VERANDERINGEN KLIMAAT: GOES WIL MEER MAATREGELEN TREFFEN
26 augustus, 2024
door: Peter van den Assem
GOES – Het gemeentebestuur van Goes wil intensiever in gaan zetten op de gevolgen van klimaatverandering. De gemeenteraad is gevraagd in te stemmen met een nieuwe aanpak.
Hitte, droogte en wateroverlast. De verandering van het klimaat zorgt enerzijds voor meer warmte en anderzijds voor meer nattigheid. En dat neemt risico’s voor inwoners en omgeving met zich mee. Maar wat is daar aan te doen?
Verslaggever Peter van den Assem bezocht met wethouder Joan Veldhuizen een aantal plekken waar maatregelen zijn genomen of nog moeten worden genomen. Luister hieronder:
BESTAANDE WIJKEN EN NIEUWBOUW
Op verschillende plekken in Goes is al het nodige gedaan om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Maar het gemeentebestuur wil dat op een meer structurele manier gaan aanpakken, de maatregelen veel meer onderdeel maken van al bestaande plannen. In zowel bestaande wijken als in nieuwbouwwijken. En de gemeenteraad is nu gevraagd om met dat plan in te stemmen. “Het moet veel meer geïntegreerd worden in ons beleid”, zegt wethouder Joan Veldhuizen. “Dat kan extra geld kosten, maar het levert ook wat op. Je beperkt zo de schade.”
De gemeente gaat er overigens van uit dat de maatregelen zo veel mogelijk kunnen worden uitgevoerd binnen de bestaande budgetten voor onderhoud van de openbare ruimte. Verder zullen nationale en Europese subsidiefondsen worden aangeschreven.
In de wijk Riethoek in Kloetinge zijn zogenoemde ‘wadi’s’ aangelegd, groene greppels, zoals hier bij de speeltuin. Enerzijds om wateroverlast bij veel regen tegen te gaan, anderzijds om zoet water te bergen in tijden van droogte. © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden
KOSTEN NIKS DOEN VERSUS MAATREGELEN
En die schade kan behoorlijk oplopen als er niets gedaan wordt. Verandert er vanaf nu verder niets aan het klimaat, dan – zo heeft de gemeente laten uitrekenen – zal de schade door wateroverlast tot het jaar 2050 oplopen tot zo’n 1700 euro per inwoner van de gemeente. Oftewel zo’n 68 miljoen euro totaal op basis van het huidige aantal inwoners van de gemeente Goes. Daarbij is nog geen rekening gehouden met eventuele overstromingen.
Als het om droogte gaat, ligt dat schadebedrag per inwoner nog stukken hoger: 7.700 euro tot het jaar 2050. En ontwikkelt het klimaat zich verder zoals het nu gaat en er wordt niets gedaan, loopt dat bedrag al gauw op naar ongeveer 9.000 euro. Totaal zo’n 360 miljoen euro. De vraag is dan, wat is goedkoper: niks doen of nu al vast maatregelen nemen en zo schade en risico’s voorkomen? Of hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen…
KOELSTE WIJK VAN GOES
Ook de temperatuurverschillen binnen de gemeente zijn in kaart gebracht op een hittekaart (zie hieronder). Daarop is goed te zien waar het warm is en waar beduidend koeler.
Hittekaart van de gemeente Goes. Hierop is te zien waar het op extreem warme dagen het warmst is (rood) en waar het veel koeler is (blauw).
De kaart laat zien hoe de gevoelstemperatuur is op extreem warme middagen in de zomer. Zo is te zien dat het in de wijk Noordhoek, een wijk met veel bomen, een stuk koeler is (blauwe kleur) dan bijvoorbeeld in de binnenstad van Goes, waar veel minder bomen staan en waar het dus warmer is (zie de rode stukken). Noordhoek is zelfs de koelste wijk van Goes: bomen absorberen warmte.
Wethouder Joan Veldhuizen in de groene (en koelste) wijk Noordhoek… © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden
Meer bomen in de binnenstad lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing, maar zo eenvoudig is dat niet. Bomen hebben ruimte nodig en die is in de binnenstad betrekkelijk schaars. Zeker vergeleken een ruim opgezette wijk als Noordhoek.
Wat er dan wel moet gaan gebeuren in de binnenstad, wordt nu onderzocht. Goes doet mee aan een Europees project waarbij verschillende methodes en resultaten tegen elkaar worden gezet. Daarnaast gaan de Hogeschool Zeeland en de Universiteit van Antwerpen onderzoek doen naar temperatuur (HZ) en leefbaarheid (UvA).
…en de meer ‘versteende’ binnenstad (Bastion). © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden
Deel dit artikel
Lees ook
Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'
6 september, 2024
De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.
INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664
5 september, 2024
Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.
Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking
4 september, 2024
Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.
BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
4 september, 2024
Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.
Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen
4 september, 2024
Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.
Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag
3 september, 2024
Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.