De meeste raadspartijen willen meer aandacht voor bestrijding van antisemitisme.
De meeste raadspartijen willen meer aandacht voor bestrijding van antisemitisme. Pixabay

SGP Reimerswaal wil extra aanpak antisemitisme, PvdA tegen 'voorkeursbeleid'

16 april, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De raad van Reimerswaal wil extra aandacht voor aanpak van Jodenhaat in de gemeente. Een overgrote meerderheid van de raadspartijen ziet "een explosieve groei" van het aantal antisemitische incidenten in de Nederlandse samenleving. SGP dient vanavond samen met Leefbaar Reimerswaal, VVD, ChristenUnie een voorstel in om het gemeentelijke antidiscriminatiebeleid te verscherpen. De PvdA heeft de motie als enige raadpartij niet ondertekend - raadslid Marjolein Sinke-Oele wil het huidige beleid niet aanpassen ten gunste van één bevolkingsgroep. Bovendien heeft het Zeeuwse antidiscriminatiebureau in 2023 slecht één melding van een antisemitisch incident ontvangen.

Initiatiefnemer Daniël van Iwaarden, van SGP Reimerswaal, baseert zich daarentegen op landelijke onderzoeksgegevens van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel). Volgens het CIDI zou in 2023 het antisemitisme in Nederland explosief zijn toegenomen, een stijging van 245 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Niet veilig

Eerder deze maand heeft SGP Reimerswaal een themabijeenkomst gehouden over antisemitisme, met onder anderen opperrabijn Binyomin Jacobs en de in Oostdijk woonachtige SGP-Eurparlementariër Bert-Jan Ruisen. Beide sprekers pleiten voor een harde aanpak van Jodenhaat en antesemitische discriminatie in de samenleving. "Veel Joden voelen zich niet veilig meer", aldus Jacobs. De toename van het aantal incidenten volgt na de escalatie van het Tsraëlisch-Palestijnse conflict, eind vorig jaar. Volgens de SGP voelen Zeeuwen met een reformatorische achtergrond zich nauw verbonden met het Joodse volk en met Israël.

Duidelijkheid over definitie

PvdA-raadslid Sinke-Oele vindt de aanpak van antisemitisme belangrijk, "net als de aanpak van alle andere vormen van discriminatie zoals racisme en homohaat." Discriminatie op welke grond dan ook is grondwettelijk verboden. Daarin past volgens haar geen voorkeursbeleid. Bovendien wil ze weten welke definitie de indieners van de motie hanteren. "Kritiek op het optreden van Israël tegen de Palestijnse bevolking hoeft zeker niet altijd antisemitisch te zijn", benadrukt ze. Het CIDI beoordeelt de meldingen vanuit een op Israel georienteerd stantpunt. "En naar de situatie in Zeeland is nog geen onderzoek gedaan." Het aanscherpen van het beleid zou volgens haar dan uitgaan van vooraannames en niet van feitelijkheden.

Naïeve gedachte

SGP-raadslid Daniel van Iwaarden vindt het echter "een naïeve gedachte" om te veronderstellen dat Zeeland de dans zou ontspringen. "Antisemitisme gaat geen regio voorbij, ook Reimerswaal niet", zegt Van Iwaarden stelt dat de voorvallen er wel zijn, maar niet worden gemeld. "Discriminatie gaat bovendien vaak online en raakt daarmee ook onze inwoners", stelt hij.

In gesprek

Woordvoerder Maaike Louwerse van Discriminatie.nl Zeeland (voorheen ADB Zeeland) bevestigt dat het afgelopen jaar één melding van antisemitische is binnengekomen maar wil niet ingaan op de details. Als de Reimerswaalse raad de motie vanavond aanneemt, zal Discriminatie.nl daarover zeker met de gemeente "het gesprek aangaan", zegt Louwerse.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.

De windmolens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door grotere exemplaren met meer opbrengst.
Schore Hansweert

Schore vreest overlast windmolens, college vraagt advies GGD

30 april, 2024

Vanavond houdt oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle een informatiebijeenkomst voor bezorgde omwonenden, in het dorpshuis van Schore.

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024

29 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Skate-Event Wemeldinge
Kapelle Wemeldinge

Skate-Event Wemeldinge

28 april, 2024

Op zaterdag 18 mei wordt samen met Skateland Rotterdam een skate-evenement georganiseerd aan de Chezeeweg in Wemeldinge. Van 13:00 tot 17:00 uur kun je skaten, BMX’en, steppen en skateboarden.

burgemeester Cees van den Bos hijst nationale driekleur
Bevelanden Koningsdag

Terugblik Koningsdag 2024

28 april, 2024

Koningsdag 2024 op de Bevelanden ging gepaard met veel live muziek, spel, vrijmarkten en officiële handelingen; zoals de jaarlijkse aubade. In Goes werd de vlag gehesen bij de Westerkerk door burgemeester Cees van den Bos en het kindercollege.

de gestrande vrachtwagen
112 nieuws Borsele

Vrachtwagen in sloot bij 's-Heerenhoek

26 april, 2024

Een vrachtwagen is vrijdagmorgen in een sloot terecht gekomen naast de Nassauweg bij 's-Heerenhoek. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen.