De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid
De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid Omroep Zeeland

Verdeeld BBB zwicht: PS akkoord met draaiing vliegbaan Midden-Zeeland

28 september, 2024

door: Han Verbeem

MIDDELBURG / GOES - De verplaatsing van de landingsbaan van vliegveld Midden-Zeeland heeft vrijdag in de Provinciale Staten geleid tot een flinke verdeeldheid binnen de Zeeuwse BBB-fractie en de provinciale coalitie. Het voorstel om de baan 22 graden naar het zuidwesten te draaien is uiteindelijk aangenomen met 22 stemmen voor en 17 tegen, maar niet zonder controverse. De draaiing is bedoeld om de veiligheid te verbeteren door te voorkomen dat vliegtuigen laag over vakantiepark Waterpark Veerse Meer vliegen, waar 887 nieuwe recreatiewoningen zijn gepland.


Audio: Een meerderheid van BBB steunt de verandering van de landingsbaan. "Afspraak is afspraak", zegt Antje Dees bij Omroep Zeeland.

BBB-fractievoorzitter Antje Dees vindt het een lastige keuze en staat voor een dilemma: "We zijn allemaal tegen deze draaiing, het blijft moeilijk uit te leggen waarom landbouwgrond moet wijken voor commerciële belangen." Ondanks deze weerstand stemde een meerderheid van de BBB-leden, waaronder Dees zelf, voor het voorstel. Ze benadrukt het belang van het nakomen van eerder gemaakte afspraken: "We willen betrouwbaar zijn en houden ons aan wat we hebben afgesproken met zes betrokken gemeenten."

Asielzoekerscentrum

Het standpunt leidt tot verdeeldheid binnen de BBB-fractie. Van de negen fractieleden stemmen drie tegen. De oppositie, die had gehoopt op een 'nee' van BBB, is teleurgesteld. "Hoe verantwoordt u dit aan uw achterban", reageert Lizo Koppejan (ChristenUnie). En Patrick van der Hoeff (PVV) spreekt de BBB aan op de agrarische belangen - waaraan Dees volgens hem voorbij gaat.  "Het is alsof je een asielzoekerscentrum steunt, puur omdat er lokale afspraken over zijn gemaakt." 

Geen onteigeningen

Hoewel er nog geen sprake is van onteigening van landbouwhgrond, blijven de zorgen hierover bestaan. Boer Marco van 't Westeinde, die zijn grond mogelijk deels kwijtraakt door de draaiing van de landingsbaan, zegt "slapeloze nachten" te hebben. De BBB dient daarom, samen met coalitiegenoten CDA en de SGP, een motie in om ervoor te zorgen dat eventuele grondverkoop op een transparante en vrijwillige manier gebeurt. Gedeputeerde Dick van de Velde (VVD) kan deze motie omarmen, al geeft hij aan dat het weinig zal veranderen aan de huidige procedures. BBB'er Kees Hanse waarschuwt de gedeputeerde echter: de partij zal de steun alsnog intrekken, mocht onteigening toch aan de orde komen.

Reddingshelicopters

Naast de discussie over de landingsbaan zijn er ook enkele andere moties over vliegveld Midden-Zeeland aangenomen. Zoals een voorstel van Marco de Theije (BBB) over de inzet van reddingshelikopters. Daarnaast willen de Partij voor de Dieren (PvdD) en de SP minder kunststoffen gebruiken bij de verharding van de landingsbaan en moet er voor omwonenden een betere klachtenregeling komen over (geluids)overlast.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de motor is getakeld door een bergingsbedrijf
112 nieuws Deltaweg

Motorrijder onderuit op Deltaweg bij Goes

27 september, 2024

Een motorrijder is vrijdagmorgen gewond geraakt nadat hij onderuit was gegaan op de Deltaweg bij Goes. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het busplein bij het station in Goes
Streekvervoer

Planbureau waarschuwt voor verschraling streekvervoer: 'Zuur om gelijk te moeten krijgen'

26 september, 2024

De zogeheten ov-hub's, centrale plaatsen voor op- en overstappen op de bus, bieden onvoldoende compensatie -  vrezen CDA en PvdA-GroenLInks in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek van het PBL. 

de lijnbus van Connexxion in een voortuin aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes
112 nieuws Goes

Ongeluk met lijnbus Connexxion in Goes

25 september, 2024

Meerdere personen hebben woensdagavond lichte verwondingen opgelopen bij een ongeluk met een lijnbus van Connexxion in Goes. Het ongeluk gebeurde kort voor 20.30 uur. De bus reed een voortuin in van een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

de flexwoningen aan de Sloestraat in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Flexwoningen Hansweert geplaatst

25 september, 2024

Hansweert is 8 zogeheten flexwoningen rijker. De woningen werden maandag door woningcorporatie Beveland Wonen geplaatst als onderdeel van een Bevelandse afspraak om 200 flexwoningen te plaatsen. De gemeente Reimerswaal neemt 35 woningen voor haar rekening.

Answester Dweilbandfestival
Reimerswaal Hansweert

12 dweilorkesten treden aan tijdens Answester Dweilbandfestival

25 september, 2024

Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert organiseert zondag 29 september het 22e Answester Dweilbandfestival. Twaalf dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven tussen 12.00 en 18.00 uur acte de presence.

online participatieplatform 'Kapelle ParticiPEERt' van start
Kapelle burgerparticipatie

Kapelle presenteert online participatieplatform

24 september, 2024

In navolging van andere Bevelandse gemeenten heeft ook Kapelle een online participatieplatform. Via dit platform kunnen inwoners meedenken en meepraten over plannen en projecten in de gemeente.

tussen beide voertuigen ontstond na de botsing brand
112 nieuws Borsele

Brand na botsing bestelbus en vrachtwagen

24 september, 2024

Een bestelbus en vrachtwagen vatten dinsdagmorgen vlam na een botsing op de Westeindsedijk bij Borssele. De bestuurders van de betrokken auto's raakten bij de botsing lichtgewond.

Herning Kirkes Drengekor
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Deens kerkkoor Herning Kirkes Drengekor komt naar Goes

23 september, 2024

Het Deense kerkkoor van de stad Herning, opgericht in 1949, is het op twee na oudste kerkkoor van Denemarken. Het jongenskoor maakt deel uit van een lange geschiedenis Deense koren. Zaterdag 12 oktober is het koor in Goes voor een optreden in de Grote of Maria Magdalenakerk.