Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht. Gemeente Woensdrecht

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Burgemeester Steven Adriaansen noemt de plannen voor vakantievluchten niet realistisch.

WOENSDRECHT / REIMERSWAAL - Kritische geluiden van de fracties van VVD, CDA en AKT donderdagavond in de Woensdrechtse gemeenteraad, over het 'proefballonnetje' dat luchtvaartdeskundigen deze week hebben opgelaten over mogelijke lijndienst- en vakantievluchten vanaf vliegbasis Woensdrecht. Het plan lijkt op lucht gebaseerd, constateren de raadsleden - en zij krijgen bijval van de burgemeester Steven Adriaansen.

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag het bericht op de website van Omroep Brabant las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente. "Een hersenspinsel", aldus Adriaansen. Hij vindt het jammer dat het "balletje via de media is gaan rollen om vervolgens te kijken hoe het landt." Volgens hem is er in het verleden al vaker onderzoek gedaan naar burgervluchten. "Maar het kán praktisch niet." De infrastructuur is er niet op ingericht en het staat haaks op het beleid van het ministerie van Defensie.

Niet wenselijk

Defensie zou volgens hem zelfs geheel andere toekomstplannen hebben voor de vliegbasis. "In die toekomst zit geen enkele civiele luchtvaart. Sterker nog, de militaire activiteiten groeien, daarvoor moet alle beschikbare stikstofruimte bij de vliegbasis worden ingezet." Ook aan Zeeuwse zijde wordt terughoudend gereageerd; wethouder Nico van der Hoest, van buurgemeente Reimerswaal, vindt "toeristenvluchten vanaf een militair luchtveld niet wenselijk."

Maastricht en Lelystad

Wat betreft een tijdelijke opvang van vakantievluchten, gedurende de renovatie van Vliegveld Eindhoven in 2027, ziet de Adriaansen meer kansen in een uitwijk naar de luchthavens van Maastricht en Lelystad. "Dat laatste is compleet ongebruikt én het beschikt over terminals." En dichter bij huis zijn Rotterdam en Antwerpen "waar nu al veel vakantievluchten vandaan gaan" volgens de burgemeester ook goede alternatieven. In deze beantwoording kan de Woensdrechtse raad zich volledig vinden.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."