‘NIX18, wel zo sportief’ steunt sportverenigingen bij naleven leeftijdsgrens alcohol

GOES – De leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines is voor barpersoneel en vrijwilligers soms lastig te handhaven. Daarom kunnen sportverenigingen extra ondersteuning krijgen en gratis een NIX18 sportpakket voor hun club bestellen. Met kleurrijke NIX18 materialen kunnen zij laten zien dat zij een club van NIX zijn. Zo weten sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers dat er geen alcohol onder de 18 wordt geschonken of doorgegeven. Bestel het gratis NIX18 sportpakket.

Naleving sportkantines
Uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS bleek dat in 2020 vier op de vijf jongeren onder de 18 nog steeds alcohol kunnen krijgen in de sportkantine. Daarmee wordt het alcoholverbod voor minderjarigen in sportkantines slechter nageleefd dan in andere horeca en in winkels. “In Zeeland liggen deze percentages niet anders als in de rest van het land, ook hier krijg je heel gemakkelijk alcohol mee zonder ID”. We merken dat sportverenigingen zelf hier ook graag mee aan de slag willen”, aldus Mischa Laeven van de Zeeuwse jeugd- en alcoholaanpak ‘Laat ze niet (ver)zuipen! (LZNVZ).

Gezonde, sportieve standaard
Sportverenigingen leunen voor het grootste deel op vrijwilligers om de kantine te runnen. De kennis en ervaring die nodig is om te voorkomen dat alcohol in een kantine bij 18-minners terecht komt, kan verbeterd worden. Bovendien is de controle op leeftijd lastig. Met het NIX18 sportpakket worden clubs en vrijwilligers geholpen en kunnen zij samen voor elkaar krijgen dat NIX18 ook in de kantine de gezonde, sportieve standaard is.

Club van NIX
Met het sportpakket kunnen sportverenigingen hun kantine transformeren tot een ‘Club van NIX’. Het pakket bevat stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes en teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’, steeds gevolgd door de slogan ‘NIX18. Wel zo sportief’. Ook een draagtray en leeftijdschecker zijn onderdeel van het pakket.

De Zeeuwse jeugd en alcoholaanpak LZNVZ roept sportverenigingen in Zeeland op het gratis NIX18 sportpakket te bestellen en in de kantine te gebruiken. Bestellen kan via deze link. V.V. Bevelanders uit Kamperland en Colijnsplaatse Boys hebben het sportpakket al ingezet.

Wel zo sportief
De actie ‘NIX18. Wel zo sportief’ is een initiatief van het Ministerie van VWS, NOC*NSF, verschillende sportbonden het Trimbos-instituut. De Zeeuwse jeugd- en alcoholaanpak geeft op regionaal niveau extra aandacht aan de campagne. Tevens is er een digitale toolkit ontwikkeld waar sportverenigingen zelf kunnen kiezen uit diverse interventies op het gebied van een gezonde kantine tot aan een rookvrij sportterrein. Klik hier voor de Toolkit Sport Gezond.

Binnen het integrale en omgevingsgerichte programma ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ werken alle Zeeuwse gemeenten samen met GGD Zeeland, 1NUL1, Politie Zeeland-West-Brabant en andere maatschappelijke partners aan het terugdringen van (problematisch) alcoholgebruik onder jongeren. Kijk voor meer informatie op www.laatzenietverzuipen.nl.

Foto’s: CZW Bureau Goes

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden