Noa Bergman (11) nieuwe Kinderburgemeester van Noord-Beveland

WISSENKERKE – “Yess!” Met een vreugdesprong schiet Noa Bergman (11) uit zijn stoel omhoog. Woensdagmiddag maakte de jury van de gemeente Noord-Beveland in de raadszaal bekend dat Noa de nieuwe Kinderburgemeester is. Donderdagavond al wordt hij benoemd, tijdens de raadsvergadering. Noa kan het goede nieuws nog nauwelijks bevatten als hij de uitslag hoort. “Hier heb ik twee weken zó hard aan gewerkt. Geweldig!” Zijn trotse ouders en broertjes kijken vanaf de eerste rij op de pubieke tribune toe. Ze glunderen.

door: Han Verbeem

Burgemeester Loes Meeuwisse, raadslid Johan Sandee mochten samen met huidig Kinderburgemeester Mares de Regt en jeugdraadvertegenwoordiger Mees Jansen de opvolger van Mares kiezen. Vier kandidaten hadden zich aangemeld voor de functie, met een gedegen voorbereiding. Kinderburgemeesters hebben geen échte bestuurlijke taken maar vervullen een soort ambassadeursrol. Mares is inmiddels brugklasscholier. Ze vindt het na twee jaar welletjes, zegt ze, en heeft zich niet opnieuw gekandideerd.

Verkeersborden

De vier jongeren hadden presentaties en speeches voorbereid. Zo wil Florijn Nonnekens speciale verkeersborden voor de jeugd die de Noord-Bevelandse kinderen zélf kunnen ontwerpen. Want er wordt nog steeds flink te hard gereden op het eiland. Florijn komt uit Breda en woont sinds deze zomer in de gemeente. Andere kandidaten waren Ayden Dingemanse en Jasmijn Foppen. Ze zijn het niet geworden en de teleurstelling straalt van de gezichten. “Acht, je moet het es geprobeerd hebben”, verzucht Jasmijn – ze had een toespraak over de Kinderboekenweek voorbereid. Maar de drie tonen zich sportief en feliciteren Noa met zijn benoeming.

Elektrische fietsen

Wat Noa het komende jaar in petto heeft? Plannen genoeg, die vooral te maken hebben met duurzaamheid. Minder bussen laten rijden en jongeren méér laten fietsen. Dat kan door het rijden op elektrische fietsen te stimuleren. Maar dan moeten er wél voldoende laadplaatsen zijn. Noa gaat er mee aan de slag, belooft hij. Daarbij krijgt de basisscholier uit Wissenkerke – hij woont recht tegenover het gemeentehuis – ondersteuning van CDA-raadslid Johan. Want ook al heeft Noa veel in zijn mars: een steuntje in de rug kan nooit kwaad!

De kersverse kinderburgemeester is een echte ‘prijsvechter’. Drie jaar geleden in oktober 2018 werd hij Zeeuws Kampioen karate.

Foto: Noa Bergman met de ambtsketen en het juryrapport. Op de achtergrond de vertrekkende Kinderburgemeester, Mares de Regt (Foto: SO De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden