NK Tegelwippen: zo veel mogelijk tegels de tuin uit!

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen. Doel van het kampioenschap is om zo veel mogelijk stenen tuintegels te vervangen door gras, bloemen, planten of bomen.

Er doen ruim honderd gemeenten aan de actie mee, waaronder ook Goes en Terneuzen. De wedstrijd is erop gericht om Nederland groener te maken en volgens de organisatie van het NK Tegelwippen begint dat in de eigen tuin.

Biodiversiteit

Zo’n beetje de helft van het Nederlandse tuinoppervlak bestaat uit steen. Voor een betere afwatering (met het oog op klimaatverandering) en meer biodiversiteit zou het goed zijn als er meer bloemperken en andere beplanting in de tuinen zou komen, meent de organisatie.

Categorieën

Het wedstrijdelement zit ‘m in het aantal tegels dat uit de tuinen wordt gehaald (‘gewipt’). Een tegel is 30×30 centimeter. Kleinere of grotere tegels moeten naar die maat worden omgerekend. De gemeenten zijn ingedeeld in drie categorieën: meer dan 100.000 inwoners, 50.000 – 100.000 inwoners en minder dan 50.000 inwoners. De winnende gemeente in die drie klassen (er wordt een totaal berekend van het aantal gewipte tegels per duizend inwoners) krijgen een Gouden Schep.

Wie mee wil doen kan het aantal gewipte tegels opgeven op https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/ Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober.

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden