‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST
30 november, 2023
door: Peter van den Assem
’S-GRAVENPOLDER – Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.
Nee, het bleek toch niet zo eenvoudig als aanvankelijk gedacht. Vorig jaar zomer werd de spits van de toren gehaald omdat die was aangetast door schimmel. Schoonmaken, de schade restaureren en snel weer terug op de toren, was toen de gedachte. Maar dat bleek anders uit te pakken.
IN OVERLEG
De spits bleek in zo’n slechte staat te zijn dat restaureren een gepasseerd station was. Conclusie: een nieuwe spits dan maar. Maar dat heeft wel wat voeten in de aarde. Om te beginnen is de toren een (middeleeuws) rijksmonument. De gemeente Borsele moest dus in overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Praten onder meer over welke details behouden moesten blijven. Vervolgens was de vraag: wie gaat die spits dan bouwen? Het is niet bepaald een opdracht die een aannemer er even met links bij kan doen, het gaat om zeer specialistisch werk. Uiteindelijk kwam de gemeente uit bij bouwbedrijf Schrijver in ’s-Gravenpolder.
VAKWERK
De ‘lantaarn’ wordt donderdagmorgen op een oplegger richting de Maartenskerk gereden. Wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele kijkt er tevreden naar. “Wat zit hier een vakwerk in”, zegt hij. “Echt heel bijzonder. Daarom heeft het ook langer geduurd dan dat we in eerste instantie dachten.” Alles bij elkaar dus zo’n zestien maanden.
PAST HET?
Timmerman Adriaan Offermans van bouwbedrijf Schrijver is een van de mensen die zich intensief met de bouw van de lantaarn heeft beziggehouden. Hij legt uit dat bij deze nieuwe spits gebruik is gemaakt van andere houtsoorten. Was de vorige nog gemaakt van grenen, deze lantaarn is gemaakt van eiken en Oregon pine, een van de hardste naaldhoutsoorten. Aan Offermans de vraag of hij zeker weet dat de constructie straks ook op en (deels in) de toren past. Hij twijfelt niet: “Het onderste deel, de schenkel, hebben we eerder al gepast.” En als de spits even later naar boven wordt getakeld en op de toren wordt gezet, blijkt dat ze dat goed hebben bemeten en gezien. De nieuwe spits past als een jas. En wie weet gaat deze lantaarn langer mee dan de vorige, die zo’n zeventig jaar lang zon, regen en wind heeft getrotseerd.
Deel dit artikel
Lees ook
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.
Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'
12 januari, 2025
Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.