toonaangevende expositie Ellewoutsdijk
toonaangevende expositie Ellewoutsdijk Kerkje Ellesdiek

Zeeuwse kunstenaars verenigd in zomertentoonstelling Kerkje Ellesdiek

28 juni, 2023

door: Marcel Steenbakker

ELLEWOUTSDIJK - Beeldend kunstenaar Martin Allewijn en schilders Ploon Balleur en Thea van Soelen exposeren van 8 juli tot en met 20 augustus in 't Kerkje Ellesdiek.

De expositie wordt vrijdag 7 juli om 19.30 uur geopend met een optreden van Peter Kempe en Sonny Boy, beiden bekend van The Juke Joints.

Martin Allewijn

Op 5-jarige leeftijd raakte Allewijn in de ban van klei en begon met het boetseren van poppetjes en dieren. Veel jaren later en getrouwd kreeg hij van zijn vrouw Josephine een cursus boetseren aangeboden. Deze cursus werd gegeven door Leendert Houtekamer.

Tijdens de cursus en daarna leerde hij dankzij Houtekamer werken met verschillende materialen en kreeg hij kennis van verschillende technieken. De voorkeur van Allewijn gaat uit naar het werken met was om na voltooiing van een creatie deze te verbronzen. 

De beelden van Allewijn zijn sprekend, treffend en karakteristiek.

Ploon Balleur

Volgde begin jaren '90 een aantal cursussen aan het Regionaal Educatief Centrum (REC) in Goes, tegenwoordig het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC). Daarna vertrok ze voor enkele jaren naar Vlaanderen.

De techniek van het tekenen kreeg Balleur van Martin Schieman die les gaf aan het REC in Goes en Marijke Pul in St. Niklaas (B). In die Vlaamse stad leerde zij ook aquarellen van Jan Buytaerdt en schilderen van Jan Wouters.

Balleur exposeerde op verschillende plaatsen op de Bevelanden. Van de gemeente Borsele kreeg zij een eervolle vermelding voor haar aquarel 'Fly'.

Thea van Soelen

Vlissingse Thea is heel haar leven al bezig geweest met tekenen, handwerken en andere vormen van handvaardigheden. Begin jaren '90 volgde zij een cursus algemene vaardigheden op het platte vlak in het Theo van Doesburgcentrum in Vlissingen. Vrij snel ontdekte zij haar voorkeur voor abstract.

De kunstwerken van Thea worden met grote regelmatig aangekocht door exposities en kunstmarkten. Daarnaast neemt zij opdrachten aan waarbij het vooral draait om de stijlen figuratief, abstract of realistisch.

Vormen en kleuren gaan en zo ontstaat er een werk met liefde gemaakt door Thea van Soelen.  

 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.