Zeeuwse Lijn viert feest: 150 jaar verbonden met Brabant

9 september, 2023

door: Han Verbeem

VLISSINGEN / ROOSENDAAL - Honderdvijftig jaar bestaat de Zeeuwse Lijn, de directe spoorverbinding van Roosendaal naar Vlissingen. Miljoenen reizigers hebben sinds 1873 een kaartje of abonnement gekocht. Het begon met stoomtreinen, later kwamen de diesellocs en uiteindelijk het elektrische treinverkeer. Een feestelijke trein met genodigden -gemeentebestuurders en treinliefhebber- vertrok vrijdag van Roosendaal naar de eindbestemming in Vlissingen.

Tot de gasten behoren ook NS-directeur en voormalig minister Wouter Koolmees. Vanuit Brabant reizen de Roosendaalse wethouder Sanneke Vermeulen en haar Bergse collega Joost Pals mee. Vanuit  De Zeeuwse gemeenten zijn onder anderen vertegenwoordigd door burgemeester José van Egmond en wethouder Maarten Both van Reimerswaal; ook de Goese wethouder Stan Meulblok was aan boord van de jubileumtrein,


Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal in gesprek met Kruininger Sjaak van Loo.

Maar ook onder de gewone reizigers is een groep geselecteerd voor deelname aan het feestritje. Zoals een inwoner van Nijmegen die in Zeeland op het station de ware liefde had ontmoet; een jeugdige treinliefhebber en zijn vader maar ook leden van een modelspoorclub uit Roosendaal. Onderweg wordt de geschiedenis van de Zeeuwse Lijn uiteengezet. En voor de allerjongste reizigster, enkele maanden oud slechts, is het de allereerste treinreis, ze mag mee met haar oppas-oma uit Zoutelande. De overige passagiers applaudisseren.


Spoorfanaten maken foto's van oude treinstellen.

Exact op de dag af, bestaat de Zeeuwse Lijn op 8 september 150 jaar - zo klinkt het door de luidsprekers. De plannen voor de lijn lagen er al in 1840, maar heet duurde vele jaren voor alle obstakels waren weggenomen. In die tijd bestond Zeeland nog uit eilanden, die alleen per veerboot bereikt konden worden. Om de spoorlijn aan te leggen, waren vaste verbindingen nodig. Na veel politiek geharrewar - onder meer met het net zelfstandige België, dat een vrije doorvaart naar Antwerpen eiste - zijn twee nieuwe kanalen aangelegd: door Walcheren en door Zuid-Beveland. Zodoende was het mogelijk de eilanden met een vaste dam met elkaar te verbinden. Stations waren in het begin nog van hout; zo konden ze in tijden van oorlog makkelijk afgebroken of zelfs in brand gestoken worden. Overigens was  het spoortraject Bergen op Zoom-Roosendaal al in 1863 gereed. Bergen was toen nog een vestingstad.

Dammen

Deze dammen zijn nu nog te herkennen als verhogingen van het treintalud. Onder meer bij Woensdrecht, waar rond 1870 de Agger bij het Kreekrak is afgedamd. Een eeuw later is hier het Schelde-Rijnkanaal aangelegd en net als bij de andere kanalen, zijn hier spoorbruggen nodig.

Kleinere stations

Met de modernisering van het treinverkeer moesten de kleinere stations het onderspit delven. Zo zijn de opstapplaatsen in Wouw, Woensdrecht en bij strandbad De Duintjes inmiddels opgeven. Woensdrecht had ook een eigen station maar dat is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Ook de spoorbruggen zijn tijdens de Slag om de Schelde verwoest, spoorrails zijn door de bezetter verwijderd en vervoerd naar Rusland. De oorlogsschade was nauwelijks hersteld of de Ramp van 1953 sloeg toe. Met de komst van de Deltawerken is ook de spoorverbinding verder gemoderniseerd, en deden vervolgens de Intercity's hun intrede. De sneltreinrit Roosendaal-Goes duurt nu slechts veertig minuten, terwijl een ritje met de boemel meer dan een uur in beslag neemt.


De feesttaart wordt aangesneden, op station Vlissingen.

Inmiddels nadert de jubileumtrein de eindbestemming, Na korte tussenstops in Goes en Middelburg stopt de trein in Vlissingen. Daar staat de muziekkapel van de NS klaar, die bij het uitstappen van de passagiers het nummer "Kedengedeng' van Guus Meeuwis inzet. "Toettoeeet", roepen enkele gasten luidkeels. De stemming zit er goed in, reizigers vertellen over hun band met het treinreizen. Vaak als noodzaak, om school of werk te kunnen bereiken, maar ook uit plezier. "Als ik met de trein vanuit Brabant in Zeeland kom, is het telkens weer een feestje", verzucht één van hen. En feest is het, op station Vlissingen. Er klinkt het 'Lang zal-ie leven', als directeur Koolmees de feesttaart aansnijdt. Dranken en hapjes gaan rond en twee uur later gaat de trein weer terug naar Roosendaal. De meeste lokale bewindslieden hebben het feestgedruis dan al verlaten en zijn per auto met eigen chauffeur al huiswaarts gekeerd.

  • Ook zaterdag 9 september is er nog van alles te doen op en langs de Zeeuwse Lijn. Wie meer wil weten, kan het programma bekijken op: ns.nl/uitgelicht/zeeuwse-lijn.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.

bijzondere tentoonstelling met 'totembomen'
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes

12 januari, 2025

In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.

De wandeling start dit jaar in het historische dorpje Bath.
Nieuwjaarswandeling Reimerswaal

Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'

12 januari, 2025

Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.

PvdA-GL Goes. Op de foto (vlnr): raadsleden Astrid de Jong, Marco Eestermans, André Alting en fractieondersteuner Casper Weeshout.
Goes gemeenteraad

PvdA-GroenLinks Goes gaat door als één team: 'Zeven tot acht zetels'

12 januari, 2025

Het verkiezingsjaar 2026 komt in zicht, een jaar met stevige bezuinigingen van het Rijk. Dan kiezen de sociaaldemocraten in Goes tóch voor OZB-verhoging: "We moeten de wijkvoorzieningen toch érgens van betalen."

Prins Fabian en zijn Raad van Elf in Hanzehat
Goes Hanzehat

Kwartettenbal voor 10e keer in Hanzehat (Goes)

11 januari, 2025

Het jaarlijkse kwartettenbal waarbij de vier Zuid-Bevelandse carnavalsverenigingen elkaar opzoeken vindt dit jaar plaats in Goes. Van de 39 keer dat het Kwartettenbal georganiseerd wordt is het de tiende keer dat Goes gastheer is.

de gestrande BMW in een sloot langs de A58
112 nieuws A58

BMW schiet van A58 en eindigt in sloot

11 januari, 2025

De bestuurder van een BMW is zaterdagmorgen gewond geraakt toen hij bij Rilland van de snelweg raakte en in de sloot belandde. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het gebied waar Zuidhoek-4 wordt ontwikkeld.
Kapelle Zuidhoek-4.

Ontsluitingsweg op N289 voor Zuidhoek-4: 'Bouwverkeer niet door bestaande wijk'

11 januari, 2025

De weg is ook nodig om een vlotte en veilige ontsluiting te garanderen, aldus wethouder Herselman. Dat is vooral van belang voor het bouwverkeer, zodat dit niet door het bestaande woongebied rijdt.