Linsie Meijer
Linsie Meijer Streekomroep De Bevelanden

Voedingdeskundige Linsie ziet brood in groentepasta: 'Groente en fruit in elke hap'

18 juni, 2024

door: Han Verbeem

Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.

Deel 1: Linsie Meijer, oprichter en directeur van Sophys Green, producent in Wemeldinge van duurzame pastagerechten op basis van verse Zeeuwse groenten, die eigenlijk doorgedraaid zouden worden.

Linsie Meijer heeft naar eigen zeggen een missie: Zeeuwen gezonder laten eten. Minder vlees en meer plantaardige producten. Bovendien wordt in de voedingsindustrie nog te veel groente doorgedraaid en die verspilling wil ze graag tegengaan. Vanuit haar achtergrond als voedingskundige wil ze voldoende goede, voedzame producten op de Zeeuwse eettafels zien te krijgen. “We zeggen tenslotte niet voor niets: groente en fruit in elke hap!”

Jullie zijn klein begonnen door letterlijk met huisgemaakte pastaproducten de Zeeuwse weekmarkten af te gaan. Hoe heb je die stap genomen: van een werktafel van enkele vierkante meters meter thuis, naar een volledige productiefaciliteit nu in Wemeldinge?

Linsie Meijer: “Dat is ook een sprong in het diepe, moet ik zeggen. Maar goed, ik had daardoor wel een beetje ervaring en een beetje kunnen proeven in de productie. Maar die groei ging niet zonder slag of stoot. Daar hebben we behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Gelukkig hebben we een financier kunnen vinden die bereid is te investeren en de groei mogelijk te maken.”

Hoe ontdek je als voedingsdeskundige zo'n gat in de markt?

Linsie Meijer: “Je ziet wel dat groenten steeds vaker in producten worden verwerkt. Alleen nog niet in pasta. En ik merk ook dat veel van de gebruikte groenten verwerkt zijn als poeders en concentraten. Ze hebben zo nog nauwelijks voedingswaarde. Dat moet toch anders kunnen... Dus zijn we gaan kijken of dat technisch mogelijk is. En dat kan. Maar de mensen moeten het natuurlijk wél willen, en ook dat zit goed. Want we hebben bij de verkoop op de markten volop positieve reacties van klanten gehad.”

Volgens marketingdeskundigen gaan we naar een gemakgeneratie toe. Jongeren van nu willen alles kant-en-klaar. Lekker makkelijk. Is dat iets wat jullie kunnen bieden?

Linsie Meijer: “Nou, het is gedroogde pasta dus je moet die nog wel koken. Maar dat duurt maar drie tot vier minuten. Dus dit kan je eigenlijk wel vergelijken met verse pasta. En wij hebben het zó gemaakt dat het geschikt is om snel te verwerken tot kant-en-klare lunchsalades en maaltijdssalades.”

Je project begon met verkoop van groentepasta's op de markten. En nu wordt het ook aangeboden via een webshop en inmiddels zijn ze ook bij enkele supermarkten te vinden. Ligt jullie groentepasta straks in de schappen van elke winkel?

“Ik hoop van wel, al is het niet op korte termijn. Maar dat is wel waar we naartoe willen.”

Zelf wonen jullie in Zierikzee. Hoe ben je met je bedrijf in Wemeldinge terecht gekomen?

Linsie Meijer: “Op Schouwen zijn eigenlijk heel erg weinig geschikte locaties beschikbaar. En Goes vond ik best wel prijzig. Uiteindelijk hebben we in Wemeldinge een goed bereikbare én betaalbare locatie kunnen vinden.”

De productnaam, Sophini, waar komt die eigenlijk vandaan?

Linsie Meijer: “Het is een samenstelling van de beginletters van de namen van mijn twee dochters. En met een beetje een Italiaans sausje, dan krijg je... Sophini.”

En lusten je dochters de groentepasta ook?

Linsie Meijer: “Zeker, ze willen inmiddels geen andere meer. Zij zijn ook het meeste fan van de prinsessenpasta. Dus die met rode biet. En als ze ergens anders mogen mee-eten en daar gewone witte pasta krijgen, dan zijn ze toch wel teleurgesteld.”

Het procedé:

Na het wassen, schillen en snijden worden de groenten verhit en vervolgens gepureerd - met zo veel als mogelijk behoud van gezonde voedingsstoffen. Zo'n 35 procent van het uiteindelijke producten bestaat uit gepureerde groenten.

Vervolgens worden de groentepuree en meel (op basis van durum, tarwe, peulvruchten, volkoren of maïs) gemixt in een zogeheten extruder, waar de pasta ook de uiteindelijke vorm krijgt. Dat varieert van penne tot fusilli en macaroni. Tenslotte wordt de groentepasta gedroogd en verpakt in herbruikbaar materiaal.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De huidige zanddijk is té smal voor het zware vrachtverkeer en gaat op de schop.
Zanddijk Yerseke

Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'

6 september, 2024

De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.

kruispunt en stoplichten bij entree van het dorp
's-Heer Hendrikskinderen N664

INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664

5 september, 2024

Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.

Nederlandse militairen in Souburg, tijdens de mobilisatie in 1939
Reimerswaal Kruiningen. Tweede Wereldoorlog

Foto-expositie 'WO2 in Kleur' in Dorpshuis Kruiningen

5 september, 2024

De ingekleurde historische foto's scheppen daarmee een realistisch en indringend beeld van het leven in de oorlogsjaren 1940-1945.

dweilorkest tijdens de Arti Boottocht 2023
Goes Wolphaartsdijk

Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking

4 september, 2024

Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
Borsele Zeeuwse Muziekschool

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD

4 september, 2024

Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.

de zwaar beschadigde Duitse tanker Marten Deymann
112 nieuws Reimerswaal

Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen

4 september, 2024

Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN  IN RILLAND
Rilland ongeval

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN IN RILLAND

4 september, 2024

Bij McCain aan de Poort in Rilland is in de nacht van dinsdag op woensdag een medewerker gewond geraakt.

Deelproject A, met de zonnevelden langs de oostzijde van het kanaal, loopt forse vertraging op.
Reimerswaal zonnevelden

Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag

3 september, 2024

Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.