Pixabay

SGP wil vraagt en krijgt extra geld voor natuurspeeltuin Kruiningen

10 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: SGP-voorman Artwin Otte over de nieuwe natuurspeeltuin bij Den Inkel

KRUININGEN - Coalitiepartij SGP blij met de Reimerswaalse programmabegroting 2024-2027: investeringen in verduurzaming van scholen en als het aan fractievoorman Artwin Otte ligt, komt er volgend jaar extra geld vrij voor een natuurspeeltuin bij zwembad Den Inkel in Kruiningen - de plannen staan al in het huidige bestuursakkoord.

Momenteel staat 100.000 euro in de boeken voor de speeltuin, veel te weinig om een goede voorziening te bouwen, merkt Otte op. Wethouder Maarten Both kan hem geruststellen: het getal is per abuis in de begroting vermeld en het bedrag wordt nog opgeplust. De SGP-fractie is blij met de toezegging en Otte hoopt dat eind volgend jaar de speeltuin al gereed is. Deze moet vrij toegankelijk zijn, zonder entreegeld, zodat ook gezinnen met een krappe beurs er terecht kunnen. Het college zal de raad binnenkort een voorstel voorleggen.

Ravijnjaar

Voor 2024 en 2025 valt in financieel opzicht niet veel te vrezen met telkens een plus van anderhalf miljoen euro - daar zijn alle fracties het over eens - maar het ravijnjaar 2026 komt nu wel érg dichtbij. Vanaf dat jaar schiet de begroting twee tot drie miljoen in de min, voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente. Dan is een flinkse korting uit het gemeentefonds te verwachten.

Realistisch

"Zou het niet beter zijn geweest tóch zwarte cijfers te schrijven en niet gelijk in het rood te schrijven", merkt Huib Bouwman (ChristenUnie) op. Maar financieel wethouder Van der Hoest wil lievere een realistisch beeld schetsen. Ida Sinke (VVD) wil dat Den Haag met "centjes moet komen voor alles wat ze bij ons over de schutting gooien." PvdA'er Hans van Stel wil met de beperkte middelen toch inzetten op duurzaamheid en sociaal beleid. "Politiek is niets anders dan keuzes maken", aldus Van Stel.

Niet paniekerig

Positief 1,5 miljoen, 2025 1,5 miljoen. In 2026 slaat het om naar zo'n twee tot drie miljoen euro. "We moeten niet al te paniekerig worden", zegt Artwin Otte. "We willen een stabiel beleid met een fors weerstandvermogen waarmee we tegenvallers op kunnen vangen." Extra geld vragen in Den Haag ziet de SGP niet zitten: "Ook het geld dat van het Rijk komt, is belastinggeld van de inwoners", benadrukt Otte. "Als we onze taken kunnen uitvoeren zónder extra Rijksbijdragen, dan moet dat onze inzet zijn." Daarmee willen de staatkundig gereformeerden het beleid versoberen en bezuinigen daar waar nodig.

Woningbouw

Het verhogen van de lasten voor de inwoners is voor de SGP niet aan de orde; ook op onderhoud en het verduurzamen van scholen mag niet worden bezuinigd. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) benadrukt dat Reimerswaal één van de rijkste gemeenten -zoniet dé rijkste- van Zeeland is. "Als je zoveel geld hebt dan moet je daar ook iets mee doen." Ook Leefbaar legt de prioriteit bij investeren in scholen, maar ook het verder aanwakkeren van de woningbouw.

Gemeenschappelijke regelingen

Weststrate uit zich zeer kritisch over de gebrekkige financiën van gezamenlijke uitvoeringsdiensten (gemeenschappelijke regelingen) van de Zeeuwse gemeenten, zoals de Zeeuwse muziekschool of GGD. Hij verwijt overige gemeenten dat deze "niet het lef hebben daarin een streep te trekken." Leefbaar Reimerswaal wil daarom bij lokale partijen elders in Zeeland "aan de bel trekken." De gemeenteraad van Reimerswaal besluit 31 oktober over de begrotingsstukken voor de jaren 2024-2027.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.

De Schoorse Herfstmarkt is dit jaar op zaterdag 21 september.
Schoorse Herfstmarkt Schore

Grasduinen op de Schoorse Herfstmarkt: 21 september

12 september, 2024

De Schoorse Herfstmarkt, dit jaar op zaterdag 21 september is volgens de organisatie "misschien niet de grootste, maar wél de gezelligste markt." Bezoekers kunnen vanaf 10.00 terecht op het Nieuwe Kerkplein in Schore.

De koelkast ligt nog vaak 'vergeteten eten', dat over de houdbaarheidsdatum is.
Reimerswaal voedselverspilling

Verspillingsvrije week: Koelkast ligt vaak té vol met 'vergeten eten'

12 september, 2024

Deze week staat ook in de Bevelanden in het teken van de strijd tegen voedselverspilling. Zo gooien de inwoners van Reimerswaal gemiddeld 14.000 kilo per week aan voedsel weg. En dat is meer dan één volledige maaltijd per persoon - berekent wethouder Maarten Both.

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND
Kapelle brand

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND

12 september, 2024

De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag met spoed uitgerukt voor een brandend dak in Kapelle.

het slachtoffer is tegen een boom gereden
112 nieuws Noord-Bevel;and

Zwaargewonde bij eenzijdig ongeval Colijnsplaat

11 september, 2024

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval bij Colijnsplaat. Het slachtoffer is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.