Voedingdeskundige Linsie ziet brood in groentepasta: 'Groente en fruit in elke hap'
18 juni, 2024
door: Han Verbeem
Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.
Deel 1: Linsie Meijer, oprichter en directeur van Sophys Green, producent in Wemeldinge van duurzame pastagerechten op basis van verse Zeeuwse groenten, die eigenlijk doorgedraaid zouden worden.
Linsie Meijer heeft naar eigen zeggen een missie: Zeeuwen gezonder laten eten. Minder vlees en meer plantaardige producten. Bovendien wordt in de voedingsindustrie nog te veel groente doorgedraaid en die verspilling wil ze graag tegengaan. Vanuit haar achtergrond als voedingskundige wil ze voldoende goede, voedzame producten op de Zeeuwse eettafels zien te krijgen. “We zeggen tenslotte niet voor niets: groente en fruit in elke hap!”
Jullie zijn klein begonnen door letterlijk met huisgemaakte pastaproducten de Zeeuwse weekmarkten af te gaan. Hoe heb je die stap genomen: van een werktafel van enkele vierkante meters meter thuis, naar een volledige productiefaciliteit nu in Wemeldinge?
Linsie Meijer: “Dat is ook een sprong in het diepe, moet ik zeggen. Maar goed, ik had daardoor wel een beetje ervaring en een beetje kunnen proeven in de productie. Maar die groei ging niet zonder slag of stoot. Daar hebben we behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Gelukkig hebben we een financier kunnen vinden die bereid is te investeren en de groei mogelijk te maken.”
Hoe ontdek je als voedingsdeskundige zo'n gat in de markt?
Linsie Meijer: “Je ziet wel dat groenten steeds vaker in producten worden verwerkt. Alleen nog niet in pasta. En ik merk ook dat veel van de gebruikte groenten verwerkt zijn als poeders en concentraten. Ze hebben zo nog nauwelijks voedingswaarde. Dat moet toch anders kunnen... Dus zijn we gaan kijken of dat technisch mogelijk is. En dat kan. Maar de mensen moeten het natuurlijk wél willen, en ook dat zit goed. Want we hebben bij de verkoop op de markten volop positieve reacties van klanten gehad.”
Volgens marketingdeskundigen gaan we naar een gemakgeneratie toe. Jongeren van nu willen alles kant-en-klaar. Lekker makkelijk. Is dat iets wat jullie kunnen bieden?
Linsie Meijer: “Nou, het is gedroogde pasta dus je moet die nog wel koken. Maar dat duurt maar drie tot vier minuten. Dus dit kan je eigenlijk wel vergelijken met verse pasta. En wij hebben het zó gemaakt dat het geschikt is om snel te verwerken tot kant-en-klare lunchsalades en maaltijdssalades.”
Je project begon met verkoop van groentepasta's op de markten. En nu wordt het ook aangeboden via een webshop en inmiddels zijn ze ook bij enkele supermarkten te vinden. Ligt jullie groentepasta straks in de schappen van elke winkel?
“Ik hoop van wel, al is het niet op korte termijn. Maar dat is wel waar we naartoe willen.”
Zelf wonen jullie in Zierikzee. Hoe ben je met je bedrijf in Wemeldinge terecht gekomen?
Linsie Meijer: “Op Schouwen zijn eigenlijk heel erg weinig geschikte locaties beschikbaar. En Goes vond ik best wel prijzig. Uiteindelijk hebben we in Wemeldinge een goed bereikbare én betaalbare locatie kunnen vinden.”
De productnaam, Sophini, waar komt die eigenlijk vandaan?
Linsie Meijer: “Het is een samenstelling van de beginletters van de namen van mijn twee dochters. En met een beetje een Italiaans sausje, dan krijg je... Sophini.”
En lusten je dochters de groentepasta ook?
Linsie Meijer: “Zeker, ze willen inmiddels geen andere meer. Zij zijn ook het meeste fan van de prinsessenpasta. Dus die met rode biet. En als ze ergens anders mogen mee-eten en daar gewone witte pasta krijgen, dan zijn ze toch wel teleurgesteld.”
Het procedé:
Na het wassen, schillen en snijden worden de groenten verhit en vervolgens gepureerd - met zo veel als mogelijk behoud van gezonde voedingsstoffen. Zo'n 35 procent van het uiteindelijke producten bestaat uit gepureerde groenten.
Vervolgens worden de groentepuree en meel (op basis van durum, tarwe, peulvruchten, volkoren of maïs) gemixt in een zogeheten extruder, waar de pasta ook de uiteindelijke vorm krijgt. Dat varieert van penne tot fusilli en macaroni. Tenslotte wordt de groentepasta gedroogd en verpakt in herbruikbaar materiaal.
Deel dit artikel
Lees ook
Boer Dieleman moet land inleveren voor Beach Resort: 'We moeten er mee zien te leven'
21 oktober, 2024
Al vijf generaties is het akkerbedrijf van Peter Dieleman in de familie. Een groot deel van zijn akkers ligt naast Roompot Beach Resort in Kamperland. Precies waar het vakantiepark wil gaan uitbreiden met 21 hectare. Daarom moet Dieleman een groot deel van de door hem gepachte grond inleveren.
Culturele Agenda oktober 2024
21 oktober, 2024
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl
Katinka en Merel signeren in Goes
21 oktober, 2024
Katinka Polderman en Merel Corduwener waren zaterdagmiddag te gast in Boekhandel de Koperen Tuin voor de presentatie en een signeersessie van hun boek 'Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl'. Een boek over vier unieke en bijzondere karakters die een hechte vriendschap aangaan.
Borsele wil Sint-Willibrorduskerk ’s-Heerenhoek niet kopen: 'Dorpshuis is geen optie'
20 oktober, 2024
De Willibrorduskerk is niet alleen een beschermd, maar ook een groot gebouw. Dat maakt het moeilijk en duur om aan te passen voor andere functies. “Een monument zoals dit verbouwen kost veel geld, en dat zou zwaar drukken op onze begroting,” aldus wethouder Kees Weststrate.