Pixabay

SGP wil vraagt en krijgt extra geld voor natuurspeeltuin Kruiningen

10 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: SGP-voorman Artwin Otte over de nieuwe natuurspeeltuin bij Den Inkel

KRUININGEN - Coalitiepartij SGP blij met de Reimerswaalse programmabegroting 2024-2027: investeringen in verduurzaming van scholen en als het aan fractievoorman Artwin Otte ligt, komt er volgend jaar extra geld vrij voor een natuurspeeltuin bij zwembad Den Inkel in Kruiningen - de plannen staan al in het huidige bestuursakkoord.

Momenteel staat 100.000 euro in de boeken voor de speeltuin, veel te weinig om een goede voorziening te bouwen, merkt Otte op. Wethouder Maarten Both kan hem geruststellen: het getal is per abuis in de begroting vermeld en het bedrag wordt nog opgeplust. De SGP-fractie is blij met de toezegging en Otte hoopt dat eind volgend jaar de speeltuin al gereed is. Deze moet vrij toegankelijk zijn, zonder entreegeld, zodat ook gezinnen met een krappe beurs er terecht kunnen. Het college zal de raad binnenkort een voorstel voorleggen.

Ravijnjaar

Voor 2024 en 2025 valt in financieel opzicht niet veel te vrezen met telkens een plus van anderhalf miljoen euro - daar zijn alle fracties het over eens - maar het ravijnjaar 2026 komt nu wel érg dichtbij. Vanaf dat jaar schiet de begroting twee tot drie miljoen in de min, voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente. Dan is een flinkse korting uit het gemeentefonds te verwachten.

Realistisch

"Zou het niet beter zijn geweest tóch zwarte cijfers te schrijven en niet gelijk in het rood te schrijven", merkt Huib Bouwman (ChristenUnie) op. Maar financieel wethouder Van der Hoest wil lievere een realistisch beeld schetsen. Ida Sinke (VVD) wil dat Den Haag met "centjes moet komen voor alles wat ze bij ons over de schutting gooien." PvdA'er Hans van Stel wil met de beperkte middelen toch inzetten op duurzaamheid en sociaal beleid. "Politiek is niets anders dan keuzes maken", aldus Van Stel.

Niet paniekerig

Positief 1,5 miljoen, 2025 1,5 miljoen. In 2026 slaat het om naar zo'n twee tot drie miljoen euro. "We moeten niet al te paniekerig worden", zegt Artwin Otte. "We willen een stabiel beleid met een fors weerstandvermogen waarmee we tegenvallers op kunnen vangen." Extra geld vragen in Den Haag ziet de SGP niet zitten: "Ook het geld dat van het Rijk komt, is belastinggeld van de inwoners", benadrukt Otte. "Als we onze taken kunnen uitvoeren zónder extra Rijksbijdragen, dan moet dat onze inzet zijn." Daarmee willen de staatkundig gereformeerden het beleid versoberen en bezuinigen daar waar nodig.

Woningbouw

Het verhogen van de lasten voor de inwoners is voor de SGP niet aan de orde; ook op onderhoud en het verduurzamen van scholen mag niet worden bezuinigd. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) benadrukt dat Reimerswaal één van de rijkste gemeenten -zoniet dé rijkste- van Zeeland is. "Als je zoveel geld hebt dan moet je daar ook iets mee doen." Ook Leefbaar legt de prioriteit bij investeren in scholen, maar ook het verder aanwakkeren van de woningbouw.

Gemeenschappelijke regelingen

Weststrate uit zich zeer kritisch over de gebrekkige financiën van gezamenlijke uitvoeringsdiensten (gemeenschappelijke regelingen) van de Zeeuwse gemeenten, zoals de Zeeuwse muziekschool of GGD. Hij verwijt overige gemeenten dat deze "niet het lef hebben daarin een streep te trekken." Leefbaar Reimerswaal wil daarom bij lokale partijen elders in Zeeland "aan de bel trekken." De gemeenteraad van Reimerswaal besluit 31 oktober over de begrotingsstukken voor de jaren 2024-2027.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.