Noord-Beveland zegt het met bloemen en zet mantelzorgers in het zonnetje

WISSENKERKE – Mantelzorgers op Noord-Beveland kunnen deze maand een fleurige attentie van de gemeente tegemoet zien: een bon voor twee zakken zomerbloeiers. Tot eind deze maand kunnen mantelzorgers zich aanmelden voor de tegoedbon. De gemeente deelt de attenties graag uit want “mantelzorgers zijn goud voor de samenleving”, aldus ouderenadviseur Ans Leestemaker.

door: Han Verbeem

De tegoedbon die de mantelzorgers dit jaar krijgen, hebben een waarde van 25 euro. “De twee bloemenzakken bevatten zomerbloeiers zoals begonia’s en viooltjes”, zegt Leestemaker. Inwisselen van de bon kan tot eind juni, bij een kwekerij in Kortgene.

Mantelzorg overkomt je

Een mantelzorger is iemand die voor vrienden, familieleden of buurtgenoten zorgt die hulp nodig hebben. Het is dan méér dan zomaar een vriendendienst of een incidenteel vrijwilligersklusje, zo benadrukt Leestemaker. Sinds oktober is ze ouderenadviseur bij de gemeente Noord-Beveland. “Mantelzorgers verrichten werkzaamheden die elke dag terugkomen en die absoluut noodzakelijk zijn.” Het gaat om hulp in de huishouding, assistentie bij persoonlijke verzorging of andere vormen van ondersteuning. Mantelzorg is dan niet altijd een keuze: “Het overkomt je, je kunt er niet omheen.”

In het zonnetje zetten

Mede daarom hebben de meeste Zeeuwse gemeenten, zo ook Noord-Beveland, regelmatig acties waarbij ze mantelzorgers in het zonnetje zetten. “We hebben elk jaar een feestelijke bijeenkomst, maar die zijn de afgelopen twee jaar niet doorgegaan door de coronapandemie”, aldus Leestemaker. Wel zijn in december Sinterklaastraktaties uitgedeeld. Dit jaar komt er in oktober weer een mantelzorgdag. “Maar we vinden de inzet van de mantelzorgers zó belangrijk dat we ook nu al een attentie uitdelen.” Hoeveel bonnen ze uiteindelijk zal uitdelen kan ze vooraf lastig inschatten. “De laatste keer waren dat twintig, maar het aantal mantelzorgers op Noord-Beveland is veel hoger. We zullen het wel zien.”

Foto: Pixabay

Bent u mantelzorger of kent u iemand in de gemeente Noord-Beveland die dat is? Vraag dan het mantelzorgcompliment aan bij de gemeente: telefoon 0113-377377 of stuur een e-mail naar a.leestemaker@noord-beveland.nl

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden