Omwonenden geven strijd tegen 380KV-station niet op
13 december, 2023
door: Han Verbeem
THOLEN - Een noodzaak voor de één, een last voor de ander. Het nieuwe 380KV-station bij Tholen is een belangrijke schakel in de netversterking voor onder meer Noord-Zeeland. Hoewel de plannen steeds meer vorm aannemen, blijven de omwonenden van de Thoolse wijk Waterfront zich tegen de komst van het station verzetten. Zo blijkt woensdag tijdens een inloopavond in Tholen-Stad.
Al met al bezoeken zo'n tachtig belangstellenden de inloopavond in zaal De Meulvliet. Langs de wanden staan informatieborden opgesteld, waarmee netbeheerder TenneT uitleg geeft over het project. Voor straling en geluidsoverlast hoeven omwonenden niet te vrezen, zo krijgen de bezoekers te horen. En een landschapsplan moet garant staan voor een 'landschappelijke inpasbaarheid', waarmee het station zoveel mogelijk van het zichtveld wordt onttrokken.
Nieuwsgierig
Veel bezoekers zijn vooral nieuwsgierig. "Ach, we kunnen er tóch niets aan veranderen want alles is al in kannen en kruiken", zegt een bewoonster uit het stadje. Maar niet alle omwonenden zijn het met haar eens.
Waterfront-bewoners Rob Ligteringen (Midden) en Bert Busman (rechts)
Horizonvervuiling
Rob Ligteringen is architect van de nieuwbouwwijk Waterfront en zelf ook bewoner van het wooncomplex. Hij kijkt recht uit op het toekomstige station. "Regelrechte horizonvervuiling", vindt hij het. Zijn straatgenoot Bert Busman knikt instemmend, samen staan ze aan één van de statafeltjes in de zaal. "Ze kunnen nog zulke mooie borden neerzetten, maar wat er echt gebeurt, krijg je nooit te horen", is zijn stellige opvatting. En ja, de gezamenlijke bewoners tekenen bezwaar aan tegen het besluit van buurgemeente Bergen op Zoom om het station recht op de grens met Zeeland te plaatsen. "We blijven doorgaan in ons verzet", zegt hij strijdvaardig.
Duidelijk en transparant
TenneT-woordvoerder Sander de Schepper weet dat de kwestie gevoelig ligt bij de directe omwonenden. Maar de komst van het 380KV-station is volgens hem onvermijdelijk, in 2027 moet het overbelaste net weer op sterkte zijn. "We proberen vooral duidelijk en transparant te zijn over wat er gaat komen", legt hij uit. Opnieuw discussiëren over een eventuele verplaatsing naar een andere locatie is voor TenneT niet meer aan de orde. "Dat is een gepasseerd station."
Deel dit artikel
Lees ook
Agenten nagekeken na incident met gevaarlijke stof Goes
1 november, 2024
Meerdere politieagenten zijn vrijdagmiddag nagekeken nadat zij in aanraking zijn geweest met een nog onbekende stof in een woning aan het Oudhof in de Goese Polder. De stof zorgde voor irritatie op de luchtwegen. De bewoonster van de woning waar de stof zich bevond, is aangehouden.
Hugo de Jonge: 'Zeeland groen stopcontact voor Nederland'
31 oktober, 2024
De Jonge was donderdag op werkbezoek in Noord-Beveland en sprak over economische kansen. Daar onderstreepte hij ook het belang van water: “Water is essentieel, of het nu gaat om recreatie, droogtebestrijding of verzilting.”
GOES: INWONERS MEER BETREKKEN BIJ PLANNEN
31 oktober, 2024
De gemeente Goes wil de inwoners meer gaan betrekken bij ideeën, plannen en beslissingen. De burgers moeten meer dan nu kunnen meepraten en -denken over zaken die hen aangaan. Daarvoor is nu een plan gemaakt met uitgangspunten en spelregels, dat binnenkort aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Culturele Agenda november 2024
31 oktober, 2024
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl
Eenmalige schenking van 675.000 euro voor Stoomtrein Goes-Borsele
30 oktober, 2024
De VriendenLoterij heeft woensdag een cheque ter waarde van 675.000 euro overhandigd aan Stoomtrein Goes-Borsele. De realisatie van een tentoonstellingshal van het rijdend museum komt hierdoor een stap dichterbij.