Een versierde auto in het Fruitcorso van 1962.
Een versierde auto in het Fruitcorso van 1962. Omroep Zeeland

Van corso tot seizoenarbeid: het land van appels en peren

29 oktober, 2023

door: Han Verbeem

KAPELLE - Het plukseizoen zit er weer op. Fruitteelt is voor de Bevelanden niet alleen van economisch belang, maar het heeft ook positieve effecten op de gezondheid van de bevolking en het milieu. Daarbij hebben Kapelle ('de Bloesem van Zeeland'), Reimerswaal en de Zak van Zuid-Beveland zich door de jaren heen ontwikkeld tot een belangrijke regio voor fruitteelt in Nederland. Maar wát maakt de kracht van fruit? Een analyse.

Al eeuwenlang is de fruitteelt niet weg te denken uit Zuid-Beveland en Zeeland, als de meest fruitige provincie van Nederland met meer dan 4000 hectare appels, peren, zwarte bessen, pruimen en kersen. De fruitteelt levert werkgelegenheid op voor de Bevelandse bevolking, en het draagt in belangrijke mate bij aan de regionale economie. De verkoop van fruit en aanverwante producten zorgt voor inkomsten en investeringen in de gemeenschap. Tot de jaren '70 hadden Kapelle-Biezlinge en Goes een eigen fruitveiling en in de regio is nog steeds volop bedrijvigheid - denk aan de conservenfabriek in Krabbendijke. Bij de jaarlijkse pluk zijn veel handen nodig, met inzet van seizoenarbeiders, waarvoor soms speciale onderkomens zijn gebouwd.

Fruitcorso

Van hoogstamfruit naar laagstammige productieboomgaarden: al sinds generaties zijn de Bevelanden het land van appels, peren en ander hardfruit. Deze gewassen vinden hier vruchtbare grond, een gematigd zeeklimaat en voldoende neerslag, wat de opbrengst en kwaliteit van het fruit ten goede komt. De ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld het Fruitcorso in Goes: een legendarisch evenement waar in de jaren '50 en '60 tienduizenden bezoekers op afkwamen. De tocht bestond uit praalwagens met zaden en fruit, maar ook fraai versierde automobielen. 

Eet gezond, eet een appel

Een ander belangrijk aspect van fruitteelt is de positieve effect op de gezondheid. Fruit is een essentieel onderdeel van een gezond dieet en draagt bij aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Niet voor niets promoten scholen het eten van appels en peren en de slogan 'eet gezond, eet een appel' gaat al generaties mee.

Karakteristiek

Tenslotte draagt de fruitteelt in Kapelle bij aan het behoud van het karakteristieke landschap. De boomgaarden en bloeiende fruitbomen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze dragen ook bij aan de aantrekkelijkheid van Kapelle als toeristische bestemming. Toeristen komen graag naar de bloeiende boomgaarden om te genieten van de natuurlijke schoonheid en de lokale producten.

Al met al is fruitteelt op de Bevelanden van betekenis voor de economie, gezondheid en het milieu. En wie meer wil weten: een bezoek aan het Fruitteeltmuseum is altijd de moeite waard!


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
Waterzuivering Kapelle

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

Bij drie Zeeuwse zuiveringsinstallaties is het PFAS-gehalte extra hoog- waaronder bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.