foto Pixabay

VERANDERINGEN KLIMAAT: GOES WIL MEER MAATREGELEN TREFFEN

26 augustus, 2024

door: Peter van den Assem

GOES – Het gemeentebestuur van Goes wil intensiever in gaan zetten op de gevolgen van klimaatverandering. De gemeenteraad is gevraagd in te stemmen met een nieuwe aanpak.

Hitte, droogte en wateroverlast. De verandering van het klimaat zorgt enerzijds voor meer warmte en anderzijds voor meer nattigheid. En dat neemt risico’s voor inwoners en omgeving met zich mee. Maar wat is daar aan te doen?

Verslaggever Peter van den Assem bezocht met wethouder Joan Veldhuizen een aantal plekken waar maatregelen zijn genomen of nog moeten worden genomen. Luister hieronder:

BESTAANDE WIJKEN EN NIEUWBOUW

Op verschillende plekken in Goes is al het nodige gedaan om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Maar het gemeentebestuur wil dat op een meer structurele manier gaan aanpakken, de maatregelen veel meer onderdeel maken van al bestaande plannen. In zowel bestaande wijken als in nieuwbouwwijken. En de gemeenteraad is nu gevraagd om met dat plan in te stemmen. “Het moet veel meer geïntegreerd worden in ons beleid”, zegt wethouder Joan Veldhuizen. “Dat kan extra geld kosten, maar het levert ook wat op. Je beperkt zo de schade.”

De gemeente gaat er overigens van uit dat de maatregelen zo veel mogelijk kunnen worden uitgevoerd binnen de bestaande budgetten voor onderhoud van de openbare ruimte. Verder zullen nationale en Europese subsidiefondsen worden aangeschreven.

 

In de wijk Riethoek in Kloetinge zijn zogenoemde ‘wadi’s’ aangelegd, groene greppels, zoals hier bij de speeltuin. Enerzijds om wateroverlast bij veel regen tegen te gaan, anderzijds om zoet water te bergen in tijden van droogte. © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden

KOSTEN NIKS DOEN VERSUS MAATREGELEN

En die schade kan behoorlijk oplopen als er niets gedaan wordt. Verandert er vanaf nu verder niets aan het klimaat, dan – zo heeft de gemeente laten uitrekenen – zal de schade door wateroverlast tot het jaar 2050 oplopen tot zo’n 1700 euro per inwoner van de gemeente. Oftewel zo’n 68 miljoen euro totaal op basis van het huidige aantal inwoners van de gemeente Goes. Daarbij is nog geen rekening gehouden met eventuele overstromingen.

Als het om droogte gaat, ligt dat schadebedrag per inwoner nog stukken hoger: 7.700 euro tot het jaar 2050. En ontwikkelt het klimaat zich verder zoals het nu gaat en er wordt niets gedaan, loopt dat bedrag al gauw op naar ongeveer 9.000 euro. Totaal zo’n 360 miljoen euro. De vraag is dan, wat is goedkoper: niks doen of nu al vast maatregelen nemen en zo schade en risico’s voorkomen? Of hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen…

KOELSTE WIJK VAN GOES

Ook de temperatuurverschillen binnen de gemeente zijn in kaart gebracht op een hittekaart (zie hieronder). Daarop is goed te zien waar het warm is en waar beduidend koeler.

Hittekaart van de gemeente Goes. Hierop is te zien waar het op extreem warme dagen het warmst is (rood) en waar het veel koeler is (blauw).

De kaart laat zien hoe de gevoelstemperatuur is op extreem warme middagen in de zomer. Zo is te zien dat het in de wijk Noordhoek, een wijk met veel bomen, een stuk koeler is (blauwe kleur) dan bijvoorbeeld in de binnenstad van Goes, waar veel minder bomen staan en waar het dus warmer is (zie de rode stukken). Noordhoek is zelfs de koelste wijk van Goes: bomen absorberen warmte.

Wethouder Joan Veldhuizen in de groene (en koelste) wijk Noordhoek…  © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden

Meer bomen in de binnenstad lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing, maar zo eenvoudig is dat niet. Bomen hebben ruimte nodig en die is in de binnenstad betrekkelijk schaars. Zeker vergeleken een ruim opgezette wijk als Noordhoek.

Wat er dan wel moet gaan gebeuren in de binnenstad, wordt nu onderzocht. Goes doet mee aan een Europees project waarbij verschillende methodes en resultaten tegen elkaar worden gezet. Daarnaast gaan de Hogeschool Zeeland en de Universiteit van Antwerpen onderzoek doen naar temperatuur (HZ) en leefbaarheid (UvA).

…en de meer ‘versteende’ binnenstad (Bastion). © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.

Met een druk op de knop heeft burgemeester Cees van den Bos de nieuwe verlichting op de Televisietoren in werking gesteld.
Goes verlichting

‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN

15 januari, 2025

De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.

bijzondere tentoonstelling met 'totembomen'
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes

12 januari, 2025

In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.

De wandeling start dit jaar in het historische dorpje Bath.
Nieuwjaarswandeling Reimerswaal

Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'

12 januari, 2025

Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.