Ze komen er nu écht: de vijftien mega-windmolens van ZeBra.
Ze komen er nu écht: de vijftien mega-windmolens van ZeBra. pixabay

ZeBra-windpark definitief: stroom voor 75.000 huizen

2 augustus, 2023

door: Han Verbeem

RILLAND - Eneco, Zeeuwind en Lindewind, de initiatiefnemers van het ZeBra-windpark bij Rilland, kunnen beginnen met de voorbereidingen voor de bouw. Nu de Brabantse bezwaarmakers overeenstemming hebben bereikt met de energieproducenten, is de vergunning voor de vijftien windmolens onherroepelijk geworden - zo laat de gemeente Reimerswaal weten.

De plannen voor het grootschalige windpark op de grens met Brabant leidden in 2021 tot hevige protesten bij inwoners van Ossendrecht, die vooral bezwaar maakten tegen de komst van een molen bij de dorpskern. Deze zou overlast voor het dorp veroorzaken. De drie energieproducenten hebben dit voorjaar besloten deze molen uit de plannen te schrappen, ook nadat bleek dat de Ossendrechtse windmolen het luchtvaartverkeer in de weg zit. Daarmee was de belangrijkste hindernis voor actiegroep Windstil Ossendrecht verdwenen en de activisten trokken het bezwaar bij de Raad van State in.

Vogeldetectiesysteem

Ook een bezwaar van milieuorganisatie Benegora is inmiddels van tafel na beloftes over een vogeldetectiesysteem. Daarmee zouden minder vogels in de rotorbladen terechtkomen.

Het zal nog zeker tot eind 2024 duren voor de bouw kan beginnen, aldus een gemeentewoordvoerder. De financiering is nog niet rond en ook loopt nog een vergunningsprocedure voor de aanleg van bouwwegen en kraanplatforms. Als alles volgens plan verloopt, zullen de turbines eind 2025 of begin 2026 groene elektriciteit opwekken.

Ruim 210.000 MWh groene stroom

Het ZeBra-windpark omvat vijftien turbines: veertien in de gemeente Reimerswaal en één in de gemeente Woensdrecht - met een verwachte totale capaciteit van 60 tot 75 MW. Deze turbines produceren naar verwachting jaarlijks meer dan 210.000 MWh aan groene stroom. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 75.000 huishoudens. De molens hebben elk een tiphoogte van ruim tweehonderd meter.

Bestaande molens vervangen

Het ZeBra-windpark moet bijdragen aan regionale en nationale duurzaamheidsambities, zo stellen de gemeente en initiatiefnemers. Het nieuwe windpark vervangt bestaande en verouderde molens. De zestien turbines van het Anna-Mariapolder-windpark, twee  turbines bij Bath en de turbine bij de Grindweg in Woensdrecht worden worden ontmanteld.

  • Dit is het vierde artikel in de zomerserie 'Beveland Duurzaam'.

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.