Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen. foto: Johan Geluk

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

door: onze correspondent Sanne van de Swaluw

KWADENDAMME – De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden gereden.

De laatste editie van deze TMZ-wielerdag (Trimbelangen Midden-Zeeland) was in 2009. Cees Hoogerland (vader van wielrenner Johnny Hoogerland) miste de koers van toen en wilde het sportieve festijn nieuw leven inblazen. Hij vroeg Francois Franse, Wilfred Geijs en Jan Braat om samen een wielercomité op te zetten.

KOERSEN VALLEN WEG

De mannen hebben hetzelfde doel: een mooi sportief evenement terug laten keren op het dorp. “Vroeger leefde het wielrennen meer in Zeeland. Nu vallen er helaas steeds meer koersen weg”, vertelt Hoogerland. Kwadendamme heeft een goede geschiedenis met bekende wielrenners en ze hopen daarom ook op een mooie opkomst en een goede sfeer.

De op een na laatste editie in 2008 werd gewonnen door Johnny Hoogerland. De allerlaatste ronde kwam op conto van Peter Woestenburg. De koers is daarna gestopt, omdat er verschillende visies waren over de veiligheid en de afzetting van het parcours.

KERMISKOERS

Er wordt in drie categorieën gereden. De SP (plaatselijke renners en starters), D en Amateurs A, waar de beloften aan mee mogen doen. De ronde is een criterium, op z’n Vlaams gezegd, een 'kermiskoers' en is 2700 meter per ronde. Alle categorieën starten op diverse tijden en rijden ook een verschillend aantal rondes. Hoogerland verwacht zo’n honderdtwintig deelnemers verdeeld over de drie categorieën.

Hij hoopt dat er vooral ook na de gereden wielerronde meer mensen blijven hangen en nog ‘gezellig een biertje komen doen in het café’. Vroeger gebeurde dit veel meer, maar tegenwoordig haalt iedereen zijn prijs op en vertrekt weer. Dat vind hij wel erg jammer. Hoogerland wil dat het weer een beetje gaat leven in Kwadendamme.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid
Vliegveld Midden-Zeeland provincie

Verdeeld BBB zwicht: PS akkoord met draaiing vliegbaan Midden-Zeeland

28 september, 2024

Ondanks de verdeeldheid bij coalitiepartij BBB is er een meerderheid voor het voorstel, dat een draaiing van de baan met 22 graden naar het zuidwesten omvat.

de motor is getakeld door een bergingsbedrijf
112 nieuws Deltaweg

Motorrijder onderuit op Deltaweg bij Goes

27 september, 2024

Een motorrijder is vrijdagmorgen gewond geraakt nadat hij onderuit was gegaan op de Deltaweg bij Goes. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het busplein bij het station in Goes
Streekvervoer

Planbureau waarschuwt voor verschraling streekvervoer: 'Zuur om gelijk te moeten krijgen'

26 september, 2024

De zogeheten ov-hub's, centrale plaatsen voor op- en overstappen op de bus, bieden onvoldoende compensatie -  vrezen CDA en PvdA-GroenLInks in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek van het PBL. 

de lijnbus van Connexxion in een voortuin aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes
112 nieuws Goes

Ongeluk met lijnbus Connexxion in Goes

25 september, 2024

Meerdere personen hebben woensdagavond lichte verwondingen opgelopen bij een ongeluk met een lijnbus van Connexxion in Goes. Het ongeluk gebeurde kort voor 20.30 uur. De bus reed een voortuin in van een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

de flexwoningen aan de Sloestraat in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Flexwoningen Hansweert geplaatst

25 september, 2024

Hansweert is 8 zogeheten flexwoningen rijker. De woningen werden maandag door woningcorporatie Beveland Wonen geplaatst als onderdeel van een Bevelandse afspraak om 200 flexwoningen te plaatsen. De gemeente Reimerswaal neemt 35 woningen voor haar rekening.

Answester Dweilbandfestival
Reimerswaal Hansweert

12 dweilorkesten treden aan tijdens Answester Dweilbandfestival

25 september, 2024

Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert organiseert zondag 29 september het 22e Answester Dweilbandfestival. Twaalf dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven tussen 12.00 en 18.00 uur acte de presence.

online participatieplatform 'Kapelle ParticiPEERt' van start
Kapelle burgerparticipatie

Kapelle presenteert online participatieplatform

24 september, 2024

In navolging van andere Bevelandse gemeenten heeft ook Kapelle een online participatieplatform. Via dit platform kunnen inwoners meedenken en meepraten over plannen en projecten in de gemeente.

tussen beide voertuigen ontstond na de botsing brand
112 nieuws Borsele

Brand na botsing bestelbus en vrachtwagen

24 september, 2024

Een bestelbus en vrachtwagen vatten dinsdagmorgen vlam na een botsing op de Westeindsedijk bij Borssele. De bestuurders van de betrokken auto's raakten bij de botsing lichtgewond.