De sprekers van het Roosevelt Debat.
De sprekers van het Roosevelt Debat. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Roosevelt Debat: Bij het vrije woord past geen vloekverbod

17 mei, 2024

door: Han Verbeem

OUD-VOSSEMEER / GOES - Hoe ver mag de vrijheid van meningsuiting gaan? Het Roosevelt Debat in Oud-Vossemeer stond donderdagavond in het teken van de 'freedom of speech', één van de vier vrijheden die de basis vormen voor de moderne democratie. Meningsvrijheid mág, benadrukt SGP'er Roelof Bisschop, zolang het de grondwet niet raakt. Daarmee schiet het voormalige Kamerlid zich in eigen voet.


Audio: Teleurstelling bij de SP Tholen en Reimerswaal, over de nieuwe rechtse regering. De partij vreest dat daarmee de vrije meningsuiting onder druk komt te staan.

"Want hier op Tholen geldt, mede door uw partij, een vloekverbod. Dat verbod is toch in strijd met diezelfde grondwet", reageert gespreksleider Ferry Mingelen op de woorden van Bisschop. Mingelen vraagt vervolgens de toeschouwers op de tribune wat zij vinden: wel of geen vloekverbod op straat? Een  meerderheid blijkt geen voorstander van het verbod - volgens tegenstanders past dit niet bij de vrijheid van meningsuiting. Want wat voor de één een belediging is, is voor niet-gelovigen misschien een middel om gevoelens te uiten.

Omgangsvormen

Burgemeester Marleen Nijbers moet er aan te pas komen om het om de kwestie te nuanceren. "De raad heeft het verbod inderdaad in de plaatselijke verordening opgenomen om duidelijk te maken dat we waarde hechten aan goede omgangsvormen", zegt ze. En nee, wie ergens in de gemeente tóch publiekelijke vloekt zal niet worden beboet. Bovendien kennen meerdere gemeenten, waaronder Reimerswaal, een dergelijk vloekverbod. Tholen is daar geen uitzondering in.


Audio: De Thoolse wethouder Corniel van Leeuwen ziet juist kansen in het nieuwe regeerakkoord.

Fatsoenspaard

Deelnemers aan de debatavond zijn Roelof Bisschop (SGP), Harm Beertema (PVV), André Bosman (VVD), Derk Jan Eppink (BBB), Leen van Dijke (CU) en Jasper van Dijk. Barbara Oomen (HZ Zeeland) is de enige vrouw in het panel, bovendien zónder politieke kleur.

De vrijheid van de één eindigt, waar de beperking van de ander begint. Daar hebben de gastsprekers hun eigen opvattingen over. Zo staan Leen van Dijke en Jasper van Dijk lijnrecht tegenover Harm Beertema - voormalig PVV-kamerlid en inmiddels aangesloten bij BBB. Beertema verwijt Van Dijke 'het fatsoenspaard te berijden' door te verwijzen naar 'het extreemrechtse gedachtengoed' van de PVV. Een benaming die nu ook in de Tweede Kamer taboe is, zegt Van Dijke. Want de huidige PVV-Kamervoorzitter wil niet dat het woord 'extreemrechts' valt in politieke debatten, terwijl de benaming 'extreemlinks' buiten schot blijft. De hakken gaan wederzijds in het zand, bij het debat in Oud-Vossemeer.

Nepnieuws

Voor de jongeren op de tribune is het een ver-van-hun-bedshow. "Ik heb eigenlijk niets nieuws gehoord", moet een scholiere toegeven. Ze is wel bezorgd over de opkomst van nepnieuws op sociale media. Want de invloed van 'trollen' uit dictatoriale landen als Rusland gaat steeds verder, nepinformatie is soms nauwelijks van echt te onderscheiden - blijkt uit het debat. Terwijl de meeste van haar leeftijdsgenoten in het publiek voorstander zijn van anonieme X-accounts ('een beetje anonimiteit moet kunnen') is het vrije woord volgens de jeugdvertegenwoordigster juist gebaat bij openheid en transparantie.


Audio: Ook jongeren mochten zich laten horen tijdens het Roosevelt Debat, waaronder de scholier Tijmen Huissen, lid van Jeugdraad BoZ.

Studenten

Het nieuwe regeerakkoord - dat slechts op hoofdlijnen bekend is - komt uitvoerig in het debat aan de orde. En daarmee ook de nieuwe, rechtse politieke wind die nu door het land en daarmee ook door Zeeland waait. Barbara Oomen, directeur van de HZ, vindt het jammer dat er straks minder ruimte is voor buitenlandse studenten. Want die leveren een belangrijke bijdrage aan de kennisontwikkeling.

In gesprek blijven

Elders in Nederland loopt bij pro-Palestijnse studentenbetogingen de meningsvrijheid aan tegen de grens van vandalisme en bedreiging. Zover zal het in Zeeland en bij de HZ in Vlissingen niet komen, voorziet ze. Voor Oomen is meningsvrijheid een groot goed. Zij noemt het voorbeeld van een reformatorische student, afkomstig van Tholen, die om geloofsredenen grote moeite heeft met homoseksualiteit. "Die mening moet hij kunnen uiten, want dan kan je van daaruit met elkaar in gesprek gaan", benadrukt ze.


Audio: Barbara Oomen van HZ Zeeland was de enige vrouwelijke spreker in het Roosevelt Debat over de Freedom of Speech.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.