Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland. Eric Mahieu / Facebook

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

door: Han Verbeem

KAMPERLAND - Voor Roompot en de Noord-Bevelandse coalitie van NBB/VVD/SGP is de uitbreiding van Resort Kamperland een kwaliteitsslag; de oppositie ziet het als een aantasting van het landschap. "Het is teleurstellend," zei Eric Mahieu (PvdA-GroenLinks). "Je hoopt dat iedereen tot inzicht komt. Aan de andere kant ben ik stiekem een beetje blij, omdat we nu in elk geval weten waar we aan toe zijn - na allerlei vage discussies over aantallen bezoekers en overnachtingen. De uitbreiding betekent dus wel degelijk méér toeristen, maar dan vooral buiten het hoogseizoen."


Audio: Verslaggever Han Verbeem in gesprek met raadslid Eric Mahieu (PvdA-GroenLinks), over de uitbreiding van het resort Kamperland.

De plannen voorzien in een uitbreiding van 21 hectare, met tussen de 1.300 en 1.400 nieuwe recreatiewoningen. Dit heeft geleid tot aanzienlijk protest, met vijftig demonstranten bij de raadsvergadering van donderdag 20 juni en meer dan vijfduizend ingediende handtekeningen tegen de plannen. "Het verbaast me dat de gemeenteraad deze signalen negeert," vervolgde Mahieu. "Veel tegenstanders komen van het eiland zelf."

Gijzelen door angst

Tijdens de opinierende raadsvergadering schaarden de colitiepartijen zich achter het uitbreidingplan. Volgens Mahieu zijn deze partijen bevreesd dat Roompot anders het park zou leegmaken en volzetten met huisjes. "Ik vraag me af of we ons moeten laten leiden door deze angst en of we ons moeten laten gijzelen," aldus Mahieu.

Ongemakkelijk

De gemeenteraad heeft vóór verkiezingen van 2022 al ingestemd met een uitbreiding, en dat maakt het maakt de maatschappelijke discussie ongemakkelijk - merkt Mahieu op. Tegelijk hebben vrijwel alle partijen zich in de toenmalige campagnes zich uitgesproken tegen verdere uitbreiding van het massatoerisme op het eiland. "De partijen die riepen 'genoeg is genoeg', hebben nu moeite om dat standpunt vol te houden", aldus Mahieu.

Burgerparticipatie

Tijdens de raadsbijeenkomst van donderdag stonden vijftig actievoerders met protestborden bij de ingang van het gemeentehuis; acht tegenstanders hielden tijdens de raadsvergadering een indringend beroep op de raadsleden om niet akkoord te gaan. "De huidige gebruikers en bezoekers van het resort willen deze uitbreiding niet, wat blijkt uit de vele protesten en handtekeningen. Toch gaat de raad akkoord, wat de vraag oproept wat burgerparticipatie nog waard is als de besluiten al genomen zijn." 

Formaliteit

Want ondanks de weerstand in de samenleving tegen de uitbreiding van het resort, lijkt de uiteindelijke besluitvorming op 4 juli een formaliteit. "Ik denk dat we nu wel de waarheid boven tafel hebben. Er komen meer toeristen en meer verstening. Het is doof om daar niet naar te luisteren, maar dat is aan die partijen zelf. Bij de volgende verkiezingen zullen we zien wat er van hun beloftes over is."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid
Vliegveld Midden-Zeeland provincie

Verdeeld BBB zwicht: PS akkoord met draaiing vliegbaan Midden-Zeeland

28 september, 2024

Ondanks de verdeeldheid bij coalitiepartij BBB is er een meerderheid voor het voorstel, dat een draaiing van de baan met 22 graden naar het zuidwesten omvat.

de motor is getakeld door een bergingsbedrijf
112 nieuws Deltaweg

Motorrijder onderuit op Deltaweg bij Goes

27 september, 2024

Een motorrijder is vrijdagmorgen gewond geraakt nadat hij onderuit was gegaan op de Deltaweg bij Goes. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het busplein bij het station in Goes
Streekvervoer

Planbureau waarschuwt voor verschraling streekvervoer: 'Zuur om gelijk te moeten krijgen'

26 september, 2024

De zogeheten ov-hub's, centrale plaatsen voor op- en overstappen op de bus, bieden onvoldoende compensatie -  vrezen CDA en PvdA-GroenLInks in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek van het PBL. 

de lijnbus van Connexxion in een voortuin aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes
112 nieuws Goes

Ongeluk met lijnbus Connexxion in Goes

25 september, 2024

Meerdere personen hebben woensdagavond lichte verwondingen opgelopen bij een ongeluk met een lijnbus van Connexxion in Goes. Het ongeluk gebeurde kort voor 20.30 uur. De bus reed een voortuin in van een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

de flexwoningen aan de Sloestraat in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Flexwoningen Hansweert geplaatst

25 september, 2024

Hansweert is 8 zogeheten flexwoningen rijker. De woningen werden maandag door woningcorporatie Beveland Wonen geplaatst als onderdeel van een Bevelandse afspraak om 200 flexwoningen te plaatsen. De gemeente Reimerswaal neemt 35 woningen voor haar rekening.

Answester Dweilbandfestival
Reimerswaal Hansweert

12 dweilorkesten treden aan tijdens Answester Dweilbandfestival

25 september, 2024

Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert organiseert zondag 29 september het 22e Answester Dweilbandfestival. Twaalf dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven tussen 12.00 en 18.00 uur acte de presence.

online participatieplatform 'Kapelle ParticiPEERt' van start
Kapelle burgerparticipatie

Kapelle presenteert online participatieplatform

24 september, 2024

In navolging van andere Bevelandse gemeenten heeft ook Kapelle een online participatieplatform. Via dit platform kunnen inwoners meedenken en meepraten over plannen en projecten in de gemeente.

tussen beide voertuigen ontstond na de botsing brand
112 nieuws Borsele

Brand na botsing bestelbus en vrachtwagen

24 september, 2024

Een bestelbus en vrachtwagen vatten dinsdagmorgen vlam na een botsing op de Westeindsedijk bij Borssele. De bestuurders van de betrokken auto's raakten bij de botsing lichtgewond.