GOES - De gehoorzaal van het Goese Lyceum in Goes is maandagavond het decor van de gezamenlijke Zeeuwse ledenbijeenkomst van GroenLinks en de PvdA. Met landelijk partijprominent en Tweede Kamerlid Jesse Klaver als gastspreker passeren uitgesproken linkse thema's de revue: inkomensongelijkheid, zorgproblematiek, woningnood, milieu... en ook energie. Wat die extra kerncentrales in Borssele bereft: "Die komen er niet", zegt Klaver met grote stelligheid.
Niet dat hij per definitie tégen kernenergie is, dat niet. "Daarvoor ben ik te jong", merkt de 38-jarige politicus op. De aanwezigen in de zaal zijn dat niet: het aantal vijftigers en zestigers is oververtegenwoordigd. Dat is tegelijk de uitdaging van de samengroeiende linkse partijen, er is -zéker in de Bevelanden- jonge aanwas nodig.
De samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA is niet nieuw, maar de plannen om de twee partijen daadwerkelijk samen te voegen, lijken steeds concreter te worden. En dat is ook in Goes voelbaar. Met opzwepende 'peptalk' roept Klaver op tot sociaaldemocratische ééndracht. "Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen," aldus Klaver. Met een lezing rondom zijn recente publicatie over het onrecht dat 'rechts' de middenklasse heeft aangedaan, gaat hij van stad naar stad - zo ook Goes. Na afloop van de bijeenkomst vertrekt hij spoorslags, een gesprek met de media zit er niet in. "Het is niet de bedoeling dat Jesse interviewtjes geeft", laat zijn woordvoerder weten.
Werk aan de winkel
De zo gewenste linkse fusie betekent werk aan de winkel, ook in de Bevelanden. In Goes en Noord-Beveland is de kogel inmiddels door de roodgroene kerk, beide partijen gaan net als in 2022 met een gezamenlijke lijst de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026 in. In Kapelle en Reimerswaal bestaan nog geen GroenLinks-afdelingen.
Foto: Jesse Klaver spreekt in Goes voor de Zeeuwse leden van GroenLinks-PvdA.
Groen geluid
In Kapelle zijn de voorbereidingen voor een samenwerking in volle gang, laat een provinciale partijbestuurder weten, maar in Reimerswaal gaat het moeizaam. "Daar hebben we maar drie GroenLinks-leden, daar kan je moeilijk een afdeling voor opzetten", aldus de bestuurder. Het Reimerswaalse PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele is naar haar zeggen "al jaren bezig het groene geluid te laten horen" in haar gemeente. "Maar het wil niet echt vlotten", verzucht ze. Een landelijke partijfusie zou het allemaal véél makkelijker maken.
Sterk links geluid
In Goes daarentegen gaat fractievoorzitter Marco Eestermans "met vol vertrouwen" voor de tweede keer met een gezamenlijke lijst de verkiezingen in. Met "een sterk links geluid" wil hij het vertrouwen van de kiezer winnen. Het gaat ook om de sociale ongelijkheid tussen maatschappelijke middenklasse en de grote bedrijven. "De kloof zit hier echt tussen de middenstand en de allerrijksten, niet zozeer tussen de middenklasse en de bijstandsgezinnen," legt Eestermans uit.
Voorzieningen behouden
De focus ligt volgens Eestermans dan ook op het versterken van de sociale structuur in Zeeland, zodat iedereen mee kan doen - van de steden tot de dorpen. “We moeten zorgen dat de voorzieningen behouden blijven en dat niemand buiten de boot valt,” aldus Eestermans.
Garantie
En die extra kerncentrales, die politiek Den Haag zo graag in Borssele ziet... kan Jesse Klaver de garantie geven dat die er écht niet gaan komen - zo wil een aanwezige van hem weten. Daarop moet het roodgroene Kamerlid zijn woorden nuanceren. "Garantie? Garanties krijg je alleen op stofzuigers", zo citeert hij voormalig VVD-premier Mark Rutte. Maar de bouw van kerncentrales is economisch niet rendabel, stelt Klaver. "Kernenergie wordt door dit kabinet gekozen als onderwerp om te polariseren, de discussies op scherp te zetten. Want ze moeten met het stikstofbeleid heel snel stappen zetten en dát gebeurt niet."