Ze komen er nu écht: de vijftien mega-windmolens van ZeBra.
Ze komen er nu écht: de vijftien mega-windmolens van ZeBra. pixabay

ZeBra-windpark definitief: stroom voor 75.000 huizen

2 augustus, 2023

door: Han Verbeem

RILLAND - Eneco, Zeeuwind en Lindewind, de initiatiefnemers van het ZeBra-windpark bij Rilland, kunnen beginnen met de voorbereidingen voor de bouw. Nu de Brabantse bezwaarmakers overeenstemming hebben bereikt met de energieproducenten, is de vergunning voor de vijftien windmolens onherroepelijk geworden - zo laat de gemeente Reimerswaal weten.

De plannen voor het grootschalige windpark op de grens met Brabant leidden in 2021 tot hevige protesten bij inwoners van Ossendrecht, die vooral bezwaar maakten tegen de komst van een molen bij de dorpskern. Deze zou overlast voor het dorp veroorzaken. De drie energieproducenten hebben dit voorjaar besloten deze molen uit de plannen te schrappen, ook nadat bleek dat de Ossendrechtse windmolen het luchtvaartverkeer in de weg zit. Daarmee was de belangrijkste hindernis voor actiegroep Windstil Ossendrecht verdwenen en de activisten trokken het bezwaar bij de Raad van State in.

Vogeldetectiesysteem

Ook een bezwaar van milieuorganisatie Benegora is inmiddels van tafel na beloftes over een vogeldetectiesysteem. Daarmee zouden minder vogels in de rotorbladen terechtkomen.

Het zal nog zeker tot eind 2024 duren voor de bouw kan beginnen, aldus een gemeentewoordvoerder. De financiering is nog niet rond en ook loopt nog een vergunningsprocedure voor de aanleg van bouwwegen en kraanplatforms. Als alles volgens plan verloopt, zullen de turbines eind 2025 of begin 2026 groene elektriciteit opwekken.

Ruim 210.000 MWh groene stroom

Het ZeBra-windpark omvat vijftien turbines: veertien in de gemeente Reimerswaal en één in de gemeente Woensdrecht - met een verwachte totale capaciteit van 60 tot 75 MW. Deze turbines produceren naar verwachting jaarlijks meer dan 210.000 MWh aan groene stroom. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 75.000 huishoudens. De molens hebben elk een tiphoogte van ruim tweehonderd meter.

Bestaande molens vervangen

Het ZeBra-windpark moet bijdragen aan regionale en nationale duurzaamheidsambities, zo stellen de gemeente en initiatiefnemers. Het nieuwe windpark vervangt bestaande en verouderde molens. De zestien turbines van het Anna-Mariapolder-windpark, twee  turbines bij Bath en de turbine bij de Grindweg in Woensdrecht worden worden ontmanteld.

  • Dit is het vierde artikel in de zomerserie 'Beveland Duurzaam'.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.