zomertentoonstelling 't Kerkje Ellesdiek
zomertentoonstelling 't Kerkje Ellesdiek 't Kerkje Ellesdiek

Zeeuwse kunstenaars verenigd in zomerexpositie Kerkje Ellesdiek

28 juni, 2023

door: Marcel Steenbakker

ELLEWOUTSDIJK - Beeldend kunstenaar Martin Allewijn en de schilders Ploon Balleur en Thea van Soelen exposeren van 8 juli tot en met 20 augustus in ’t Kerkje Ellesdiek.

De expositie wordt vrijdag 7 juli om 19.30 uur geopend met een optreden van Peter Kempe en Sonny Boy, beiden bekend van The Juke Joints.

Martin Allewijn

Op 5-jarige leeftijd raakte Allewijn in de ban van klein en begon met het boetseren van poppetjes en dieren. Vele jaren later en inmiddels getrouwd kreeg hij van zijn echtgenote Josephine een cursus boetseren aangeboden. Deze cursus werd gegeven door Leendert Houtekamer.

Tijdens de cursus en daarna leerde Allewijn dankzij Houtekamer, werken met verschillende materialen en kreeg hij meer en meer kennis van verschillende technieken. De voorkeur van Allewijn gaat uit naar het werken met was om na voltooiing van een creatie deze te verbronzen.

De beelden van Allewijn zijn sprekend, treffend en karakteristiek.

Ploon Balleur

Balleur volgde begin jaren ’90 een aantal cursussen aan het Regionaal Educatief Centrum (REC) in Goes, tegenwoordig het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC). Daarna vertrok ze voor enkele jaren naar Vlaanderen.

De techniek van het tekenen kreeg Balleur van Martin Schieman die les gaf aan het REC in Goes en Marijke Pul in St. Niklaas (B). In die Vlaamse stad leerde zij ook aquarellen van Jan Buytaerdt en schilderen van Jan Wouters.

Balleur exposeerde op verschillende plaatsen op de Bevelanden. Van de gemeente Borsele kreeg zij een eervolle vermelding voor haar aquarel ‘Fly’.

Thea van Soelen

Vlissingse Thea is heel haar leven al bezig geweest met tekenen, handwerken en andere vormen van handvaardigheden. Begin jaren ’90 volgde zij een cursus algemene vaardigheden op het platte vlak in het Theo van Doesburgcentrum in Vlissingen. Vrij snel ontdekte zij haar voorkeur voor abstracte vormen.

De kunstwerken van Thea worden met grote regelmatig aangekocht door exposities en kunstmarkten. Daarnaast neemt zij opdrachten aan waarbij het vooral draait om de stijlen figuratief, abstract of realistisch.

Vormen en kleuren gaan en zo ontstaat er een werk met liefde gemaakt door Thea van Soelen.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.