Monkeys by the Sea is onlangs in aanmerking gekomen voor een duurzaamheidsfinanciering. Vlnr. Taco Wijbenga, Thijs Wullems, Rabobank directeur Johan Staes en Daphne Bustenai (Rabobank)
Monkeys by the Sea is onlangs in aanmerking gekomen voor een duurzaamheidsfinanciering. Vlnr. Taco Wijbenga, Thijs Wullems, Rabobank directeur Johan Staes en Daphne Bustenai (Rabobank) Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Visvervangers met Zeeuwse roots: Monkeys by the Sea

12 juni, 2023

door: Han Verbeem

DE BEVELANDEN - Thijs Wullems, ondernemer én Zeeuw in hart en nieren, gooide twee jaar geleden resoluut het roer om: hij wil de overbevissing van de oceaan een halt toeroepen en een gezondere oceaan voor volgende generaties achterlaten. Als oprichter van Monkeys by the Sea bedenkt en produceert hij nu visvervangende voedingsmiddelen uit plantaardige grondstoffen. De Zeeuwen zelf moeten er nog aan wennen maar elders in Nederland zijn de hapjes al in de supermarkten te vinden.

In het DAB Lab (Delta Agrifood Business) in Bergen op Zoom kwamen donderdag 8 juni zo'n honderd agrarische ondernemers uit de Zeeuwse en Brabantse agrifoodsector bijeen om te spreken over vernieuwingen in de sector. Met presentaties van 'nieuwe melkboer' Mathijs Lak (Picnic), voormalig dagbladvoorvrouw Hille van der Kaa (Those Vegan Cowboys) en Robin de Bruijn (Stabican). Ook Wullems sprak de branchegenoten toe, uitgerekend op de Wereld Oceaan Dag, om zijn visie op plantaardige visvervangers en voeding toe te lichten. Zijn bedrijf mocht onlangs nog een stevige innovatieondersteuning van de Rabobank in ontvangst nemen. Ook sponsort het bedrijf sponsort sinds Wereld Oceaan Dag de ‘Sea First Foundation’; een stichting die zich inzet om kinderen en jongeren meer bewustzijn over de oceanen bij te brengen.

Grootschalige visvangst

Ruim dertien jaar lang was Thijs Wullems (42), afkomstig uit Heinkenszand, werkzaam in de seafood branche. Vanuit Zeeland voer hij mee met de internationale visvangst en deed goede zaken met de verkoop van vis- en schaaldieren. Tegelijk voelde hij zich ongemakkelijk over de grootschalige visvangst. "In Noorwegen haalt bijvoorbeeld één schip per vangst zo'n 150.000 kilo haring binnen en dan geldt het zogenaamd ook nog als gecertificeerd duurzaam. Daar stel ik echt mijn vraagtekens bij", zegt Wullems.
 

Moment van inzicht

Terwijl een schaal met tonijn- en schaaldiervervangende hapjes rondgaat -onder meer gemaakt van oesterzwammen- vertelt Wullems over zijn moment van inzicht, op duikvakantie in Oost-Azië. "Daar zwom ik tussen de vissen en kwam een énorme walvishaai tegen, een uiterst zeldzame beschermde soort." Samen zwommen ze een eind op, tot de megavis een slag met zijn staartvin maakte. "Alsof hij mij wakker wilde schudden."
 

Herseninhoud

Samen met compagnon Taco Wijbenga en enkele investeerders begon hij met Monkeys by the Sea. De naam verwijst volgens Wullems naar een wetenschappelijk onderzoek, waaruit zou blijken dat apen die aan zee wonen een grotere herseninhoud hebben dan hun soortgenoten elders. "Dat zou te danken zijn aan eiwitrijke voedingsstoffen uit zeewier en schelpjes", legt hij uit. "Het is voor ons de inspiratiebron voor onze keuze in ingrediënten van land en zee.”
 

Van Zeeuwse bodem

Van tonijn- en krabsalade tot vissticks en kabeljauwstukjes: inmiddels breidt het assortiment zich steeds verder uit. Wullems kiest bewust voor regionaal: grondstoffen komen onder meer van Coroos uit Kapelle en in het productieproces wordt gezuiverd Oosterscheldewater toegevoegd. De firma zelf is is gevestigd in Roosendaal maar de producten zijn in de basis grotendeels Zeeuws. “We zien vooral in de combinatie van Zeeland en West-Brabant grote mogelijkheden tot verdere vernieuwing in de productie van voedinsgmiddelen op plantaardige basis.”

 

Conservatief

Desalniettemin loopt Zeeland niet voorop in de afname van visvervangers, de producten zijn nog niet in de schappen van de supermarkten te vinden. In de Randstad liggen ze al in de supermarkt. "Misschien heeft dat te maken met de conservatieve volksaard", merkt hij op. Terwijl de visvervangers voldoen aan ten minste zes van de zeventien duurzame ontwikkeldoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Toch is hij overtuigd dat vroeg of laat ook de Zeeuwen kennis zullen moeten maken met plantaardige visgerechten. "De wereldbevolking groeit en de oceanen kan je niet eindeloos blijven bevissen, zoals nu."
 
Ook vanuit Den Haag interesse in de ontwikkelingen op het gebied van agrifood in de West-Brabantse en Zeeuwse Delta. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken bezocht onlangs het DAB Lab in Bergen op Zoom, waar ook Zeeuwse agrifood-bedrijven zijn gevestigd - zoals CZAV en Lamb Weston.
 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.

Met een druk op de knop heeft burgemeester Cees van den Bos de nieuwe verlichting op de Televisietoren in werking gesteld.
Goes verlichting

‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN

15 januari, 2025

De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.

bijzondere tentoonstelling met 'totembomen'
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes

12 januari, 2025

In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.