De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet. Peter van den Assem, Streekomroep De Bevelanden

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

door: Peter van den Assem

’S-GRAVENPOLDER – Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Nee, het bleek toch niet zo eenvoudig als aanvankelijk gedacht. Vorig jaar zomer werd de spits van de toren gehaald omdat die was aangetast door schimmel. Schoonmaken, de schade restaureren en snel weer terug op de toren, was toen de gedachte. Maar dat bleek anders uit te pakken.

IN OVERLEG

De spits bleek in zo’n slechte staat te zijn dat restaureren een gepasseerd station was. Conclusie: een nieuwe spits dan maar. Maar dat heeft wel wat voeten in de aarde. Om te beginnen is de toren een (middeleeuws) rijksmonument. De gemeente Borsele moest dus in overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Praten onder meer over welke details behouden moesten blijven. Vervolgens was de vraag: wie gaat die spits dan bouwen? Het is niet bepaald een opdracht die een aannemer er even met links bij kan doen, het gaat om zeer specialistisch werk. Uiteindelijk kwam de gemeente uit bij bouwbedrijf Schrijver in ’s-Gravenpolder.

VAKWERK

De ‘lantaarn’ wordt donderdagmorgen op een oplegger richting de Maartenskerk gereden. Wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele kijkt er tevreden naar. “Wat zit hier een vakwerk in”, zegt hij. “Echt heel bijzonder. Daarom heeft het ook langer geduurd dan dat we in eerste instantie dachten.” Alles bij elkaar dus zo’n zestien maanden.

PAST HET?

Timmerman Adriaan Offermans van bouwbedrijf Schrijver is een van de mensen die zich intensief met de bouw van de lantaarn heeft beziggehouden. Hij legt uit dat bij deze nieuwe spits gebruik is gemaakt van andere houtsoorten. Was de vorige nog gemaakt van grenen, deze lantaarn is gemaakt van eiken en Oregon pine, een van de hardste naaldhoutsoorten. Aan Offermans de vraag of hij zeker weet dat de constructie straks ook op en (deels in) de toren past. Hij twijfelt niet: “Het onderste deel, de schenkel, hebben we eerder al gepast.” En als de spits even later naar boven wordt getakeld en op de toren wordt gezet, blijkt dat ze dat goed hebben bemeten en gezien. De nieuwe spits past als een jas. En wie weet gaat deze lantaarn langer mee dan de vorige, die zo’n zeventig jaar lang zon, regen en wind heeft getrotseerd.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.