Een versierde auto in het Fruitcorso van 1962.
Een versierde auto in het Fruitcorso van 1962. Omroep Zeeland

Van corso tot seizoenarbeid: het land van appels en peren

29 oktober, 2023

door: Han Verbeem

KAPELLE - Het plukseizoen zit er weer op. Fruitteelt is voor de Bevelanden niet alleen van economisch belang, maar het heeft ook positieve effecten op de gezondheid van de bevolking en het milieu. Daarbij hebben Kapelle ('de Bloesem van Zeeland'), Reimerswaal en de Zak van Zuid-Beveland zich door de jaren heen ontwikkeld tot een belangrijke regio voor fruitteelt in Nederland. Maar wát maakt de kracht van fruit? Een analyse.

Al eeuwenlang is de fruitteelt niet weg te denken uit Zuid-Beveland en Zeeland, als de meest fruitige provincie van Nederland met meer dan 4000 hectare appels, peren, zwarte bessen, pruimen en kersen. De fruitteelt levert werkgelegenheid op voor de Bevelandse bevolking, en het draagt in belangrijke mate bij aan de regionale economie. De verkoop van fruit en aanverwante producten zorgt voor inkomsten en investeringen in de gemeenschap. Tot de jaren '70 hadden Kapelle-Biezlinge en Goes een eigen fruitveiling en in de regio is nog steeds volop bedrijvigheid - denk aan de conservenfabriek in Krabbendijke. Bij de jaarlijkse pluk zijn veel handen nodig, met inzet van seizoenarbeiders, waarvoor soms speciale onderkomens zijn gebouwd.

Fruitcorso

Van hoogstamfruit naar laagstammige productieboomgaarden: al sinds generaties zijn de Bevelanden het land van appels, peren en ander hardfruit. Deze gewassen vinden hier vruchtbare grond, een gematigd zeeklimaat en voldoende neerslag, wat de opbrengst en kwaliteit van het fruit ten goede komt. De ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld het Fruitcorso in Goes: een legendarisch evenement waar in de jaren '50 en '60 tienduizenden bezoekers op afkwamen. De tocht bestond uit praalwagens met zaden en fruit, maar ook fraai versierde automobielen. 

Eet gezond, eet een appel

Een ander belangrijk aspect van fruitteelt is de positieve effect op de gezondheid. Fruit is een essentieel onderdeel van een gezond dieet en draagt bij aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Niet voor niets promoten scholen het eten van appels en peren en de slogan 'eet gezond, eet een appel' gaat al generaties mee.

Karakteristiek

Tenslotte draagt de fruitteelt in Kapelle bij aan het behoud van het karakteristieke landschap. De boomgaarden en bloeiende fruitbomen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze dragen ook bij aan de aantrekkelijkheid van Kapelle als toeristische bestemming. Toeristen komen graag naar de bloeiende boomgaarden om te genieten van de natuurlijke schoonheid en de lokale producten.

Al met al is fruitteelt op de Bevelanden van betekenis voor de economie, gezondheid en het milieu. En wie meer wil weten: een bezoek aan het Fruitteeltmuseum is altijd de moeite waard!


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.