Linsie Meijer
Linsie Meijer Streekomroep De Bevelanden

Voedingdeskundige Linsie ziet brood in groentepasta: 'Groente en fruit in elke hap'

18 juni, 2024

door: Han Verbeem

Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.

Deel 1: Linsie Meijer, oprichter en directeur van Sophys Green, producent in Wemeldinge van duurzame pastagerechten op basis van verse Zeeuwse groenten, die eigenlijk doorgedraaid zouden worden.

Linsie Meijer heeft naar eigen zeggen een missie: Zeeuwen gezonder laten eten. Minder vlees en meer plantaardige producten. Bovendien wordt in de voedingsindustrie nog te veel groente doorgedraaid en die verspilling wil ze graag tegengaan. Vanuit haar achtergrond als voedingskundige wil ze voldoende goede, voedzame producten op de Zeeuwse eettafels zien te krijgen. “We zeggen tenslotte niet voor niets: groente en fruit in elke hap!”

Jullie zijn klein begonnen door letterlijk met huisgemaakte pastaproducten de Zeeuwse weekmarkten af te gaan. Hoe heb je die stap genomen: van een werktafel van enkele vierkante meters meter thuis, naar een volledige productiefaciliteit nu in Wemeldinge?

Linsie Meijer: “Dat is ook een sprong in het diepe, moet ik zeggen. Maar goed, ik had daardoor wel een beetje ervaring en een beetje kunnen proeven in de productie. Maar die groei ging niet zonder slag of stoot. Daar hebben we behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Gelukkig hebben we een financier kunnen vinden die bereid is te investeren en de groei mogelijk te maken.”

Hoe ontdek je als voedingsdeskundige zo'n gat in de markt?

Linsie Meijer: “Je ziet wel dat groenten steeds vaker in producten worden verwerkt. Alleen nog niet in pasta. En ik merk ook dat veel van de gebruikte groenten verwerkt zijn als poeders en concentraten. Ze hebben zo nog nauwelijks voedingswaarde. Dat moet toch anders kunnen... Dus zijn we gaan kijken of dat technisch mogelijk is. En dat kan. Maar de mensen moeten het natuurlijk wél willen, en ook dat zit goed. Want we hebben bij de verkoop op de markten volop positieve reacties van klanten gehad.”

Volgens marketingdeskundigen gaan we naar een gemakgeneratie toe. Jongeren van nu willen alles kant-en-klaar. Lekker makkelijk. Is dat iets wat jullie kunnen bieden?

Linsie Meijer: “Nou, het is gedroogde pasta dus je moet die nog wel koken. Maar dat duurt maar drie tot vier minuten. Dus dit kan je eigenlijk wel vergelijken met verse pasta. En wij hebben het zó gemaakt dat het geschikt is om snel te verwerken tot kant-en-klare lunchsalades en maaltijdssalades.”

Je project begon met verkoop van groentepasta's op de markten. En nu wordt het ook aangeboden via een webshop en inmiddels zijn ze ook bij enkele supermarkten te vinden. Ligt jullie groentepasta straks in de schappen van elke winkel?

“Ik hoop van wel, al is het niet op korte termijn. Maar dat is wel waar we naartoe willen.”

Zelf wonen jullie in Zierikzee. Hoe ben je met je bedrijf in Wemeldinge terecht gekomen?

Linsie Meijer: “Op Schouwen zijn eigenlijk heel erg weinig geschikte locaties beschikbaar. En Goes vond ik best wel prijzig. Uiteindelijk hebben we in Wemeldinge een goed bereikbare én betaalbare locatie kunnen vinden.”

De productnaam, Sophini, waar komt die eigenlijk vandaan?

Linsie Meijer: “Het is een samenstelling van de beginletters van de namen van mijn twee dochters. En met een beetje een Italiaans sausje, dan krijg je... Sophini.”

En lusten je dochters de groentepasta ook?

Linsie Meijer: “Zeker, ze willen inmiddels geen andere meer. Zij zijn ook het meeste fan van de prinsessenpasta. Dus die met rode biet. En als ze ergens anders mogen mee-eten en daar gewone witte pasta krijgen, dan zijn ze toch wel teleurgesteld.”

