foto Pixabay

SPORT EN CULTUUR MOGELIJK VOOR MEER MINIMA IN BORSELE

7 februari, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – Het gemeentebestuur van Borsele wil dat meer mensen die op een sociaal minimum leven de mogelijkheid krijgen om mee te doen aan sport of aan culturele activiteiten. Er is al een regeling die dat mogelijk maakt voor mensen die op 120 procent van het sociaal minimum leven. De gemeente wil die inkomensgrens gaan verruimen naar 130 procent.

Op die manier zouden meer volwassenen en kinderen van die regeling gebruik kunnen maken. Het gaat om financiële bijdragen uit het Volwassenfonds Sport en Cultuur en het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

SPORTCLUB

De twee fondsen nemen de contributie of het lesgeld voor sportieve of culturele activiteiten voor hun rekening. Voor kinderen is een bijdrage van 225 euro beschikbaar voor bijvoorbeeld aansluiting bij een sportclub. Willen ze zich liever bezighouden met een culturele activiteit, dan keert het fonds een bedrag van 475 euro uit. Aan die bedragen verandert in de nu voorgestelde regeling niets. Behalve dat meer kinderen er gebruik van kunnen maken als de inkomensgrens verruimd wordt.

HOGERE BIJDRAGE

Voor volwassenen zal er wel iets veranderen in de bedragen. Nu kunnen zij rekenen op een bijdrage voor zowel een culturele als een sportieve activiteit van 250 euro. In de nieuwe regeling wordt voorgesteld om dat bedrag te verhogen naar 300 euro voor een sportactiviteit en 450 euro voor een culturele activiteit.

ZWEMDIPLOMAGARANTIE

De gemeente Borsele heeft tien jaar geleden afspraken gemaakt met de sportfondsen over zwemlessen voor kinderen (vijf tot en met achttien jaar) van minima. Het gaat om een regeling met een zwemdiplomagarantie. Zo is afgesproken dat er voor de kinderen een bedrag 225 euro per jaar beschikbaar wordt gesteld uit het Jeugdfonds. Daarnaast neemt de gemeente ook nog eventuele extra kosten over als de zwemlessen in Stelleplas worden gevolgd. De gemeente vindt het belangrijk dat die regeling in stand blijft. Een kwart van de mensen uit de armste gezinnen blijkt namelijk  geen zwemdiploma te hebben. Bij rijke gezinnen ligt dat veel lager, twee procent.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."