Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen. foto: Johan Geluk

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

door: onze correspondent Sanne van de Swaluw

KWADENDAMME – De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden gereden.

De laatste editie van deze TMZ-wielerdag (Trimbelangen Midden-Zeeland) was in 2009. Cees Hoogerland (vader van wielrenner Johnny Hoogerland) miste de koers van toen en wilde het sportieve festijn nieuw leven inblazen. Hij vroeg Francois Franse, Wilfred Geijs en Jan Braat om samen een wielercomité op te zetten.

KOERSEN VALLEN WEG

De mannen hebben hetzelfde doel: een mooi sportief evenement terug laten keren op het dorp. “Vroeger leefde het wielrennen meer in Zeeland. Nu vallen er helaas steeds meer koersen weg”, vertelt Hoogerland. Kwadendamme heeft een goede geschiedenis met bekende wielrenners en ze hopen daarom ook op een mooie opkomst en een goede sfeer.

De op een na laatste editie in 2008 werd gewonnen door Johnny Hoogerland. De allerlaatste ronde kwam op conto van Peter Woestenburg. De koers is daarna gestopt, omdat er verschillende visies waren over de veiligheid en de afzetting van het parcours.

KERMISKOERS

Er wordt in drie categorieën gereden. De SP (plaatselijke renners en starters), D en Amateurs A, waar de beloften aan mee mogen doen. De ronde is een criterium, op z’n Vlaams gezegd, een 'kermiskoers' en is 2700 meter per ronde. Alle categorieën starten op diverse tijden en rijden ook een verschillend aantal rondes. Hoogerland verwacht zo’n honderdtwintig deelnemers verdeeld over de drie categorieën.

Hij hoopt dat er vooral ook na de gereden wielerronde meer mensen blijven hangen en nog ‘gezellig een biertje komen doen in het café’. Vroeger gebeurde dit veel meer, maar tegenwoordig haalt iedereen zijn prijs op en vertrekt weer. Dat vind hij wel erg jammer. Hoogerland wil dat het weer een beetje gaat leven in Kwadendamme.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.