Het procedé:

Na het wassen, schillen en snijden worden de groenten verhit en vervolgens gepureerd - met zo veel als mogelijk behoud van gezonde voedingsstoffen. Zo'n 35 procent van het uiteindelijke producten bestaat uit gepureerde groenten.

Vervolgens worden de groentepuree en meel (op basis van durum, tarwe, peulvruchten, volkoren of maïs) gemixt in een zogeheten extruder, waar de pasta ook de uiteindelijke vorm krijgt. Dat varieert van penne tot fusilli en macaroni. Tenslotte wordt de groentepasta gedroogd en verpakt in herbruikbaar materiaal.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Het huidige sportveld van VV Krabbendijke.
VV Krabbendijke Reimerswaal

Streep door plannen nieuw sportpark Krabbendijke: 'Geen grond beschikbaar'

10 december, 2024

De gemeente heeft geen grond beschikbaar voor de uitruil - zegt wethouder Nico van der Hoest. Ook gaat een streep door de nieuwbouw plannen voor 85 woningen in de dorpskern, nu de verhuis niet doorgaat.

de cast van JTSZ op 9 oktober tijdens Pestival
Goes Podium 't Beest

Podium ’t Beest genomineerd voor IJzeren Podiumdier Diversiteit & Inclusie 2024

9 december, 2024

Podium ’t Beest is trots te mogen aankondigen dat het is genomineerd voor een IJzeren Podiumdier in de categorie ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit & Inclusie van 2024’. De nominatie volgt op het mede-organiseren van het bijzondere evenement Pestival, een festival over pesten dat op 9 oktober 2024 plaatsvond in de Heilige Maria Magdalenakerk in Goes.

Culturele Agenda december 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda december 2024

9 december, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

één van de twee betrokken auto's
112 nieuws Borsele

Twee auto's in de sloot na ongeval Heikenszand, één aanhouding

7 december, 2024

Een persoon is zaterdag aan het begin van de avond door de politie aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De persoon is betrokken bij een ongeluk waarbij twee auto's in de sloot belandden.

Orry-la-Ville. InzetL Ad Zuidweg, voorzitter uitwisselingscomité.
Kapelle Orry-la-Ville

Kroon op vriendschap Kapelle en Orry: 'Er is zoveel dat we van elkaar kunnen leren'

6 december, 2024

Zaterdag 14 december is de officiele ondertekening van de twinning, ofttewel stedenband, tussen Kapelle en Orry-la-Ville. Het uitwisselingscomité in Kapelle werkt al sinds 2009 aan het versterken van de vriendschapsbanden tussen de twee plaatsen - zegt Ad Zuidweg.

EXTRA GELD NODIG VOOR ONDERHOUD GROTE KERK GOES
Goes onderhoud

EXTRA GELD NODIG VOOR ONDERHOUD GROTE KERK GOES

5 december, 2024

Er is behoorlijk wat extra geld nodig om de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes de komende jaren te kunnen onderhouden. Volgens de laatste berekeningen is er voor de komende zes jaar zo’n 660.000 euro nodig.

NIEUWE SUBSIDIEREGELING ISOLEREN PARTICULIERE WONING
Goes isolatiesubsidie

NIEUWE SUBSIDIEREGELING ISOLEREN PARTICULIERE WONING

5 december, 2024

De gemeente Goes roept een extra subsidieregeling in het leven voor het isoleren van particuliere woningen. Huiseigenaren met een kleine beurs daarvoor – onder voorwaarden - een bedrag van maximaal 2750 euro krijgen.

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en koerier Arnaud Raymond wisselen vriendschapsboompjes uit.
Kapelle Orry-la-Ville

Van Orry-la-Ville naar Kapelle: boom als symbool van vriendschap

5 december, 2024

Arnaud Raymond fietste woensdag ruim driehonderd kilometer naar Zeeland om op het Kapelse gemeentehuis een boompje af te leveren, ter bekrachtiging van de vriendschapsband. Op 14 december tekenen beide gemeentebesturen een 'twinning agreement'.