Ook Kapelle legt roken verder aan banden: bordes gemeentehuis en speeltuinen voortaan rookvrij

KAPELLE – Rokers die het gemeentehuis van Kapelle bezoeken, zullen voortaan een blokje om moeten lopen om een sigaret of sigaartje op te steken. Letterlijk, want sinds dinsdag is de omgeving van het gebouw rookvrij verklaard. Wethouder Annebeth Evertz onthulde het verbodsbord, dat bij de ingang aan het Kerkplein hangt. Het uitgebreide rookverbod draagt bij aan een rookvrije generatie in Kapelle, benadrukt Evertz. Ook elders in Kapelle legt de gemeente het roken in de buitenlucht aan banden: binnen een jaar zijn alle speeltuinen rookvrij.

door: Han Verbeem

Het was een ware happening, op het bordes van het gemeentehuis. Samen met Ellen Kleppe, leerling van groep 8 van de Juliana van Stolbergschool, trok de wethouder met een ferme zwaai het doek van het verbodsbod weg. Maar aan roken zelf is niets feestelijks, benadrukt Evertz. “Roken is niet meer van deze tijd, je wordt er ziek van en het is slecht voor mensen om je heen. We willen daarom dat de mensen uiteindelijk hiermee stoppen”, legt ze uit. Belangrijker nog, is dat jongeren er niet aan beginnen en rookvrij kunnen opgroeien. In openbare gebouwen en op het werk is roken al heel lang niet meer toegestaan. Maar ook buiten is het op steeds minder plaatsen toegestaan.

Niet Roken Dag

Stoppen met roken is moeilijk, benadrukt Evertz, en daarom is het nodig dat ook in de openbare ruimte rookverboden komen. Kapelle is niet de enige gemeente, ook elders in Zeeland zijn de verbodsborden te zien. Bijvoorbeeld bij het Adrz-ziekenhuis in Goes waar vanaf vandaag, de internationale Niet Roken Dag, eveneens een rookverbod geldt.

Speeltuinen

Niet alleen het bordes van het gemeentehuis maar ook de speeltuinen in Kapelle zijn binnen een jaar  volledig rookrvrij, kondigt Evertz aan. Het verbod is gericht op de begeleidende ouders en verzorgers. Vanaf dinsdag 7 juni is het speelterrein aan de Slotstraat als eerste aan de beurt, en daarna volgen de overige. “Zo willen we opgroeiende kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken en rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken”, aldus de wethouder. Kapelle maakt van er een feestelijke middag van, waarbij kinderen vanaf 14.00 welkom zijn om te spelen. Een uur later plaatsen Evertz en de kinderburgemeester de ‘rookvrije’ tegels die de nieuwe spelregels voor rokende volwassenen aangeven.

Foto: Wethouder Annebeth Evertz en Ellen kleppe onthullen het anti-rookbord bij het bordes. (Gemeente Kapelle)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden