Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht. Gemeente Woensdrecht

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Burgemeester Steven Adriaansen noemt de plannen voor vakantievluchten niet realistisch.

WOENSDRECHT / REIMERSWAAL - Kritische geluiden van de fracties van VVD, CDA en AKT donderdagavond in de Woensdrechtse gemeenteraad, over het 'proefballonnetje' dat luchtvaartdeskundigen deze week hebben opgelaten over mogelijke lijndienst- en vakantievluchten vanaf vliegbasis Woensdrecht. Het plan lijkt op lucht gebaseerd, constateren de raadsleden - en zij krijgen bijval van de burgemeester Steven Adriaansen.

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag het bericht op de website van Omroep Brabant las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente. "Een hersenspinsel", aldus Adriaansen. Hij vindt het jammer dat het "balletje via de media is gaan rollen om vervolgens te kijken hoe het landt." Volgens hem is er in het verleden al vaker onderzoek gedaan naar burgervluchten. "Maar het kán praktisch niet." De infrastructuur is er niet op ingericht en het staat haaks op het beleid van het ministerie van Defensie.

Niet wenselijk

Defensie zou volgens hem zelfs geheel andere toekomstplannen hebben voor de vliegbasis. "In die toekomst zit geen enkele civiele luchtvaart. Sterker nog, de militaire activiteiten groeien, daarvoor moet alle beschikbare stikstofruimte bij de vliegbasis worden ingezet." Ook aan Zeeuwse zijde wordt terughoudend gereageerd; wethouder Nico van der Hoest, van buurgemeente Reimerswaal, vindt "toeristenvluchten vanaf een militair luchtveld niet wenselijk."

Maastricht en Lelystad

Wat betreft een tijdelijke opvang van vakantievluchten, gedurende de renovatie van Vliegveld Eindhoven in 2027, ziet de Adriaansen meer kansen in een uitwijk naar de luchthavens van Maastricht en Lelystad. "Dat laatste is compleet ongebruikt én het beschikt over terminals." En dichter bij huis zijn Rotterdam en Antwerpen "waar nu al veel vakantievluchten vandaan gaan" volgens de burgemeester ook goede alternatieven. In deze beantwoording kan de Woensdrechtse raad zich volledig vinden.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.