Zonnepanelen zijn enorm in opkomst.
Zonnepanelen zijn enorm in opkomst. Pixabay

Zonnepanelen en brandgevaar: voorkom dat het misgaat

4 augustus, 2023

door: Han Verbeem

GOES - In de race naar duurzame energie winnen zonnepanelen razendsnel terrein. Hoewel ze een veelbelovende oplossing bieden, blijken er soms serieuze complicaties te schuilen. Dit werd onlangs pijnlijk duidelijk in Alblasserdam, waar een verwoestende brand uitbrak op het dak van een zonnepaneelinstallatie. Een incident dat de aandacht vestigt op de veiligheidsaspecten van deze groene technologie.

In Zeeland is tot nu toe nog geen melding gemaakt van brand als gevolg van kortsluiting in zonnepanelen, meldt Oscar Monshouwer, directeur verzekeringszaken van ZLM in Goes. Gelukkig bieden de meeste verzekeringspolissen dekking voor schade aan zonnepanelen. Echter, als blijkt dat een foutieve aansluiting tot brand leidt, kan de verzekering geen bescherming bieden. Hetzelfde geldt als een huiseigenaar zelf aan het 'knutselen' is geslagen.

Hoewel zonnepanelen op zichzelf geen direct brandgevaar vormen, zijn er bepaalde omstandigheden waarin ze dat wel kunnen worden. Onjuiste plaatsing, te weinig ventilatie en verkeerde bedrading kunnen leiden tot oververhitting en brand. Dit kan resulteren in ontbranding van hout of isolatiemateriaal.

Niet over één kam

Eke schade heeft weer zijn eigen specifieke situatie waardoor niet alles over een kam geschoren kan worden - merkt directeur Monshouwer op. "Expliciet in de woonhuisverzekering is op dit moment uitgesloten: Schade aan constructie,- montage en installatiefouten. Dit geldt dus ook voor de zonnepanelen."

Controles

Daarom is het verstandig de zonnepanelen regelmatig door een professioneel bedrijf te laten controleren, benadrukt Monshouwer. "We besteden veel aandacht aan voorlichting en preventie", legt de directeur uit. Ook is het raadzaam om zonnepanelen regelmatig te laten controleren door een vakman.”

Coulance

De verzekeringsdekking beoordeelt de verzekeraar van geval tot geval. In de praktijk zal de verzekeraar daar echter coulant mee omgaan, benadrukt Monshouwer. "Juist vanwege de opkomende populariteit van zonnepanelen zal ZLM de verzekeringsvoorwaarden binnenkort grondig tegen het licht houden.”

  • Dit is het vijfde artikel in de zomerserie 'Beveland Duurzaam'.

 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.