De huisartsenpraktijk in Hansweert sluit 31 maart definitief de deuren.
De huisartsenpraktijk in Hansweert sluit 31 maart definitief de deuren. Google StreetView

Tien kilometer of meer reizen voor een huisarts: 'Een drama'

13 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Dinsdag kregen inwoners van Hansweert te horen dat Zorg op Zak per 31 maart de deuren sluit. Verslaggever Han Verbeem sprak op straat met inwoners over het nieuws.

HANSWEERT - Deze week kregen de inwoners van Hansweert een brief in de bus: het apotheekhoudende huisartsenteam Zorg op Zak verdwijnt definitief uit het dorp. Eind deze maand sluit de praktijk de deuren en dus zullen de inwoners een nieuwe huisarts moeten zoeken. Voor oudere en zorgbehoevende dorpelingen is het "een drama", blijkt uit een vragenronde op straat. "We moeten nu naar 's-Gravenpolder of Goes. Dat is niet te doen als je geen vervoer hebt."

Een 73-jarige inwoner moet voortaan naar 's-Gravenpolder. Hij heeft geen auto, het openbaar vervoer is nauwelijks beschikbaar en fietsen is geen mogelijkheid. "Dan zal ik vrienden of bekenden maar moeten vragen of die me willen brengen." Verder weet hij het ook niet. "Ik zie het tegen die tijd wel", verzucht hij. Een andere man, in dezelfde leeftijdscategorie, heeft gelukkig een dochter die hem kan helpen. Maar hij weet nog niet naar welke huisarts in welke gemeente hij moet gaan. "Daat moet ik me nog in gaan verdiepen."

Brabant

En Hansweert is niet het enige dorp waar de huisarts vertrekt. Ook het naburige Schore heeft geen praktijk, hetzelfde geldt voor andere omliggende dorpen en kernen. Sommigen vrezen dat ze naar Brabant moeten gaan, vijftien kilometer verder op. "Een andere huisarts in de buurt zoeken, dat klinkt allemaal mooi, maar er moet wél plek zijn".

Tussenoplossing

Voor raadslid Joey Smet van Leefbaar Reimerswaal, zelf inwoner van Hansweert, is het onbegrijpelijk dat er geen opvolger is voor de vertrekkende huisarts. Daarom is hij blij met het plan van de gemeente om naar een tussenoplossing te kijken. "Zoals een busje dat hier gaat rijden waar mensen medicijnen kunnen afhalen." Of er in te toekomst ooit nog een huisarts zal komen in Hansweert? Smet heeft er weinig vertrouwen in. "Die tijd is voorbij, net zoals met alle andere voorzieningen die ook uit het dorp zijn verdwenen."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."