De Franse erebegraafplaats in Kapelle.
De Franse erebegraafplaats in Kapelle. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Waarom een Franse herdenking?

18 mei, 2024

door: Omroep Zeeland

De herdenking op het Franse Militair Ereveld bij Kapelle wordt sinds 1950 ieder jaar georganiseerd op of rond 16 mei: de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. Afgelopen donderdag bezochten zo'n vierhonderd mensen de bijeenkomst.
 
 
 
Tijdens de herdenking is stilgestaan bij de Franse gevallenen die sneuvelden in de periode 1940 -1945.
 

Audio: Andries Looijen van Memorial 40-45 vertelt over de vergevorderde plannen voor een nieuw herdenkingscentrum bij de Franse begraafplaats.
 
Het Franse Militair Ereveld bij Kapelle is het enige Franse Militair Ereveld in Nederland. Ook is het het enige Militair Ereveld in Zeeland. Er liggen 229 Franse militairen begraven die om zijn gekomen op Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog.
 

Afkomst

Onder hen zijn 17 militairen van Marokkaanse afkomst, 4 Algerijnen en 1 uit Syrië. Van twee slachtoffers is het land van herkomst onduidelijk. Ook staan er meerdere graven waarbij de identiteit van de gevallene niet meer kon worden vastgesteld.
 

Foto: Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
 

Audio: De Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar vindt het belangrijk dat het verhaal van Kapelle ook aan toekomende generaties wordt doorverteld: "Het heeft eeuwigheidswaarde"
 

Stille tocht

De mensen die donderdagmiddag bij de herdenking aanwezig waren, liepen eerst in een stille tocht naar de begraafplaats. Daarna volgden toespraken van de burgemeester van Kapelle, de ambassadeur van Frankrijk en de ambassadeur van Marokko, gevolgd door het Taptoe-signaal en een minuut stilte. Na het leggen van kransen en bloemen liep iedereen langs het monument.
 

Audio: Tijdens de stille tocht liep ook een reinactment-groep mee uit Normandie-Bretagne: vrijwilligers die het militiaire erfgoed in stand houden. Zij droegen met originele uniforms uit de Tweede Wereldoorlog. Verslaggever Han Verbeem sprak voorafgaand aan de tocht met de groep.

Foto's: Han Verbeem / Streekromroep De Bevelanden
 
 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.