hoogspanningsmasten
hoogspanningsmasten Streekomroep de Bevelanden

TOCH ONDERZOEK TENNET NAAR ONDERGRONDSE VERBINDING IN BORSELE

5 maart, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – TenneT gaat toch onderzoek doen naar de mogelijkheden van een ondergrondse hoogspanningsverbinding op Borsels grondgebied. Het gaat om een stuk van ongeveer vier kilometer voor de 380 kV-hoogspanningsverbinding met Zeeuws-Vlaanderen.

TenneT leek daar aanvankelijk weinig voor te voelen, maar is daar nu op aangesproken door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Die vindt dat er in dat geval afgeweken kan worden van het principe ‘bovengronds, tenzij…’.

Bijzondere situatie

En daarmee lijkt het ministerie nu enigszins tegemoet te komen aan de wensen van de gemeente Borsele en de eisen van de Borselse Voorwaardengroep. Zij vinden dat extra hoogspanningsmasten echt niet meer kunnen. Het ministerie ziet ook dat er binnen de gemeente Borsele sprake is van een bijzondere situatie: alle grootschalige projecten op het gebied van energie drukken een stempel op de omgeving. Zo zou de nieuwe verbinding – als die bovengronds zou worden gelegd – ervoor zorgen dat het dorp Borssele aan drie kanten omgeven zou zijn met hoogspanningsmasten.

'Heel goed nieuws'

De gemeente Borsele is blij dat het ministerie van EZK en TenneT enige flexibiliteit tonen met een onderzoek naar de mogelijkheden voor een ondergrondse verbinding. Wethouder Kees Weststrate spreekt van ‘heel goed nieuws’. 

 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."