Strijden tegen visserslood: 'Twintig ton per jaar in Zeeuwse wateren'
14 november, 2024
door: Han Verbeem
HANSWEERT - De vervuiling van Zeeuwse viswateren met visserslood is een zorg voor waterbeheerders en natuurorganisaties. Stichting Gezond Water, uit Hansweert, trekt aan de bel. “Jaarlijks verdwijnen tienduizenden kilo's visserslood in onze wateren, en dat blijft daar liggen,” zegt bestuurder Egbert Lobée. Deze loodvervuiling is een sluipend gevaar voor het milieu, benadrukt Lobée, met schadelijke gevolgen voor de waterkwaliteit en het zeeleven.
De omvang van het probleem wordt duidelijk tijdens acties van de stichting. "Vier duikers haalden in Zuid-Holland binnen een half uur een kist vol vislood van de bodem," vertelt Lobée. "En dat is nog maar een fractie van wat er langs de Zeeuwse kust ligt. Alleen in de Westerschelde ligt naar schatting 20.000 kilo lood."
Handhaving ontbreekt
Hoewel er al wetgeving is die het lozen van lood verbiedt, blijft handhaving achter. “De overheid wil niet actief optreden. Dat maakt het lastig om verandering te bewerkstelligen,” stelt Lobée. Toch ziet de milieuactivist ook kansen. “Gemeenten zoals Amersfoort, Deventer en Apeldoorn hebben al visverboden met lood opgenomen. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doet dit ook. Waarom kan Zeeland dit niet?”
Weerstand sportvisverenigingen
Het gesprek met Zeeuwse sportvisverenigingen verloopt moeizaam. “Die willen niks,” zegt Lobée. “Terwijl er voldoende alternatieven zijn voor lood, zoals milieuvriendelijke gewichten. Maar veel sportvissers gieten hun eigen lood of kopen het via goedkope webshops uit het buitenland. Dat maakt het extra lastig om beweging in deze zaak te krijgen.”
Foto: Egbert Lobée toont een opgevist vissersloodje,
Bewustwording
Stichting Gezond Water zet in op bewustwording. “We proberen mensen te laten inzien wat ze in het water gooien,” legt Lobée uit. Tijdens evenementen, zoals de Dag van de Deltawateren, vraagt de stichting aandacht voor het probleem. “Sportvissers moeten beseffen dat ze met lood niet alleen vissen, maar ook vervuilen. We roepen hen op om over te stappen op alternatieven.”
Alternatieven beschikbaar
Lobée benadrukt dat oplossingen binnen handbereik liggen. "Er zijn genoeg opties, maar mensen moeten de stap zetten om ze te gebruiken.” Volgens Lobée is het vooral een kwestie van informeren en communiceren, in de sportvisserij: “De middelen zijn er, nu nog de wil om ze te gebruiken.” Met deze strijd wil Stichting Gezond Water niet alleen de Zeeuwse wateren schoner maken, maar ook bijdragen aan een duurzaam visserijbeleid. “Doe geen lood aan je lijn,” benadrukt Lobée. “Het milieu is er te kostbaar voor.”
Deel dit artikel
Lees ook
Monoprint ‘Boomboot’ wint Noord-Bevelandse Kunstverkiezing 2024
13 november, 2024
De inzending van De Graaf behaalde 38 van de 152 stemmen, goed voor een kwart van het totaal. Indien de kunstenaar bereid is het werk te verkopen, zal de gemeente het aankopen en een permanente plek geven - belooft wethouder Yvonne Maas.
Waterschap: 'Veiligheid voor alles, ook als daardoor lasten stijgen'
13 november, 2024
Waterbeheer en waterveiligheid hebben hun prijs, benadrukt dagelijks bestuurslid Carla Michielsen, verantwoordelijk voor de financiën. Want de klimaatverandering heeft impact en ook Scheldestromen moet extra inzetten op hogere dijken en betere waterzuiveringen.
Ook Reimerswaal haalt restafval om de vier weken op
12 november, 2024
Vanaf 1 januari gaat het nieuwe systeem in, meldt wethouder Maarten Both. De tarieven voor het aanbieden van restafval zijn vastgesteld op tien euro per lediging voor minicontainers en 2,50 euro per storting in ondergrondse containers.
Mini-congres SGP in Hansweert over zoetwatergebruik
12 november, 2024
Sprekers zijn André Flach (Tweede Kamerlid SGP), Wim van Gorsel (dagelijks bestuurder Waterschap Scheldestromen) en Arno Vael (Gedeputeerde Staten Zeeland). Het symposium is een initiatief van de SGP-fractie in de Reimerswaalse gemeenteraad.
'Leegstaande' woning Goes blijkt onderkomen voor arbeidsmigranten
12 november, 2024
Bij een gemeentelijke controle van 25 leegstaande woningen bleek één pand wel degelijk bewoond: hier waren drie arbeidsmigranten gehuisvest. Goes controleert regelmatig op kamerverhuur in leegstaande woningen, het is de vierde controleactie in twee jaar tijd.