De regenboogvlag voor het gemeentehuis in Kruiningen.
De regenboogvlag voor het gemeentehuis in Kruiningen. gemeente Reimerswaal

SGP Reimerswaal wil af van regenboogvlag bij gemeentehuis

7 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - SGP Reimerswaal wil een gemeentelijk vlaggenprotocol, waarbij het alleen is toegestaan de Nederlandse vlag te hijsen bij het gemeentehuis in Kruiningen. De staatkundig gereformeerden af van de regenboogvlag op 11 oktober, die volgens de SGP zou zorgen voor "verwarring en polarisatie" onder de samenleving.

Dit voorstel dient SGP-voorman Artwin Otte dinsdagavond in tijdens de gemeenteraad. De staatkundig gereformeerden willen eenduidigheid in het vlaggenbeleid van de gemeente Reimerswaal, schrijft Otte in zijn motie. De directe aanleiding voor de SGP-actie is het collegebesluit om tijdens de recente Hamas-aanvallen in het Midden-Oosten niet de Israëlische vlag als steunbetuiging te hijsen. "Veel inwoners begrijpen niet waarom alleen voor de regenboogvlag een uitzondering wordt gemaakt", zegt Otte. Want ook voor de Oekraïense vlag is geen ruimte aan de gemeentelijke vlaggenmasten. Het nieuwe protocol zou duidelijkheid bieden, stelt het SGP-raadslid. Uitzonderingen zijn dan niet meer mogelijk, zelfs niet voor de vlag van de gemeente Reimerswaal zelf.

Pijn

De regenboogvlag is het internationale symbool van de LHBTI-gemeenschap en wordt jaarlijks in alle Zeeuwse gemeenten gehesen op Coming Out Dag. Volgens de SGP-voorman is het géén anti-regenboogvlagmotie, al is zijn partij fel gekant tegen het gebruik van deze vlag. "Voor ons is de regenboog het symbool van de verzoening van God met de mensheid", zegt Otte*. "Het doet ons pijn dat dit nu als symbool wordt gebruikt voor deze vlag." Het besluit om ook in Reimerswaal jaarlijks de regenboogvlag te hijsen is vier jaar geleden genomen als raadsbesluit. Met één stem meerderheid is de motie in de raad aangenomen.

*) In het Oude Testament staat, dat God na de zondvloed een regenboog toonde aan Noach, als teken van Zijn verbond met de mensen en alle levende wezens: 'Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen Mij en de aarde' (Gen 9:13). 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."