Het appelbloesemkevertje kent geen natuurlijke vijanden en is een serieuze dreiging voor de appelteelt.
Het appelbloesemkevertje kent geen natuurlijke vijanden en is een serieuze dreiging voor de appelteelt. Archief Streekomroep De Bevelanden

Tóch toelating van middel tegen appelbloesemkevertje, maar: 'Voor veel bomen is het al te laat'

18 maart, 2024

door: Han Verbeem

KWADENDAMME / MIDDELBURG / DEN HAAG - Landbouwminister Piet Adema (LNV) komt tegemoet aan de oproep van zowel Bevelandse fruitgemeenten als Proviniale Staten, om telers het gebruik van Raptol toe  te staan. Dit middel geldt volgens de fruitteeltorganisatie NFO als de enige effectieve manier om de appelbloesemkever te bestrijden. CDA-Statenlid en fruitteler/NFO-bestuurder Rinus van 't Westeinde is blij met de toelating, maar hij vreest dat het voor veel appelbomen al te laat is. "Die beestjes hebben hun eieren al gelegd."

Eerder luidde de gemeenteraad van Reimerswaal de noodklok en daarna volgden de raden van Borsele en Kapelle: het gevreesde kevertje zou zonder bestrijding de helft van de appeloogst in gevaar kunnen brengen. In eerdere jaren had het ministerie het gebruik van Raptol wél toegestaan, maar later kwam alsnog een verbod. Omdat omliggende landen als België en Duitsland nog gewoon met het middel werken, zou er een ongelijk speelveld ontstaan op de internationale fruitmarkt - vreest de NFO.

Zeeuwse lobby

"Je moet er toch niet aan denken dat de Zeeuwse supermarkten straks vol liggen met Belgische appels", merkt Van 't Westeinde op. Juist omdat Zeeland "dé Nederlandse fruitprovincie bij uitstek" is, vindt hij het "aan onze stand verplicht om in Den Haag op te komen voor onze telers." Van 't Westeinde ziet de tijdelijke toelating van Raptol als een resultaat van de intensieve Zeeuwse lobby naar politiek Den Haag. In oktober klonk stevig protest vanuit de SGP in de Reimerswaalse raad; in de Provinciale Staten hebben vooral CDA en BBB zich sterk gemaakt voor inzet van Raptol. Bij de gemeenten Kapelle en Borsele waren SGP en ChristenUnie de aanjagers.

Voorwaarden

De landelijke toelating is wel onder strikte voorwaarden: telers moeten de urgentie voor kun bedrijf kunnen aantonen en ze mogen het middel alleen kopen bij gecertificeerde leveranciers. Van 't Westeinde hoopt dat er uiteindelijk een permanente toelating van Raptol komt. "Daar blijven we voor strijden. En wat in onze buurlanden kan, moet hier toch ook mogelijk zijn."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."