ter illustratie
ter illustratie Pixabay

SMWO zoekt gezinsmaatjes

18 juli, 2023

door: Marcel Steenbakker

GOES - Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) zet zich in voor een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen. Samen met inwoners werken SMWO medewerkers en vrijwilligers aan de leefbaarheid in wijken of dorpen in de Oosterschelderegio en organiseren zij activiteiten voor jong en oud.

Op maandag 2 oktober start SMWO met een kosteloze training voor nieuwe gezinsmaatjes. Tijdens deze training van zes bijeenkomsten worden vrijwilligers opgeleid om gezinnen te ondersteunen bij praktische zaken die horen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen.

SMWO start deze training voor mensen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk waarin ze echt iets kunnen betekenen voor kinderen en hun ouders. Het doel van de training is om vaardigheden, kennis en een basishouding aan te leren die gezinsmaatjes kunnen gebruiken bij het werken in een gezin. De gezinsmaatjes worden ingezet in de gemeenten Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Borsele.

Waardevolle training

De trainingen vinden plaats op maandagochtenden van 9.00 – 12.00 uur. Locatie: SMWO, ’s-Heer Elsdorpweg 12 in Goes. Voorafgaand aan de training wordt er met geïnteresseerden eerst een kennismakingsgesprek gehouden.

Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan praktische zaken die horen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Hierbij kan gedacht worden aan omgaan met conflicten, feedback en het aangeven van grenzen. Maar de training gaat ook over oplossingsgerichte communicatie en hoe bijvoorbeeld eventuele problemen gesignaleerd kunnen worden.

Een gezinsmaatje heeft ervaring met het opgroeien en opvoeden van kinderen, kan goed luisteren en is ondernemend. Door het werken met gezinnen met andere achtergronden en/of culturen zien vrijwilligers dit werk ook als verrijking van het eigen leven.

Gezinsmaatjes Plus

Na de training kunnen deelnemers als goed opgeleid gezinsmaatje aan de slag om ouders en kinderen te ondersteunen in hun gezinsleven. Iedere ouder is namelijk wel eens onzeker. In een situatie van onzekerheid is een steuntje in de rug dan vaak erg welkom. Een gezinsmaatje kan dit steuntje in de rug binnen een gezin bieden.

Gezinsmaatjes kunnen er in overleg met de ouder(s) ook voor kiezen om het kind bij zichzelf thuis te ontvangen of als gezinsmaatje bij het kind in het vraaggezin te blijven. (Gezinsmaatjes Plus). Dit ter ontlasting van de ouders(s), als zij bijvoorbeeld eens naar een afspraak buitenshuis moeten.

Tijdens de begeleiding van het gezin, wordt het gezinsmaatjes niet alleen ondersteund door de coördinatoren van SMWO, maar ook door de andere gezinsmaatjes tijdens gezamenlijke intervisie. Gezinsmaatjes moeten daarom rekening houden met een beschikbaarheid van ongeveer 4 à 5 uur per week. De combinatie van scholing, werkbegeleiding en intervisie maakt de begeleiding vanuit SMWO uniek.


Herkent u zichzelf nu in bovenstaande rol? Vrijwilligers die gezinsmaatje willen worden, kunnen zich tot en met 16 september aanmelden bij SMWO via gezinsmaatjes@smwo.nl of (0113) 277 111. Uiterlijk 20 september ontvangen de deelnemers bericht over de startdatum en werkwijze.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De huidige zanddijk is té smal voor het zware vrachtverkeer en gaat op de schop.
Zanddijk Yerseke

Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'

6 september, 2024

De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.

kruispunt en stoplichten bij entree van het dorp
's-Heer Hendrikskinderen N664

INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664

5 september, 2024

Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.

Nederlandse militairen in Souburg, tijdens de mobilisatie in 1939
Reimerswaal Kruiningen. Tweede Wereldoorlog

Foto-expositie 'WO2 in Kleur' in Dorpshuis Kruiningen

5 september, 2024

De ingekleurde historische foto's scheppen daarmee een realistisch en indringend beeld van het leven in de oorlogsjaren 1940-1945.

dweilorkest tijdens de Arti Boottocht 2023
Goes Wolphaartsdijk

Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking

4 september, 2024

Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
Borsele Zeeuwse Muziekschool

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD

4 september, 2024

Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.

de zwaar beschadigde Duitse tanker Marten Deymann
112 nieuws Reimerswaal

Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen

4 september, 2024

Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN  IN RILLAND
Rilland ongeval

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN IN RILLAND

4 september, 2024

Bij McCain aan de Poort in Rilland is in de nacht van dinsdag op woensdag een medewerker gewond geraakt.

Deelproject A, met de zonnevelden langs de oostzijde van het kanaal, loopt forse vertraging op.
Reimerswaal zonnevelden

Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag

3 september, 2024

Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.