Highland Games By The Sea 2023
Highland Games By The Sea 2023 Omroep Zeeland

Veel belangstelling voor Highland Games By The Sea

21 augustus, 2023

Van onze redactie

BAARLAND - Tientallen krachtpatsers trokken zondagmiddag de Schotse rok aan tijdens de 6e editie van de Highland Games By The Sea in Baarland. Het begon ooit als hommage aan de Schotten die daar in de Tweede Wereldoorlog aankwamen en Zuid-Beveland hebben bevrijd. Inmiddels staat het evenement bekend als hét krachtsportevenement van Zeeland en trekt het jaarlijks zo'n 10.000 bezoekers.

Veertien clans sloven zich in de brandende zon uit om te laten zien wat ze kunnen. Iedere clan bestaat uit zes leden, die samen strijden om de titel als kampioen van de dag.
 
Colin uit Schotland opent de spelen. Hij is de zoon van de laatst levende Schotse veteraan. Bij het oorlogsmonument aan de Zeedijk worden kransen neergelegd en dan staan de spelen op het punt om te beginnen.
 
De deelnemers kunnen op verschillende onderdelen hun kracht laten zien. Het bekendste spel is de caber Tos, waarbij het doel is om een boomstam zo recht en hoog mogelijk de lucht in te gooien. Ook de tire flip trekt veel bekijks. Daarbij tillen de deelnemers een zware band om die vervolgens om te laten vallen. Het gewicht kan oplopen tot 500 kilo.
 
De verschillende spellen vormen een spektakel voor de toeschouwers. "Ik zou het ze niet nadoen", vertelt een bezoeker lachend, terwijl ze haar spierballen laat zien. "Dat red ik niet met deze armen." Dat maakt het alleen maar leuker om te zien dat de highlanders van vandaag het wel kunnen. "Echt veel respect voor die mensen, en leuk om naar te kijken. Respect voor het uithoudingsvermogen en de discipline van die mensen."
 
"Ik vind de sfeer en de indrukwekkende kracht die erbij zit leuk om naar te kijken", vertelt een andere toeschouwer. Hij had graag zelf ook meegedaan, maar zijn schouder was overbelast dus dat kon helaas niet. Als hij nu eens kijkt hoeveel de deelnemers moeten tillen, weet hij niet zeker of hij dat ook kan. "Maar ik zou het wel graag proberen."

 

'Vandaag is eigenlijk een opwarmertje'

Randy van Doornekamp, deelnemer aan De sterkste man van Nederland, ziet de Higlandgames als een opwarmertje. Hij mag zichzelf dan ook niet helemaal geven van zijn trainer. Toch vind hij het erg leuk om vandaag mee te doen. "Ik vind het vooral leuk dat er zoveel teams zijn, dat er zo'n goede sfeer hangt en dat iedereen het elkaar gunt." Zeker ervan dat zijn clan gaat winnen is hij niet. "Maar ik weet wel dat we heel competitief zijn en dat we er echt wel voor gaan."
 
Aan het einde van de dag wordt de titel 'Beste clan van de dag' uitgereikt. Ook worden de Highlandster en Highlander van de dag bekendgemaakt. Spannend dus, maar zoals de toeschouwers aangaven gaan deze bijzondere spelen vooral ook om de sfeer.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.