Een deel van de boomgaard-daktuin met het looppad.
Een deel van de boomgaard-daktuin met het looppad. Juurlink+Geluk

Zeeuwse boomgaard op dak Rotterdams ziekenhuis: 'Hier kom je tot rust'

22 november, 2023

door: Han Verbeem

ROTTERDAM / GOES - Wie wandelt over de daken van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waant zich niet in een drukke metropool maar in een Bevelandse boomgaard. De fruitbomen zorgen voor een rustgevende en groene omgeving, zegt landschapsarchitect Cor Geluk. Hier ontstaat een microklimaat, hoog boven de verkeersstromen en uit de wind van uitlaatgassen. En: de patiënten, veelal van Zeeuwse afkomst, voelen zich er thuis. "Het is een helende omgeving."

De daktuinen zijn ingericht als boomgaarden met in totaal 38 hoogstammige fruitbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, "zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam." De mini-boomgaard van zo'n tweeduizend vierkante meter bestaat uit allerhande fruitbomen:van wilde appeltjes tot kweeperen, walnoten en mispels. Het is een klassieke fruittuin in Zeeuwse stijl. De tuin is aangelegd op het dak van de zevende verdieping, en sluit aan op de verpleegafdeling. "De mensen kunnen letterlijk vanaf hun bed zó de boomgaard worden ingerold", zegt de architect. 

Groen verkoelt

Geluk, vennoot van landschapsbureau Juurlink+Geluk, combineert in zijn ontwerpen stedenbouw met groen. In steden is ruimte schaars en een wereldstad als Rotterdam overheersen flats en brede verkeerswegen. Maar groen is geen luxe: het zorgt letterlijk voor een gezond leefklimaat. Met de klimaatveranderingen zijn warmere en drogere zomers te verwachten en die zorgen voor hittestress. Planten en bomen houden de stad relatief koel. Onder de boomgaard ligt een waterbassin waarin regenwater wordt opgevangen, en bewaard voor de droge periodes. "Met de hitte van de laatste zomers is het wel spannend", moet Geluk toegeven. Er is echter een bewateringsinstallatie die zorgt voor extra toevoer, als de bassins zijn uitgeput. De fuitbomen weten de zomerhitte te doorstaan en ook tijdens de onstuimige herfstmaanden houden de bomen stand.

Onderzoek naar effecten

Een beetje Zeeland in de buurt maakt de mensen misschien sneller beter - verwacht Liesbeth van Heel. Zij is als onderzoekster verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en doet onderzoek naar de gezondheidseffecten. Of de ziekenhuisboomgaard aantoonbaar effect heeft, zal nog moeten blijken. "Dat zijn we nu aan het onderzoeken", legt ze uit. Wel verwijst de onderzoekster naar een vergelijkbaar onderzoek uit 1984, waaruit blijkt dat ziekenhuisopnames korter duren als patiënten in een groene omgeving verblijven. 

Populair

Van Heel constateert dat de daktuin populair is onder zowel patiënten als bezoekers. "Mensen zitten in de zomer vaak buiten, al dan niet met een rolstoel of rollator." Hoeveel van hen Zeeuwen zijn, kan Van Heel niet zeggen. "We vragen de mensen niet naar hun woonplaats en afkomst", merkt ze op. In totaal omvat het gebied van het universitaire ziekenhuis zo'n 4,4 hectare. Daarvan is vijfduizend vierkante meter platdak ingericht als daktuin.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.