
Verontrustend gebruik smartphones achter het stuur
27 juli, 2023
door: Marcel Steenbakker
BEVELANDEN - Het gebruik van mobiele applicaties zoals smartphones, tijdens het autorijden is bij sommige weggebruikers erin geslopen. Dat moet volgens de politie veranderen. Weggebruikers zijn niet meer met het verkeer bezig en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.
Politie-eenheden hebben het afgelopen half jaar op verschillende momenten de actie 'Ogen op de weg' gehouden. Met gebruik van een touringcar en een MONOcam werd gekeken of bestuurders tijdens het autorijden overtredingen maken door bijvoorbeeld (niet handsfree) op hun mobiel te kijken. Volgens de politie zijn de resultaten van de actie schrikbarend en is het verontrustend om te zien hoeveel weggebruikers zich met andere dingen bezig houden dan met het verkeer.
Bewustwording
Volgens Michiel Elzerman, Operationeel Specialist Team Verkeer Politie Zeeland-West-Brabant, is het naast handhaving van de regels minstens zo belangrijk om met de overtreders in gesprek te gaan. Overtreders zien vaak niet de consequenties die hun gedrag met zich mee kan brengen. Het is daarom van groot belang een gedragsverandering te laten plaatsvinden wat ten goede komt aan de veiligheid op de weg. Mensen moeten bewust gemaakt worden van de gevaren.
MONOcam
De MONOcam is een toestel wat grotendeels door de politie zelf ontwikkeld is. Het is een mobiele camera met speciale software die het mogelijk maakt om onder andere te detecteren of een bestuurder van een voertuig een mobiel apparaat in de hand heeft.
De MONOcam registreert dit en stuurt het door aan Team Verkeer. Die beoordeelt of er sprake is van handsfree activiteiten of juist niet. Om tot de juiste afweging te komen kijkt een tweede politieambtenaar onafhankelijk naar dezelfde situatie.
Is er sprake van een overtreding wordt dit doorgestuurd aan het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) die de bekeuring stuurt aan de overtreder.
'Ogen op de weg'
Uit de resultaten van de actie 'Ogen op de weg' blijkt dat het noodzakelijk is om door te gaan met het herhaaldelijk uitvoeren van controles. Om er zorg voor te dragen dat iedereen veilig van A naar B kan reizen moet het gedrag van sommige weggebruikers veranderen. Het scrollen door een muzieklijst, het sturen van app-berichten of zelfs het maken van foto's zijn handelingen die de aandacht van het verkeer halen. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.
Deel dit artikel
Lees ook

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST
30 november, 2023
Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling
28 november, 2023
Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.