Pixabay

SGP wil vraagt en krijgt extra geld voor natuurspeeltuin Kruiningen

10 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: SGP-voorman Artwin Otte over de nieuwe natuurspeeltuin bij Den Inkel

KRUININGEN - Coalitiepartij SGP blij met de Reimerswaalse programmabegroting 2024-2027: investeringen in verduurzaming van scholen en als het aan fractievoorman Artwin Otte ligt, komt er volgend jaar extra geld vrij voor een natuurspeeltuin bij zwembad Den Inkel in Kruiningen - de plannen staan al in het huidige bestuursakkoord.

Momenteel staat 100.000 euro in de boeken voor de speeltuin, veel te weinig om een goede voorziening te bouwen, merkt Otte op. Wethouder Maarten Both kan hem geruststellen: het getal is per abuis in de begroting vermeld en het bedrag wordt nog opgeplust. De SGP-fractie is blij met de toezegging en Otte hoopt dat eind volgend jaar de speeltuin al gereed is. Deze moet vrij toegankelijk zijn, zonder entreegeld, zodat ook gezinnen met een krappe beurs er terecht kunnen. Het college zal de raad binnenkort een voorstel voorleggen.

Ravijnjaar

Voor 2024 en 2025 valt in financieel opzicht niet veel te vrezen met telkens een plus van anderhalf miljoen euro - daar zijn alle fracties het over eens - maar het ravijnjaar 2026 komt nu wel érg dichtbij. Vanaf dat jaar schiet de begroting twee tot drie miljoen in de min, voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente. Dan is een flinkse korting uit het gemeentefonds te verwachten.

Realistisch

"Zou het niet beter zijn geweest tóch zwarte cijfers te schrijven en niet gelijk in het rood te schrijven", merkt Huib Bouwman (ChristenUnie) op. Maar financieel wethouder Van der Hoest wil lievere een realistisch beeld schetsen. Ida Sinke (VVD) wil dat Den Haag met "centjes moet komen voor alles wat ze bij ons over de schutting gooien." PvdA'er Hans van Stel wil met de beperkte middelen toch inzetten op duurzaamheid en sociaal beleid. "Politiek is niets anders dan keuzes maken", aldus Van Stel.

Niet paniekerig

Positief 1,5 miljoen, 2025 1,5 miljoen. In 2026 slaat het om naar zo'n twee tot drie miljoen euro. "We moeten niet al te paniekerig worden", zegt Artwin Otte. "We willen een stabiel beleid met een fors weerstandvermogen waarmee we tegenvallers op kunnen vangen." Extra geld vragen in Den Haag ziet de SGP niet zitten: "Ook het geld dat van het Rijk komt, is belastinggeld van de inwoners", benadrukt Otte. "Als we onze taken kunnen uitvoeren zónder extra Rijksbijdragen, dan moet dat onze inzet zijn." Daarmee willen de staatkundig gereformeerden het beleid versoberen en bezuinigen daar waar nodig.

Woningbouw

Het verhogen van de lasten voor de inwoners is voor de SGP niet aan de orde; ook op onderhoud en het verduurzamen van scholen mag niet worden bezuinigd. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) benadrukt dat Reimerswaal één van de rijkste gemeenten -zoniet dé rijkste- van Zeeland is. "Als je zoveel geld hebt dan moet je daar ook iets mee doen." Ook Leefbaar legt de prioriteit bij investeren in scholen, maar ook het verder aanwakkeren van de woningbouw.

Gemeenschappelijke regelingen

Weststrate uit zich zeer kritisch over de gebrekkige financiën van gezamenlijke uitvoeringsdiensten (gemeenschappelijke regelingen) van de Zeeuwse gemeenten, zoals de Zeeuwse muziekschool of GGD. Hij verwijt overige gemeenten dat deze "niet het lef hebben daarin een streep te trekken." Leefbaar Reimerswaal wil daarom bij lokale partijen elders in Zeeland "aan de bel trekken." De gemeenteraad van Reimerswaal besluit 31 oktober over de begrotingsstukken voor de jaren 2024-2027.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.