niet handsfree gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur
niet handsfree gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur Pixabay

Verontrustend gebruik smartphones achter het stuur

27 juli, 2023

door: Marcel Steenbakker

BEVELANDEN - Het gebruik van mobiele applicaties zoals smartphones, tijdens het autorijden is bij sommige weggebruikers erin geslopen. Dat moet volgens de politie veranderen. Weggebruikers zijn niet meer met het verkeer bezig en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Politie-eenheden hebben het afgelopen half jaar op verschillende momenten de actie 'Ogen op de weg' gehouden. Met gebruik van een touringcar en een MONOcam werd gekeken of bestuurders tijdens het autorijden overtredingen maken door bijvoorbeeld (niet handsfree) op hun mobiel te kijken. Volgens de politie zijn de resultaten van de actie schrikbarend en is het verontrustend om te zien hoeveel weggebruikers zich met andere dingen bezig houden dan met het verkeer.

Bewustwording

Volgens Michiel Elzerman, Operationeel Specialist Team Verkeer Politie Zeeland-West-Brabant, is het naast handhaving van de regels minstens zo belangrijk om met de overtreders in gesprek te gaan. Overtreders zien vaak niet de consequenties die hun gedrag met zich mee kan brengen. Het is daarom van groot belang een gedragsverandering te laten plaatsvinden wat ten goede komt aan de veiligheid op de weg. Mensen moeten bewust gemaakt worden van de gevaren.

MONOcam

De MONOcam is een toestel wat grotendeels door de politie zelf ontwikkeld is. Het is een mobiele camera met speciale software die het mogelijk maakt om onder andere te detecteren of een bestuurder van een voertuig een mobiel apparaat in de hand heeft.

De MONOcam registreert dit en stuurt het door aan Team Verkeer. Die beoordeelt of er sprake is van handsfree activiteiten of juist niet. Om tot de juiste afweging te komen kijkt een tweede politieambtenaar onafhankelijk naar dezelfde situatie.

Is er sprake van een overtreding wordt dit doorgestuurd aan het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) die de bekeuring stuurt aan de overtreder.

'Ogen op de weg'

Uit de resultaten van de actie 'Ogen op de weg' blijkt dat het noodzakelijk is om door te gaan met het herhaaldelijk uitvoeren van controles. Om er zorg voor te dragen dat iedereen veilig van A naar B kan reizen moet het gedrag van sommige weggebruikers veranderen. Het scrollen door een muzieklijst, het sturen van app-berichten of zelfs het maken van foto's zijn handelingen die de aandacht van het verkeer halen. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.