foto Pixabay

VERANDERINGEN KLIMAAT: GOES WIL MEER MAATREGELEN TREFFEN

26 augustus, 2024

door: Peter van den Assem

GOES – Het gemeentebestuur van Goes wil intensiever in gaan zetten op de gevolgen van klimaatverandering. De gemeenteraad is gevraagd in te stemmen met een nieuwe aanpak.

Hitte, droogte en wateroverlast. De verandering van het klimaat zorgt enerzijds voor meer warmte en anderzijds voor meer nattigheid. En dat neemt risico’s voor inwoners en omgeving met zich mee. Maar wat is daar aan te doen?

Verslaggever Peter van den Assem bezocht met wethouder Joan Veldhuizen een aantal plekken waar maatregelen zijn genomen of nog moeten worden genomen. Luister hieronder:

BESTAANDE WIJKEN EN NIEUWBOUW

Op verschillende plekken in Goes is al het nodige gedaan om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Maar het gemeentebestuur wil dat op een meer structurele manier gaan aanpakken, de maatregelen veel meer onderdeel maken van al bestaande plannen. In zowel bestaande wijken als in nieuwbouwwijken. En de gemeenteraad is nu gevraagd om met dat plan in te stemmen. “Het moet veel meer geïntegreerd worden in ons beleid”, zegt wethouder Joan Veldhuizen. “Dat kan extra geld kosten, maar het levert ook wat op. Je beperkt zo de schade.”

De gemeente gaat er overigens van uit dat de maatregelen zo veel mogelijk kunnen worden uitgevoerd binnen de bestaande budgetten voor onderhoud van de openbare ruimte. Verder zullen nationale en Europese subsidiefondsen worden aangeschreven.

 

In de wijk Riethoek in Kloetinge zijn zogenoemde ‘wadi’s’ aangelegd, groene greppels, zoals hier bij de speeltuin. Enerzijds om wateroverlast bij veel regen tegen te gaan, anderzijds om zoet water te bergen in tijden van droogte. © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden

KOSTEN NIKS DOEN VERSUS MAATREGELEN

En die schade kan behoorlijk oplopen als er niets gedaan wordt. Verandert er vanaf nu verder niets aan het klimaat, dan – zo heeft de gemeente laten uitrekenen – zal de schade door wateroverlast tot het jaar 2050 oplopen tot zo’n 1700 euro per inwoner van de gemeente. Oftewel zo’n 68 miljoen euro totaal op basis van het huidige aantal inwoners van de gemeente Goes. Daarbij is nog geen rekening gehouden met eventuele overstromingen.

Als het om droogte gaat, ligt dat schadebedrag per inwoner nog stukken hoger: 7.700 euro tot het jaar 2050. En ontwikkelt het klimaat zich verder zoals het nu gaat en er wordt niets gedaan, loopt dat bedrag al gauw op naar ongeveer 9.000 euro. Totaal zo’n 360 miljoen euro. De vraag is dan, wat is goedkoper: niks doen of nu al vast maatregelen nemen en zo schade en risico’s voorkomen? Of hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen…

KOELSTE WIJK VAN GOES

Ook de temperatuurverschillen binnen de gemeente zijn in kaart gebracht op een hittekaart (zie hieronder). Daarop is goed te zien waar het warm is en waar beduidend koeler.

Hittekaart van de gemeente Goes. Hierop is te zien waar het op extreem warme dagen het warmst is (rood) en waar het veel koeler is (blauw).

De kaart laat zien hoe de gevoelstemperatuur is op extreem warme middagen in de zomer. Zo is te zien dat het in de wijk Noordhoek, een wijk met veel bomen, een stuk koeler is (blauwe kleur) dan bijvoorbeeld in de binnenstad van Goes, waar veel minder bomen staan en waar het dus warmer is (zie de rode stukken). Noordhoek is zelfs de koelste wijk van Goes: bomen absorberen warmte.

Wethouder Joan Veldhuizen in de groene (en koelste) wijk Noordhoek…  © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden

Meer bomen in de binnenstad lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing, maar zo eenvoudig is dat niet. Bomen hebben ruimte nodig en die is in de binnenstad betrekkelijk schaars. Zeker vergeleken een ruim opgezette wijk als Noordhoek.

Wat er dan wel moet gaan gebeuren in de binnenstad, wordt nu onderzocht. Goes doet mee aan een Europees project waarbij verschillende methodes en resultaten tegen elkaar worden gezet. Daarnaast gaan de Hogeschool Zeeland en de Universiteit van Antwerpen onderzoek doen naar temperatuur (HZ) en leefbaarheid (UvA).

…en de meer ‘versteende’ binnenstad (Bastion). © foto: Hans Colijn, Streekomroep De Bevelanden


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.

De Schoorse Herfstmarkt is dit jaar op zaterdag 21 september.
Schoorse Herfstmarkt Schore

Grasduinen op de Schoorse Herfstmarkt: 21 september

12 september, 2024

De Schoorse Herfstmarkt, dit jaar op zaterdag 21 september is volgens de organisatie "misschien niet de grootste, maar wél de gezelligste markt." Bezoekers kunnen vanaf 10.00 terecht op het Nieuwe Kerkplein in Schore.

De koelkast ligt nog vaak 'vergeteten eten', dat over de houdbaarheidsdatum is.
Reimerswaal voedselverspilling

Verspillingsvrije week: Koelkast ligt vaak té vol met 'vergeten eten'

12 september, 2024

Deze week staat ook in de Bevelanden in het teken van de strijd tegen voedselverspilling. Zo gooien de inwoners van Reimerswaal gemiddeld 14.000 kilo per week aan voedsel weg. En dat is meer dan één volledige maaltijd per persoon - berekent wethouder Maarten Both.

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND
Kapelle brand

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND

12 september, 2024

De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag met spoed uitgerukt voor een brandend dak in Kapelle.

het slachtoffer is tegen een boom gereden
112 nieuws Noord-Bevel;and

Zwaargewonde bij eenzijdig ongeval Colijnsplaat

11 september, 2024

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval bij Colijnsplaat. Het slachtoffer is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.