellen voor meer efficiëntie bij gemeentelijke samenwerkingen in de Bevelanden. 

Verder dient Leefbaar een trits voorstellen in, zoals een onderzoek naar een nieuw bedrijventerrein in Hansweert, de ontwikkeling van een camperplaats in Krabbendijke, voldoende sportaccommodaties (later weer ingetrokken), de aanleg van buitendijkse fietspaden, de ontwikkeling van grond met voorkeursrecht, en een plan van aandacht voor het dorp Bath. De SGP dient een motie in ten gunste van de onderwijshuisvesting in Reimerswaal. En de PvdA wil kermisexploitanten vrijstellen van gemeentelijke leges.

Stemming

Bij stemming blijkt van dit wensenlijstje alleen een meerderheid voor goede onderwijshuisvesting, buitendijkse fietspaden, OV-fietsen, bedrijventerrein Hansweert, gehandicaptenparkeerkaar en de pumptrackbaan. De Programmabegroting 2024-2027 is unaniem aangenomen.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."