Ook Bevelandse gemeenten passen ICT aan na beveiligingslek

GOES / KAPELLE – Ook de vijf Bevelandse gemeenten hebben maatregelen genomen om de ICT-diensten beter te beschermen tegen virussen, malware en gijzelsoftware. Onlangs werd duidelijk dat veel lokale overheidsdiensen gebruik maken met software waarin de logtool log4j is verwerkt. Deze blijkt echter gevoelig voor datalekken, zo laat een woordvoerder weten.

door: Han Verbeem

Tot nu toe zijn de gevolgen van de besmetting beperkt gebleven, laat de ICT-samewering van de Bevelandse gemeenten weten en er wordt “van alles aan gedaan om de gemeentelijke digitale dienstverlening zoveel mogelijk overeind te houden.”

Logtool log4j

De IBD (Informatie Beveiligings Dienst) van de Nederlandse gemeenten de kwetsbaarheid van log4j, dat voornamelijk bij invulformulieren wordt gebruikt. “Het gaat dus om heel veel programma‚Äôs en applicaties”, meldt de woordvoerder. “Alle leveranciers zullen wereldwijd hun software moeten checken en aanpassen.”

Op afstand

Zaterdag 11 december kwam het lek in het landelijke nieuws, maar vrijdag was de afdeling ICT van GR De Bevelanden al bezig met de bestrijding van kwetsbaarheden in de software zover die bekend waren. “In het betreffende weekend zijn diverse reparaties uitgevoerd waardoor er in ieder geval op afstand gewerkt kon worden (VDI) met standaard software en overige software waarvan onomstotelijk vaststaat dat deze geen kwetsbaarheden bevat.”

Reparaties

Af en toe is het nodig een applicatie tijdelijk uit te schakelen om reparaties uit te voeren. “Dit gaat in voortdurend overleg met leveranciers, de IBD, de gemeenten en ICT De Bevelanden.” Ook de CICO-informatieveiligheidsadviseurs van de Bevelandse gemeenten zijn bij deze kwestie betrokken.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden