In beweging blijven is voor ouderen extra belangrijk.
In beweging blijven is voor ouderen extra belangrijk. Pixabay

Vitaal Reimerswaal houd senioren in beweging: 'Geen luxe maar noodzaak'

13 mei, 2024

door: Han Verbeem

KRABBENDIJKE - Van de huidige Reimerswaalse bevolking is bijna éénvijfde 65-plusser: 4.154 inwoners. Het aantal ouderen neemt de komende jaren verhoudingsgewijs alleen maar toe toe, terwijl ze langer zelfstandig moeten blijven wonen. Daarom organiseert de gemeente ook dit jaar een serie bijeenkomsten Vitaal Reimerswaal. Woensdag 15 mei is de eerste, in zaal De Meiboom in Krabbendijke. Na de zomer volgen er nog twee.


Audio: Radiointerview met wethouder Ad Meeuwsen over Vitaal Reimerswaal (zaterdag 11 mei 2024 bij SOB FM)

De gemeente organiseert nu voor het tweede jaar de Vitaal Reierswaal-bijeenkomsten. Wethouder Ad Meeuwsen hoopt op een goede opkomst, na het succes van de eerdere editie. "De 65-plussers uit Krabbendijke en omliggende dorpen hebben daarvoor allemaal een uitnodiging ontvangen", zeg hij. De bezoekers krijgen adviezen en tips. "Mensen die te dik zijn, krijgen de tip om naar bloedsuikerspiegel te laten kijken en iets aan hun gewicht te doen." Maar ook andere gezondheidszaken passeren de revue. "Op één been kunnen staan, lukt dat nog wel?

Gezondheidsklachten

Bezig zijn, in beweging blijven en meedoen aan de samenleving houdt senioren actief en vitaal. Gezondheidsklachten negeren leidt van kwaad tot erger. "Natuurlijk willen we voorkomen dat mensen regelmatig naar de huisarts moeten gaan", zegt Meeuwsen. "Maar helemaal wegblijven is natuurlijk ook niet goed." Dat wordt lastiger, met minder beschikbare huisartsen in zijn gemeente - in Hansweert moest de huisartspraktijk sinds vorige maand noodgedwongen de deuren sluien, omdat deze niet meer rendabel is.

Noodzaak

Vitaal blijven is geen luxe, zo benadrukt de wethouder, het is een noodzaak om de voorkomen dat binnen enkele jaren de toch al overbelaste zorgsector de zorgvragen niet meer aankan. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en alleen in zeer zware gevallen volgtt een verpleeghuisopname.

Lokaal Beweegakkoord

De Vitaal Reimerswaal-bijeenkomsten staan niet op zich; het is onderdeel van het gemeentelijk Lokaal Beweegakkoord. Verenigen en clubs die een plan hebben voor een activiteit, kunnen volgens dit akkoord daarvoor maximaal 2.500 euro subsidie ontvangen. Want ook jongere generaties zijn veel minder in beweging dan vroeger. "En nu gezond blijven, voorkomt problemen op latere leefijd." Zoals obesitas, gewrichtsproblemen en suikerziekte.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.