Een meederheid van de raad wil de bijdrage aan de muziekschool liever direct aan verenigingen besteden.
Een meederheid van de raad wil de bijdrage aan de muziekschool liever direct aan verenigingen besteden. Aleza / Pixabay

Reimerswaalse raad twijfelt over muziekschool, wethouder waarschuwt voor 'waan van de dag'

11 juli, 2023

Van onze redactie

MIDDELBURG / GOES / KRUININGEN - "Hoeveel mensen maken er in Reimerswaal eigenlijk gebruik van de muziekschool?" Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) vraagt zich dinsdagavond in de raad af of de gemeente nog wel aangesloten moet blijven bij deze gemeenschappelijke regeling - of dat uittreden een betere optie is. Leefbaar, maar ook andere fracties als CDA en SGP, gaan mee in de kritiek: "We kunnen het geld beter direct besteden aan de muziekverenigingen in onze gemeente."

Ook de Reimerswaalse raad moet, zoals alle deelnemende gemeenten, instemmen met de begroting van de Muziekschool Zeeland - waar jaarlijks een ton in omgaat. De organisatie kampt met verliezen, maar hoe de financiële vlag er exact bij hangt is onbekend; CDA-raadslid Olaf Buteijn merkt op dat de jaarrekening over 2022 ontbreekt bij de raadstukken. Reden: de accountant heeft nog steeds geen goedkeurende verklaring afgegeven. Leefbaar wil dat Reimerswaal daarom het voorbeeld van de gemeente Tholen moet volgen, die eerder al tot een uittreding heeft besloten.

Overhaast

Het college waarschuwt de raad tegen overhaaste besluiten. "Je kan wel roepen dan we moeten uitstappen, maar laten we eerst de gevolgen en alternatieven onderzoeken", reageert wethouder Martien van Overloop. Het gaat financieel niet goed met de organisatie en er ligt een herstelplan, dat de muziekschool wel toekomstperspectief moet bieden. Daarnaast merkt Van Overloop op, dat de muziekschool de laatste jaren heeft bijgedragen aan het verenigingsleven. "Jongeren stromen door naar de muziekverenigingen." Reimerswaal heeft zo'n drie actieve verenigingen, aldus Van Overloop.

Overzicht

De wethouder wil "een weloverwogen besluit nemen" over een mogelijk uittreding van Reimerswaal uit de Muziekschool Zeeland. Hij belooft de raadsleden een overzicht van diensten en producten die de gemeente afneemt van de instelling. Leefbaar Reimerswaal dient dinsdag nog een raadsmotie in, en roept het college op zowel het de effecten van het herstelplan als de gevolgen van uittreding nader te onderzoeken - wethouder Van Overloop neemt dit verzoek over.

 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.