Een meederheid van de raad wil de bijdrage aan de muziekschool liever direct aan verenigingen besteden.
Een meederheid van de raad wil de bijdrage aan de muziekschool liever direct aan verenigingen besteden. Aleza / Pixabay

Reimerswaalse raad twijfelt over muziekschool, wethouder waarschuwt voor 'waan van de dag'

11 juli, 2023

Van onze redactie

MIDDELBURG / GOES / KRUININGEN - "Hoeveel mensen maken er in Reimerswaal eigenlijk gebruik van de muziekschool?" Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) vraagt zich dinsdagavond in de raad af of de gemeente nog wel aangesloten moet blijven bij deze gemeenschappelijke regeling - of dat uittreden een betere optie is. Leefbaar, maar ook andere fracties als CDA en SGP, gaan mee in de kritiek: "We kunnen het geld beter direct besteden aan de muziekverenigingen in onze gemeente."

Ook de Reimerswaalse raad moet, zoals alle deelnemende gemeenten, instemmen met de begroting van de Muziekschool Zeeland - waar jaarlijks een ton in omgaat. De organisatie kampt met verliezen, maar hoe de financiële vlag er exact bij hangt is onbekend; CDA-raadslid Olaf Buteijn merkt op dat de jaarrekening over 2022 ontbreekt bij de raadstukken. Reden: de accountant heeft nog steeds geen goedkeurende verklaring afgegeven. Leefbaar wil dat Reimerswaal daarom het voorbeeld van de gemeente Tholen moet volgen, die eerder al tot een uittreding heeft besloten.

Overhaast

Het college waarschuwt de raad tegen overhaaste besluiten. "Je kan wel roepen dan we moeten uitstappen, maar laten we eerst de gevolgen en alternatieven onderzoeken", reageert wethouder Martien van Overloop. Het gaat financieel niet goed met de organisatie en er ligt een herstelplan, dat de muziekschool wel toekomstperspectief moet bieden. Daarnaast merkt Van Overloop op, dat de muziekschool de laatste jaren heeft bijgedragen aan het verenigingsleven. "Jongeren stromen door naar de muziekverenigingen." Reimerswaal heeft zo'n drie actieve verenigingen, aldus Van Overloop.

Overzicht

De wethouder wil "een weloverwogen besluit nemen" over een mogelijk uittreding van Reimerswaal uit de Muziekschool Zeeland. Hij belooft de raadsleden een overzicht van diensten en producten die de gemeente afneemt van de instelling. Leefbaar Reimerswaal dient dinsdag nog een raadsmotie in, en roept het college op zowel het de effecten van het herstelplan als de gevolgen van uittreding nader te onderzoeken - wethouder Van Overloop neemt dit verzoek over.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.