regenboogvlag
regenboogvlag Pixabay

Splinter Chabot naar Kapelle over coming-out

10 oktober, 2023

door: Marcel Steenbakker

KAPELLE - In 2009 riep toenmalig minister Ronald Plasterk van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar buitenlands voorbeeld 11 oktober uit tot Nationale Coming-Out Dag. Een dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. De dag moet bijdragen aan de algehele acceptatie van mensen zoals ze zijn.

Toch is 'uit de kast' komen niet voor iedereen makkelijk. Er kunnen barrières zijn die ervoor zorgen dat acceptatie niet geheel moeiteloos verloopt. Niet voor iemands omgeving maar zeker ook niet voor de persoon in kwestie zelf. Barrières op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging, leef-, en woonomgeving en zelfs wetgeving (in het buitenland!) en acceptatie van hoe je zelf bent. 

Splinter Chabot

Splinter Chabot schreef in 2020 het boek Confettiregen. In dit boek vertelt Splinter vanuit de hoofdpersoon Wobie over zijn worstelingen die hijzelf meemaakte om zijn coming-out. In het verlengde van Coming-Out Dag komt Splinter 18 oktober op uitnodiging van de gemeente Kapelle en Boekhandel Lectori naar De Vroone. Hij zal in gesprek gaan met Regenboogambassadeur Maxim Buise en wethouder Annabeth Evertz.

Acceptatie en jezelf kunnen én mogen zijn

Tijdens het gesprek zullen onderwerpen besproken worden zoals acceptatie en jezelf kunnen en mogen zijn in de huidige maatschappij. Wat is de invloed van bijvoorbeeld het platteland, de stad en het eigen gezin in het persoonlijke ontwikkelingsproces. Na het interview is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

De avond vindt plaats woensdag 18 oktober, aanvang 20.00 uur, in De Vroone in Kapelle. De bijeenkomst is gratis toegankelijk maar bezoekers moeten zich vooraf aanmelden en een toegangsticket bestellen bij Kapelle Cultureel.

Bron: Kapelle Cultureel


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.