De Knautiabij (archieffoto) op de Beemdkroon-bloem.
De Knautiabij (archieffoto) op de Beemdkroon-bloem. Pixabay

Zeldzame bij in Wemeldinge: gemeente stopt met maaien

3 juli, 2023

door: Han Verbeem

WEMELDINGE - Een bijzondere vondst in Wemeldinge: ecoloog Lucien Calle van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) heeft een aantal zeldzame Knautiabijen aangetroffen. Hij vond onlangs een groepje van negen bijen bij de dijk op de Boulevard. De gemeente Kapelle heeft inmiddels het groenbeheer in Wemeldinge aangpast: het deel van de dijk waar de Knautiabij voorkomt, wordt voorlopig niet gemaaid.

In totaal bestaan er honderden verschillende bijensoorten. Lucien Calle ontdekte het zeldzame bijtje op een regenachtige dag, tijdens een gebiedscontrole. Juist omdat de gemeente plannen heeft de dijken te maaien wilde ze eerst weten of er beschermde dier- en plantensoorten voorkomen. En het was gelijk bingo.

Strepen

"Eerst dacht ik dat het om een paardenbloembij ging, omdat de haartjes er flets uitzagen door de regen", zegt de ecoloog. Maar eenmaal opgedroogd, kwamen de kenmerkende kleurstrepen duidelijk aan het licht. Deze bijensoort komt in Zeeland volgens SLZ verder alleen voor in Terneuzen.

Solitair

De Knautiabijen leven niet in zwermen. In tegenstelling tot andere bijensoorten is de Knautiabij, net als de hommel, een solitair dier dat zelf nesten bouwt en voedsel verzamelt. Met de bijenpopulatie in Terneuzen gaat het volgens Calle niet zo goed: "Daarvan hebben we er dit jaar nog maar drie exemplaren gezien."

Beemdkroon

De Knautiabijen leven uitsluitend in de omgeving van Beemdkroon, waaruit ze hun voedsel halen: een beschermde, kamperfoelie-achtige plant. De zwerm in Wemeldinge is vermoedelijk groter dan de negen bijen die Calle heeft gevonden. "Het merendeel leeft ondergronds", merkt hij op.

Uitzaaien

Voorlopig wordt er niet gemaaid, op het deel waar de Beemdkroon groeit. Het is de bedoeling dat deze planten eerst uitbloeien en zich uitzaaien, zodat het leefgebied van de Knautiabij in stand blijft. Pas in het najaar wordt dit deel van de Boulevarddijk weer gekortwiekt, zo bevestigt wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

brandweerdemonstratie tijdens de Jaarmarkt Borssele
Borsele Borssele

Borssele pakt uit met gezellige jaarmarkt

14 mei, 2024

Sport Vereniging Borssele (SVB) organiseert ieder jaar de Jaarmarkt Borssele. Een gezellige jaarmarkt met een zeer gevarieerd aanbod van kramen, demonstraties, spelen en meer. De jaarmarkt wordt zaterdag 18 mei gehouden op en rond het gezellige dorpsplein.

ongeluk op de A58 bij Goes
112 nieuws A58

14-jarige Middelburgse overleden na ongeval op A58 bij Goes

14 mei, 2024

De politie heeft dinsdagmorgen bevestigd dat een 14-jarige meisje uit Middelburg overleden is na het ongeluk van zondagavond op de A58 bij Goes. Bij dit ongeluk raakten 5 mensen gewond waaronder het meisje. Zij werd ernstig gewond met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De ingezette hulp heeft niet mogen baten.

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES
Goes Binnenstadsmarkt

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES

13 mei, 2024

Hoe kan de binnenstad van Goes aantrekkelijker gemaakt worden? In de Grote of Maria Magdalenakerk werd maandag de Binnenstadsmarkt gehouden. Gemeente en zo’n twintig ondernemers en instanties stonden er met ideeën en voorstellen.

Een gratis regenton? Waag dan deze week een gokje in Reimerswaal
Regenton Reimerswaal

Reimerswaal verloot deze week laatste 440 gratis regentonnen

13 mei, 2024

Wie in Reimerswaal woont en nog geen gratis regenton heeft bemachtigd, kan nu meedoen met de laatste uitdeelactie: deze week loopt de speciale loterij voor de 440 beschikbare exemplaren.

Culturele Agenda t/m zondag 19 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 19 mei 2024

13 mei, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

In beweging blijven is voor ouderen extra belangrijk.
Vitaal Reimerswaal Lokaal Beweegakkoord

Vitaal Reimerswaal houd senioren in beweging: 'Geen luxe maar noodzaak'

13 mei, 2024

Woensdag 15 mei is de eerste bijeenkomst dit jaar van Vitaal Reimerswaal, in zaal De Meiboom in Krabbendijke. Na de zomer volgen er nog twee.

ongeluk A58 bij Goes
112 nieuws A58

Arrestatie na ernstig ongeval A58 bij Goes

13 mei, 2024

De politie heeft zondagavond een arrestatie verricht na een ernstig ongeval op de A58 bij Goes. Kort na 21.00 uur raakten drie auto's betrokken bij een aanrijding. Vijf personen raakten bij het ongeluk gewond waarvan één met ernstige verwondingen.

file bij de Vlaketunnel
112 nieuws A58

Ongeluk in Vlaketunnel zorgt voor kilometerslange files

12 mei, 2024

Een botsing in de Vlaketunnel waarbij meerdere voertuigen betrokken waren, heeft zondag geleid tot ernstige verkeershinder. Vanuit Vlissingen richting Bergen op Zoom stond gemiddeld 24 kilometer file.