Highland Games By The Sea 2023
Highland Games By The Sea 2023 Omroep Zeeland

Veel belangstelling voor Highland Games By The Sea

21 augustus, 2023

Van onze redactie

BAARLAND - Tientallen krachtpatsers trokken zondagmiddag de Schotse rok aan tijdens de 6e editie van de Highland Games By The Sea in Baarland. Het begon ooit als hommage aan de Schotten die daar in de Tweede Wereldoorlog aankwamen en Zuid-Beveland hebben bevrijd. Inmiddels staat het evenement bekend als hét krachtsportevenement van Zeeland en trekt het jaarlijks zo'n 10.000 bezoekers.

Veertien clans sloven zich in de brandende zon uit om te laten zien wat ze kunnen. Iedere clan bestaat uit zes leden, die samen strijden om de titel als kampioen van de dag.
 
Colin uit Schotland opent de spelen. Hij is de zoon van de laatst levende Schotse veteraan. Bij het oorlogsmonument aan de Zeedijk worden kransen neergelegd en dan staan de spelen op het punt om te beginnen.
 
De deelnemers kunnen op verschillende onderdelen hun kracht laten zien. Het bekendste spel is de caber Tos, waarbij het doel is om een boomstam zo recht en hoog mogelijk de lucht in te gooien. Ook de tire flip trekt veel bekijks. Daarbij tillen de deelnemers een zware band om die vervolgens om te laten vallen. Het gewicht kan oplopen tot 500 kilo.
 
De verschillende spellen vormen een spektakel voor de toeschouwers. "Ik zou het ze niet nadoen", vertelt een bezoeker lachend, terwijl ze haar spierballen laat zien. "Dat red ik niet met deze armen." Dat maakt het alleen maar leuker om te zien dat de highlanders van vandaag het wel kunnen. "Echt veel respect voor die mensen, en leuk om naar te kijken. Respect voor het uithoudingsvermogen en de discipline van die mensen."
 
"Ik vind de sfeer en de indrukwekkende kracht die erbij zit leuk om naar te kijken", vertelt een andere toeschouwer. Hij had graag zelf ook meegedaan, maar zijn schouder was overbelast dus dat kon helaas niet. Als hij nu eens kijkt hoeveel de deelnemers moeten tillen, weet hij niet zeker of hij dat ook kan. "Maar ik zou het wel graag proberen."

 

'Vandaag is eigenlijk een opwarmertje'

Randy van Doornekamp, deelnemer aan De sterkste man van Nederland, ziet de Higlandgames als een opwarmertje. Hij mag zichzelf dan ook niet helemaal geven van zijn trainer. Toch vind hij het erg leuk om vandaag mee te doen. "Ik vind het vooral leuk dat er zoveel teams zijn, dat er zo'n goede sfeer hangt en dat iedereen het elkaar gunt." Zeker ervan dat zijn clan gaat winnen is hij niet. "Maar ik weet wel dat we heel competitief zijn en dat we er echt wel voor gaan."
 
Aan het einde van de dag wordt de titel 'Beste clan van de dag' uitgereikt. Ook worden de Highlandster en Highlander van de dag bekendgemaakt. Spannend dus, maar zoals de toeschouwers aangaven gaan deze bijzondere spelen vooral ook om de sfeer.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor Ɣlle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriƫntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.