Noord-Beveland na 12 jaar weer toe aan een Rekenkamer, vindt Flameling (PvdA): ‘Nog vóór de verkiezingen duidelijkheid’

WISSENKERKE / KRUININGEN – De gemeente Noord-Beveland heeft geen Rekenkamer, terwijl dat wettelijk wel verplicht is – stelt raadslid Inez Flameling (PvdA). Daarom dient ze bij de raadsvergadering van 24 februari een voorstel in om deze alsnog in te stellen. Dat is op de valreep vóór de verkiezingen. Een bewuste keuze: “Dan kan de nieuwe raad er gelijk mee aan de slag”, stelt ze. Ook in andere gemeenten, zoals Reimerswaal, ontbreekt een rekenkamer en daar gaan eveneens stemmen op voor de oprichting. Maar dat zal pas ná de verkiezingen aan de orde zijn.

door: Han Verbeem

Rekenkamers en rekenkamercommissies hebben de raak om het gemeentelijk beleid te controleren op doelmatigheid en doeltreffendheid – zo staat sinds 2006 in de Gemeentewet omschreven. “Noord-Beveland heeft inderdaad tussen 2006 en 2010 een gezamenlijke rekenkamer met de geemeenten Kapelle en Reimerswaal gehad, maar dat bleek in de praktijk niet goed te werken.” Sinsdien hebben de gezamenlijke fractievoorzitters van de Noord-Bevelandse raad de rekenkamerfunctie overgenomen. Sindsdien zijn geen onderzoeken meer uitgevoerd, blijkt uit navraag.

Écht onafhankelijk

Flameling wil nog vóór de verkiezingen van 16 maart een besluit van de huidige gemeenteraad. Zij pleit voor een onafhankelijke rekenkamer, waarin geen raadsleden zitting hebben. “Alleen dan zijn écht onafhankelijke onderzoeken mogelijk”, benadrukt ze. Donderdagavond bespreekt ze haar voorstel in de opinieraad van Reimerswaal en hoopt daarmee de overige raadsfracties aan haar zijde te krijgen.

Reimerswaal

Ook in Reimerswaal leidt de rekenkamerfuncie een sluimerend bestaan, sinds de opheffing van het samenwerkingsverband in 2010. Divere partijen, waaronder het CDA, hebben een heroprichting van de rekenkamer in het verkiezinsprogramma staan. CDA-lijsttrekker Olaf Buteijn wil de discussie hierover pas ná de verkiezingen voeren. Dan is ook duidelijk of de nieuwgekozen gemeenteraad een rekenkamercommissie -die direct aan de raad is verbonden- wil of kiest voor een onafhankelijke rekenkamer ‘van buiten’. “Zelf heb ik een voorkeur voor het laatste”, aldus Buteijn.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden