De regenboogvlag voor het gemeentehuis in Kruiningen.
De regenboogvlag voor het gemeentehuis in Kruiningen. gemeente Reimerswaal

SGP Reimerswaal wil af van regenboogvlag bij gemeentehuis

7 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - SGP Reimerswaal wil een gemeentelijk vlaggenprotocol, waarbij het alleen is toegestaan de Nederlandse vlag te hijsen bij het gemeentehuis in Kruiningen. De staatkundig gereformeerden af van de regenboogvlag op 11 oktober, die volgens de SGP zou zorgen voor "verwarring en polarisatie" onder de samenleving.

Dit voorstel dient SGP-voorman Artwin Otte dinsdagavond in tijdens de gemeenteraad. De staatkundig gereformeerden willen eenduidigheid in het vlaggenbeleid van de gemeente Reimerswaal, schrijft Otte in zijn motie. De directe aanleiding voor de SGP-actie is het collegebesluit om tijdens de recente Hamas-aanvallen in het Midden-Oosten niet de Israëlische vlag als steunbetuiging te hijsen. "Veel inwoners begrijpen niet waarom alleen voor de regenboogvlag een uitzondering wordt gemaakt", zegt Otte. Want ook voor de Oekraïense vlag is geen ruimte aan de gemeentelijke vlaggenmasten. Het nieuwe protocol zou duidelijkheid bieden, stelt het SGP-raadslid. Uitzonderingen zijn dan niet meer mogelijk, zelfs niet voor de vlag van de gemeente Reimerswaal zelf.

Pijn

De regenboogvlag is het internationale symbool van de LHBTI-gemeenschap en wordt jaarlijks in alle Zeeuwse gemeenten gehesen op Coming Out Dag. Volgens de SGP-voorman is het géén anti-regenboogvlagmotie, al is zijn partij fel gekant tegen het gebruik van deze vlag. "Voor ons is de regenboog het symbool van de verzoening van God met de mensheid", zegt Otte*. "Het doet ons pijn dat dit nu als symbool wordt gebruikt voor deze vlag." Het besluit om ook in Reimerswaal jaarlijks de regenboogvlag te hijsen is vier jaar geleden genomen als raadsbesluit. Met één stem meerderheid is de motie in de raad aangenomen.

*) In het Oude Testament staat, dat God na de zondvloed een regenboog toonde aan Noach, als teken van Zijn verbond met de mensen en alle levende wezens: 'Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen Mij en de aarde' (Gen 9:13). 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.