Linsie Meijer
Linsie Meijer Streekomroep De Bevelanden

Voedingdeskundige Linsie ziet brood in groentepasta: 'Groente en fruit in elke hap'

18 juni, 2024

door: Han Verbeem

Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.

Deel 1: Linsie Meijer, oprichter en directeur van Sophys Green, producent in Wemeldinge van duurzame pastagerechten op basis van verse Zeeuwse groenten, die eigenlijk doorgedraaid zouden worden.

Linsie Meijer heeft naar eigen zeggen een missie: Zeeuwen gezonder laten eten. Minder vlees en meer plantaardige producten. Bovendien wordt in de voedingsindustrie nog te veel groente doorgedraaid en die verspilling wil ze graag tegengaan. Vanuit haar achtergrond als voedingskundige wil ze voldoende goede, voedzame producten op de Zeeuwse eettafels zien te krijgen. “We zeggen tenslotte niet voor niets: groente en fruit in elke hap!”

Jullie zijn klein begonnen door letterlijk met huisgemaakte pastaproducten de Zeeuwse weekmarkten af te gaan. Hoe heb je die stap genomen: van een werktafel van enkele vierkante meters meter thuis, naar een volledige productiefaciliteit nu in Wemeldinge?

Linsie Meijer: “Dat is ook een sprong in het diepe, moet ik zeggen. Maar goed, ik had daardoor wel een beetje ervaring en een beetje kunnen proeven in de productie. Maar die groei ging niet zonder slag of stoot. Daar hebben we behoorlijk wat moeite voor moeten doen. Gelukkig hebben we een financier kunnen vinden die bereid is te investeren en de groei mogelijk te maken.”

Hoe ontdek je als voedingsdeskundige zo'n gat in de markt?

Linsie Meijer: “Je ziet wel dat groenten steeds vaker in producten worden verwerkt. Alleen nog niet in pasta. En ik merk ook dat veel van de gebruikte groenten verwerkt zijn als poeders en concentraten. Ze hebben zo nog nauwelijks voedingswaarde. Dat moet toch anders kunnen... Dus zijn we gaan kijken of dat technisch mogelijk is. En dat kan. Maar de mensen moeten het natuurlijk wél willen, en ook dat zit goed. Want we hebben bij de verkoop op de markten volop positieve reacties van klanten gehad.”

Volgens marketingdeskundigen gaan we naar een gemakgeneratie toe. Jongeren van nu willen alles kant-en-klaar. Lekker makkelijk. Is dat iets wat jullie kunnen bieden?

Linsie Meijer: “Nou, het is gedroogde pasta dus je moet die nog wel koken. Maar dat duurt maar drie tot vier minuten. Dus dit kan je eigenlijk wel vergelijken met verse pasta. En wij hebben het zó gemaakt dat het geschikt is om snel te verwerken tot kant-en-klare lunchsalades en maaltijdssalades.”

Je project begon met verkoop van groentepasta's op de markten. En nu wordt het ook aangeboden via een webshop en inmiddels zijn ze ook bij enkele supermarkten te vinden. Ligt jullie groentepasta straks in de schappen van elke winkel?

“Ik hoop van wel, al is het niet op korte termijn. Maar dat is wel waar we naartoe willen.”

Zelf wonen jullie in Zierikzee. Hoe ben je met je bedrijf in Wemeldinge terecht gekomen?

Linsie Meijer: “Op Schouwen zijn eigenlijk heel erg weinig geschikte locaties beschikbaar. En Goes vond ik best wel prijzig. Uiteindelijk hebben we in Wemeldinge een goed bereikbare én betaalbare locatie kunnen vinden.”

De productnaam, Sophini, waar komt die eigenlijk vandaan?

Linsie Meijer: “Het is een samenstelling van de beginletters van de namen van mijn twee dochters. En met een beetje een Italiaans sausje, dan krijg je... Sophini.”

En lusten je dochters de groentepasta ook?

Linsie Meijer: “Zeker, ze willen inmiddels geen andere meer. Zij zijn ook het meeste fan van de prinsessenpasta. Dus die met rode biet. En als ze ergens anders mogen mee-eten en daar gewone witte pasta krijgen, dan zijn ze toch wel teleurgesteld.”

Het procedé:

Na het wassen, schillen en snijden worden de groenten verhit en vervolgens gepureerd - met zo veel als mogelijk behoud van gezonde voedingsstoffen. Zo'n 35 procent van het uiteindelijke producten bestaat uit gepureerde groenten.

Vervolgens worden de groentepuree en meel (op basis van durum, tarwe, peulvruchten, volkoren of maïs) gemixt in een zogeheten extruder, waar de pasta ook de uiteindelijke vorm krijgt. Dat varieert van penne tot fusilli en macaroni. Tenslotte wordt de groentepasta gedroogd en verpakt in herbruikbaar materiaal.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.