Pixabay

SGP wil vraagt en krijgt extra geld voor natuurspeeltuin Kruiningen

10 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: SGP-voorman Artwin Otte over de nieuwe natuurspeeltuin bij Den Inkel

KRUININGEN - Coalitiepartij SGP blij met de Reimerswaalse programmabegroting 2024-2027: investeringen in verduurzaming van scholen en als het aan fractievoorman Artwin Otte ligt, komt er volgend jaar extra geld vrij voor een natuurspeeltuin bij zwembad Den Inkel in Kruiningen - de plannen staan al in het huidige bestuursakkoord.

Momenteel staat 100.000 euro in de boeken voor de speeltuin, veel te weinig om een goede voorziening te bouwen, merkt Otte op. Wethouder Maarten Both kan hem geruststellen: het getal is per abuis in de begroting vermeld en het bedrag wordt nog opgeplust. De SGP-fractie is blij met de toezegging en Otte hoopt dat eind volgend jaar de speeltuin al gereed is. Deze moet vrij toegankelijk zijn, zonder entreegeld, zodat ook gezinnen met een krappe beurs er terecht kunnen. Het college zal de raad binnenkort een voorstel voorleggen.

Ravijnjaar

Voor 2024 en 2025 valt in financieel opzicht niet veel te vrezen met telkens een plus van anderhalf miljoen euro - daar zijn alle fracties het over eens - maar het ravijnjaar 2026 komt nu wel érg dichtbij. Vanaf dat jaar schiet de begroting twee tot drie miljoen in de min, voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente. Dan is een flinkse korting uit het gemeentefonds te verwachten.

Realistisch

"Zou het niet beter zijn geweest tóch zwarte cijfers te schrijven en niet gelijk in het rood te schrijven", merkt Huib Bouwman (ChristenUnie) op. Maar financieel wethouder Van der Hoest wil lievere een realistisch beeld schetsen. Ida Sinke (VVD) wil dat Den Haag met "centjes moet komen voor alles wat ze bij ons over de schutting gooien." PvdA'er Hans van Stel wil met de beperkte middelen toch inzetten op duurzaamheid en sociaal beleid. "Politiek is niets anders dan keuzes maken", aldus Van Stel.

Niet paniekerig

Positief 1,5 miljoen, 2025 1,5 miljoen. In 2026 slaat het om naar zo'n twee tot drie miljoen euro. "We moeten niet al te paniekerig worden", zegt Artwin Otte. "We willen een stabiel beleid met een fors weerstandvermogen waarmee we tegenvallers op kunnen vangen." Extra geld vragen in Den Haag ziet de SGP niet zitten: "Ook het geld dat van het Rijk komt, is belastinggeld van de inwoners", benadrukt Otte. "Als we onze taken kunnen uitvoeren zónder extra Rijksbijdragen, dan moet dat onze inzet zijn." Daarmee willen de staatkundig gereformeerden het beleid versoberen en bezuinigen daar waar nodig.

Woningbouw

Het verhogen van de lasten voor de inwoners is voor de SGP niet aan de orde; ook op onderhoud en het verduurzamen van scholen mag niet worden bezuinigd. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) benadrukt dat Reimerswaal één van de rijkste gemeenten -zoniet dé rijkste- van Zeeland is. "Als je zoveel geld hebt dan moet je daar ook iets mee doen." Ook Leefbaar legt de prioriteit bij investeren in scholen, maar ook het verder aanwakkeren van de woningbouw.

Gemeenschappelijke regelingen

Weststrate uit zich zeer kritisch over de gebrekkige financiën van gezamenlijke uitvoeringsdiensten (gemeenschappelijke regelingen) van de Zeeuwse gemeenten, zoals de Zeeuwse muziekschool of GGD. Hij verwijt overige gemeenten dat deze "niet het lef hebben daarin een streep te trekken." Leefbaar Reimerswaal wil daarom bij lokale partijen elders in Zeeland "aan de bel trekken." De gemeenteraad van Reimerswaal besluit 31 oktober over de begrotingsstukken voor de jaren 2024-2027.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.