‘Onuitvoerbare’ SGP-motie tegen controles bij zwemlessen nipt door Reimerswaalse raad

KRUININGEN – SGP Reimerswaal wil dat de gemeente Reimerswaal permanent stopt met de wettelijk verplichte controles van het corona toegangsbewijs (CTB) bij zwemlessen voor kinderen. De SGP weet met steun van Leefbaar Reimerswaal een motie door de raad te loodsen, ondanks protesten van andere fracties en van wethouder Kees Verburg: “Onuitvoerbaar, het college moet zich aan de wet houden.”

door: Han Verbeem

De verplichte CTB-controles zijn nog maar enkele dagen van toepassing maar de Reimerswaalse SGP wil zekerheid voor alles. Ook in nieuwe, toekomstige situaties wordt niet gecontroleerd bij de zwemlessen in zwembad Den Inkel in Kruiningen – als het aan de indieners ligt. Van Iwaarden bestrijdt dat er sprake is van strijdigheid met de wet, hij constateert vooral onduidelijkheid over de wetgeving. Gedurende deze onduidelijkheid wil hij het CTB niet inzetten.

Wetten naleven

Voor CDA-voorman Olaf Buteijn is het onbegrijpelijk dat de staatkundig gereformeerden het college opdraagt de landelijke wetgeving naast zich neer te leggen. “U heeft als raadsleden de eed afgelegd, de grondwet getrouw te zijn en de wetten na te leven”, wierp Buteijn de zevenkoppige SGP-fractie toe. “Dat wil ik u in herinnering brengen als het straks op stemmen aankomt.”

Voorzieningenrechter Hilversum

Het is de tweede keer in drie maanden tijd dat SGP Reimerswaal zich verzet tegen de CTB-controles bij zwemlessen. Ook al zijn de controles vanaf vrijdag niet meer nodig, SGP-raadslid Van Iwaarden wil alvast een besluit nemen voor mogelijk toekomstige situaties. Het besluit zou volgens Van Iwaarden ook in lijn zijn met een eerdere, voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter bij een kwestie in Hilversum. Anderen in de Reimerswaalse raad bestrijden dat.

Onmenselijk

Voor de SGP is het echter duidelijk: het inzetten van het CTB is onmenselijk. “Huilende kinderen die niet geholpen mogen worden bij het omkleden, dat is gewoon niet uit te leggen”, aldus Van Iwaarden. “Die kinderen moeten geholpen worden maar burgerlijke ongehoorzaamheid is niet de manier”, reageert PvdA-voorman Hans van Stel.

Lage vaccinatiegraad

Ook overige partijen houden de boot af. Thea Laban-Mos (VVD) en Jumelet (ChristenUnie) benadrukken dat in Reimerswaal een groot deel van de inwoners niet is inge├źnt tegen het Covid19-virus. “Laten we vooral teruggaan naar het oude, nieuwe normaal”, zegt Laban-Mos. Het SGP-voorstel kan daarmee alleen rekenen op de ‘rebelse’ steun van Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal – genoeg voor een krappe raadsmeerderheid van 10 tegen 9 stemmen.

Stockfoto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden