RESTAURATIE MISSALEN GOES BIJNA KLAAR: ‘HET IS EERDER CONSERVEREN DAN RESTAUREREN’
14 juni, 2023
door: Peter van den Assem
GOES/MIDDELBURG – De restauratie van de drie middeleeuwse missalen van Goes moet deze maand zijn afgerond. De boeken zijn tussen de vijfhonderd en zeshonderd jaar oud en werden ooit gebruikt tijdens de katholieke kerkdiensten. Het is eigenlijk een klein wonder dat ze er nog zijn.
Nee, zo goed als nieuw zullen de missalen na de restauratie niet zijn. Boekrestaurator Marijn de Valk ziet er in haar werkruimte in Middelburg op toe dat juist zo veel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal bewaard blijft. Want alleen dan blijft de historische beleving met de kerkboeken overeind. “Het is eerder conserveren dan restaureren”, zegt ze.
Oplossingen bedenken
“Het moeilijkste is echt alle onderdelen te bewaren”, licht ze toe. Het is aan haar om de oplossingen te bedenken. De boeken moeten gerestaureerd worden zonder het historische karakter aan te tasten. Daarnaast moeten ze ook hanteerbaar zijn, de teksten en liederen moeten kunnen worden voorgedragen. Kijk hoe dat alles in de missalen is opgetekend en je ziet dat het letterlijk en figuurlijk monnikenwerk is geweest.
Verbrand of versneden
Het gaat om drie boeken, twee grote en een kleinere. De kleinste is de oudste. Dit missaal was van de Kruisbroeders, die vanaf 1429 een klooster hadden op de plek waar nu de Beestenmarkt is in Goes. De grotere missalen werden in de vijftiende en zestiende eeuw gebruikt in de Grote of Maria Magdalenakerk. Dat ze er alle drie nog zijn is opmerkelijk. Tijdens de reformatie (en de beeldenstorm die daaraan vooraf ging) zijn veel missalen verbrand of versneden.
Netjes leeggehaald
Die reformatie (waarbij het katholieke geloof plaats maakte voor de protestantse leer) voltrok zich in Goes zo rond 1580. Het ging er – in tegenstelling tot andere plekken in Nederland en Vlaanderen - rustig aan toe. Kunstschatten werden ordentelijk uit de kerk gehaald en teruggegeven aan de families die ze hadden geschonken. De drie missalen werden netjes afgeleverd in het stadhuis aan de Grote Markt. Inmiddels heeft de gemeente Goes de boeken eeuwenlang bewaard. Vorig jaar werd duidelijk dat de missalen aan restauratie toe zijn.
Vragen beantwoorden
De drie missalen zijn inmiddels gedigitaliseerd. Binnenkort worden de scans online gezet, zodat iedereen die dat wil de boeken kan bestuderen. De mensen van het archief van Goes hopen dat er op die manier ook antwoorden komen op vragen die er nog steeds zijn rond de missalen. Waar komen de boeken bijvoorbeeld vandaan? Waar zijn ze gemaakt? De twee groteren missalen zouden zomaar uit Utrecht kunnen komen, de stad waar het bisdom gevestigd was. Klinkt logisch, maar zeker weten doen we het niet. En de kleinste missaal? Mogelijk is die in Vlaanderen gemaakt, maar ook daar is geen zekerheid over.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Eind juni moet de restauratie van de drie boeken zijn afgerond. Een restauratie die overigens mogelijk is gemaakt door een schenking van twee anonieme Goesenaren. De gemeente zal er daarna alles aan doen om de missalen zo goed mogelijk te bewaren. “We houden ze op een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid”, zegt stadsarchivaris Mirjam Louisse. “Ze worden ook in zuurvrij karton verpakt. Zo blijven de boeken zo goed mogelijk bewaard.”
Luister hieronder naar het gesprek dat verslaggever Peter van den Assem had met stadsarchivaris Mirjam Louisse en boekenrestaurator Marijn de Valk.
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.