Mister Rubber tijdens Roze Zaterdag 2023
Mister Rubber tijdens Roze Zaterdag 2023 Streekomroep de Bevelanden

VOORLOPIG GEEN NIEUWE ROZE ZATERDAG IN GOES, MAAR LHBTI-BEWUSTWORDING GAAT DOOR

17 juni, 2024

door: Han Verbeem

GOES - De Roze Zaterdag van 17 juni 2023, nu een jaar geleden, heeft de gemeente Goes veel pr-voordeel opgeleverd. Dat zegt wethouder Joan Veldhuizen. “Er is en wordt nog veel over gesproken.” Maar ook na deze manifestatie, waarbij Goes voor één dag het roze middelpunt van Nederland mocht zijn, gaat de LHBTI-bewustwording in de stad verder. Met lespakketten, themabijeenkomsten en hulpverlening. “We zijn tenslotte Regenbooggemeente.”

De promotionele voordelen voor Goes waren aanzienlijk. Bezoekers kwamen uit het hele land en zelfs uit Vlaanderen. “We hadden 21.000 fysieke bezoekers en 11.000 kijkers via de livestream”, aldus Veldhuizen. “Alle hotelkamers in Goes waren volgeboekt, en ook B&B's, campingplaatsen en huisjes in en rondom de gemeente werden volop benut. De horeca en winkels in de stad zagen een toename van bezoekers.” Daarnaast was er uitgebreide media-aandacht voor, tijdens en na de Roze Zaterdag, met verslaggeving op televisie, radio, online platforms, sociale media en in kranten.

VOORTDURENDE ACCEPTATIE

Hoewel het moeilijk is om precies te meten of er meer tolerantie richting LHBTI’ers is ontstaan door Roze Zaterdag, merkt Veldhuizen dat er binnen én buiten het stadskantoor zeer positief op het evenement wordt teruggekeken. “Er is veel over gesproken en er wordt nog steeds over gesproken, wat bijdraagt aan de voortdurende aandacht voor acceptatie. De activiteiten uit het meerjarenplan LHBTI blijven een belangrijke rol spelen in dit proces.”

REGENBOOGGEMEENTE

Goes profileert zich al meerdere jaren als Regenbooggemeente, wat betekent dat er actief beleid wordt ontwikkeld voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen - oftewel LHBTI's. “In ons meerjarenplan staan speerpunten die zich richten op een veilige schoolomgeving, professionele hulpverlening, netwerkvorming, ouders en opvoeders, ouderen en veiligheid”, legt Veldhuizen uit. Voorbeelden hiervan zijn educatieprogramma's voor het voortgezet onderwijs en mbo, trainingen voor docenten en netwerkbijeenkomsten. Daarvoor zorgt Discriminatie.nl Zeeland (voorheen Anti Discriminatie Bureau Zeeland), in samenwerking met de diverse maatschappelijke partners.

GEEN GARANTIE VOOR TOEKOMST

Wat betreft de toekomst van Roze Zaterdag , is de kans klein dat Goes op korte termijn opnieuw gastgemeente zal zijn. “Het evenement wordt jaarlijks in een andere provincie georganiseerd, waardoor Zeeland voorlopig niet aan de beurt is”, aldus Veldhuizen. Mocht Zeeland over enkele jaren weer aan de beurt zijn, is het waarschijnlijk dat een andere Zeeuwse gemeente het evenement zal organiseren. Echter, merkt ze op, Goes blijft betrokken en zal mogelijk activiteiten organiseren wanneer Roze Zaterdag elders in Zeeland plaatsvindt. Ze benadrukt: “Het indienen van een kandidatuur als gastgemeente biedt geen garantie om daadwerkelijk geselecteerd te worden.”


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.