Thema-avond kernenergie: 'Goed of fout, is té simplistisch'
21 januari, 2025
door: Han Verbeem
BORSSELE / MIDDELBURG - De maatschappelijke discussie over kernenergie, met de mogelijke komst van twee nieuwe centrales naar Borssele, verhit de gemoederen. Voor de provinciale besturen van D66, GroenLinks-PvdA, Volt en de SP is dit aanleiding voor een thema-avond: wat is waar en wat niet, als het gaat om kernenergie, kerncentrales en de energietransitie? En wat betekent dat voor Zeeland?
Audio: Hoogleraar Heleen de Coninck en topambtenaar Bernard ter Haar bikken vooruit op de debatavond.
Deskundigen gaan hierover dinsdag 28 januari met elkaar én het publiek in debat, in het auditorium van de Hogeschool Zeeland in Middelburg. Sprekers zijn onder anderen Heleen de Coninck, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, en topambtenaar Bernard ter Haar, adviseur voor diverse overheidsinstanties en ministeries.
'Steun van milde meerderheid'
Kernenergie kan vandaag de dag op maatschappelijke steun "van een milde meerderheid' rekenen, constateert Heleen de Coninck: "Uit studies blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kernenergie ondersteunt." Ze benadrukt echter dat er nog vragen zijn over de realisatie, kosten en integratie van kernenergie in het energiesysteem. De Coninck stelt dat kernenergie geen CO2-uitstoot en daarmee kan bijdragen aan het voorkomen van gevaarlijke klimaatveranderingen.
Snelheid geboden
Bernard ter Haar merkt op dat de vraag of kernenergie goed of fout is, té simplistisch is. Hij stelt dat het belangrijk is te kijken naar de opbouw van een klimaatneutraal energiesysteem en hoe kernenergie daarin als mogelijke bouwsteen past, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. "Zorgvuldige planning is van groot belang voor de overgang naar een nieuw energiesysteem", aldus Ter Haar. "Snelheid is geboden, ook vanwege het klimaatprobleem." Met het wereldwijd terugdringen van CO2 is ook Nederland dringend op zoek naar duurzame alternatieven voor kolengestookte centrales.
Kernenergie duurzaam?
Maar is kernenergie eigenlijk wel duurzaam? "Strikt genomen niet", stelt De Coninck, "omdat men bij kernenergie gebruikmaakt van eindige uraniumvoorraden." Maar uiteindelijk is kernenergie wél gunstiger voor het klimaat, ondanks de risico's met transporten en verwerking van radioactief afval.
Politieke keuzes
De locatie van nieuwe kerncentrales, zoals bij Borssele, blijft een politieke en bestuurlijke keuze, benadrukt Ter Haar. Hij stelt dat de technische haalbaarheid afhankelijk is van de versterking van het elektriciteitsnet, en dat kost tijd. Ter Haar concludeert dat, hoewel kernenergie een mogelijke bouwsteen is voor een klimaatneutraal energiesysteem, "de implementatie zorgvuldig en met oog voor snelheid moet worden aangepakt."
Deel dit artikel
Lees ook
'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders
20 januari, 2025
Maandagmorgen hebben het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.